25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2022 16:06 | Son Güncelleme: 21.10.2022 17:52

Eleştirmenler Taylor Swift'in yeni albümü Midnights için ne dedi?

Taylor Swift, yeni albümü Midnights ile pop müziğe geri döndü. Ancak albümdeki “hit” şarkı eksikliği, eleştirmenlerin gözünden kaçmadı. Bazı eleştirmeler albüme tam not verirken daha az coşkulu buldular
Eleştirmenler Taylor Swift'in yeni albümü Midnights için ne dedi?

Taylor Swift, 10. stüdyo albümü Midnights’ı yayınladı. Şarkıcının 10. orijinal stüdyo albümü Midnights’a, hem The Guardian hem de The Independent’tan beş yıldız geldi. The Guardian, Midnights'ın harika şarkılarla dolu havalı, derli toplu ve olgun bir albüm olduğunu söyledi. Öte yandan albümde radyo hitlerinin olmaması eleştirildi ve The Evening Standard, görünürde büyük ses getirecek bir şarkı olmadığını belirtti.

Swift şu anda, Scooter Braun ile yaşadığı bir anlaşmazlık sebebiyle önceki albümlerini tekrar kaydediyor. Ancak bu yeniden kayıt sürecine, orijinal şarkılardan oluşan ve “Tüm hayatıma dağılmış 13 uykusuz gecenin hikayesi” olarak betimlediği yeni bir albümü, Midnights’ı yayınlamak için ufak bir ara verdi. 32 yaşındaki sanatçının son iki yıldaki ilk orijinal albümü Midnights’ta, önceki iki albümünde kullandığı daha sessiz ve akustik tona kıyasla daha popüler sesler kullandığı görülüyor. Yeni kaydında, 2020 yılında pandemi esnasında yayınlanan kardeş albümler Folklore ve Evermore’un geleneksel büyüsünün bir kısmı korunuyor. Ancak Swift, Midnights’ta bu albümlerin dingin melodilerine yer verirken aynı zamanda daha kişisel konuları ele alan şarkı sözleri ile pop müziğe olan yatkınlığını tekrardan gözler önüne seriyor.

"Şarkıları birbiriyle birleştiren şey, güven"

The Guardian yazarı Alexis Petridis, albüme beş yıldız verdi. Petridis’e göre Midnights, Taylor Swift’in son iki albümünü tanımlarken kullandığı folklorian woods’tan elektronik pop müziğe keskin bir biçimde dönmesini sağladı. Petridis, “Albümde klavye, dubstep etkili bas sesleri, trap ve house türlerinden ilham alınan ritimler ve sesini androjeni noktasına kadar değiştiren efektler mevcut. Albümdeki şarkıları birbiriyle birleştiren şey, güven. Swift’in şarkı yazarlığıyla ilgili ise ince düşünülmüş parlak dokunuşlarla dolu bir sağlamlık var” dedi.

 "Etki bırakması zaman alıyor"

The Independent’tan Helen Brown da albüme beş yıldız verdi ve “Pop yıldızı, çoğu Jack Antonoff ile yazılmış bir dizi kasvetli, elektronik ritim sayesinde en karanlık hayallerini, en derin kuşkularını ve en acımasız düşüncelerini gün yüzüne çıkarıyor. Midnights’ın ince melodilerinin sizde bir etki bırakması zaman alıyor. Ancak Swift’in, şarkı sözleri üzerinde kurduğu kendinden emin kontrolü, dikkati onun üzerinde tutmanızı sağlıyor. Işıkları kapatın ve bu şarkıların etrafınızda gezinmesine izin verin. Ancak şarkıların, anlamlarını itaatkar bir biçimde açık etmelerini beklemeyin. Swift’in şarkıları, üstü kapalı oldukları kadar zor anlaşılırlar” yorumunda bulundu.

"Midnights, uyumaya hazır gibi duruyor"

Ancak The Evening Standard’dan David Smyht, albümü daha az coşkulu bulduğunu söyleyerek iki yıldız verdi. “Swift’in sessiz şarkılardan oluşan üst üste üçüncü albümünde büyük ses getirecek herhangi bir parçanın varlığına rastlamak zor. Folklore ve Evermore’dan farklı bir tarzda olsa da Swift, saat 12’yi vurduğunda asla baloda olmuyor. Pırıl pırıl parlayan Bejeweled şarkısında bu akşam dışarı çıktığını söylüyor, ancak ritim oldukça durgun ve ağır ilerliyor. Muhtemelen Braun’u iğnelediği ve daha parlak bir şarkı olan Karma, sonunda tekrar sahneye çıktığında dikkatleri üstüne çekebilecek tek şarkı. Onun dışında Midnights, uyumaya hazır gibi duruyor” dedi.

"Sürpriz olabilir”

Rolling Stone’dan Brittany Spanos “Swift, önceki albümlerini yeniden kaydetme projesine başlamak için arşivlerine geri döndüğünde geçmiş benliğine tekrar göz atması, şarkı yazarlığında parlak ve taze bir şeyin kilidini açtı. Midnights, Swift’e Folklore ve Evermore döneminde hayran olanlar için bir sürpriz olabilir” açıklamasında bulundu.

"Karanlık bir havaya sahip"

Albüme dört yıldız veren The Times yazarı Will Hodgkinson “Swift, Midnights’ı uyumakta zorluk çektiği 13 geceye dayanan bir konsept albüm olarak tasarladığını söyledi. Bu minimal, esrarengiz, içten ve yoğun şarkılar, Swift’in her zamanki neşeli ihtişamına uymayan karanlık bir havaya sahip” yorumunu yaptı.

Swift, şu anda önündeki yoğun geçecek birkaç aya hazırlanıyor. Ocak ayında kısa filmi All Too Well ve Where The Crawdads Sing filminde yer alan Carolina parçası ile En İyi Orijinal Şarkı kategorisinde Oscar'a aday gösterilmeyi umuyor. Ancak birkaç ay boyunca Midnights, şarkıcının ana odak noktası olacak. Hayranlar, albümün yayınlanmasının ardından bir dünya turu açıklaması bekliyorlar.