20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2023 13:40 | Son Güncelleme: 09.11.2023 13:47

Hafta sonu için İstanbul rehberi (10 - 12 Kasım)

Kasım ayında havalar tam soğumamışken yeni etkinlikler mi arıyorsunuz? Tiyatro severler için Bir Halk Düşmanı, sinema severlere Seni Görüyorum ve sanat severlere Şehir Nerede? sergisi şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (10 - 12 Kasım)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Haftanın prömiyer yapacak olan oyunları;

  • Obje tiyatrosu ve hikâye anlatıcılığını daha önce Macbeth Mutfakta adlı oyunlarında harmanlayıp, oyunu bir yemeğe dönüştüren Kadro Pa bu kez ihanet soslu bir trajedi yemeği pişiriyor. Simge Günsan'ın tek kişilik performansıyla Lear Mutfakta, 11 Kasım'da Koma Sahnesi'nde prömiyer yapıyor.
  • Sebep olduğu acıyı anlayamayacak kadar savrulmuş bir genç ve bu acıdan kurtulabilmek için cesur adımlar atmaya çalışan bir ailenin hikayesini anlatan Uzun Yol, 11 Kasım'da Oyun Atölyesi'nde prömiyer yapıyor. Oyunda, Evrim Alasya, Sena Başdoğan, Zeynep Alkaya ve Aykut Akdere rol alıyor.

Tiyatro severler için sezonun yeni oyunları;

  • Rutkay Aziz'in rejisiyle seyirciyle buluşan olan Bir Halk Düşmanı, 10 Kasım'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor. Dünyada çevre kirliliği konusunda yazılmış ilk tiyatro oyunu olma özelliği taşıyan oyun; bir bilim insanı ve aydının yalnız kalmak pahasına gerçekleri savunmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.
  • İbrahim Çiçek’in yönettiği; Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen’in performanslarıyla sahneye taşınan Balina (The Whale) 12 Kasım'da Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.  Samuel D. Hunter’ın yazdığı oyun bir baba-kızın çok geç kaldıkları küçük bir kavuşma hikayesini anlatıyor.

Tiyatro severler için haftanın performans gösterisi:

  • Göçmenlerin, Rusya-Norveç arasında bulunan Storskog sınırından, ruhsatsız tek araç olma özelliğine sahip, bisikleti kullanarak geçmesi temel alınarak hazırlanan disiplinlerarası bir yerleştirme performansı displaced; 11 Kasım'da Karşı Sanat Çalışmaları’nda prömiyer yapıyor. 

Haftanın beklenen tiyatro oyunu:

  • Türkiye’de Indie müziğin en önemli temsilcilerinden Peyk, imza attığı ilk müzikal Hamiyet'i 10 Kasım’da Fişekhane’de izleyicilerin beğenisine sunuyor. Hikâyesini grubun solisti İrfan Alış’ın kurguladığı, şarkıları topluluk tarafından yazılan oyun, İstanbul’un dışındaki bir işçi mahallesinde kocası ve iki kızıyla sakin bir hayat süren Hamiyet’in 1980 darbesiyle altüst olan hayatını anlatıyor.

Komedi severlerin beklediği performanslar:

  • Sanat, genel kültür, spor, tarih ve daha birçok alanda sorulacak çoktan seçmeli soruların yanıtlanacağı yarışmada kazananlara da sürpriz hediyelerin dağıtılacağı, tamamen analog yöntemlerle oldukça samimi bir ortamda oynanan İbrahim Selim ile Quiz Night, 11 Kasım'da Maximum UNIQ Box'ta seyirciyle bir araya geliyor.

Tiyatro severler için farklı bir deneyim:

  • DasDas farklı bir canlı radyo gösterisini 13 Kasım’da sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Didem Balçın, Lila Gürmen ve Zeynep Şarlıgil’in altı hikâye okuyacağı Canlı Radyo: Paris’in Delileri'nde Paris- İstanbul arasında köprü kurduran bu hikayeler herkesi iç dünyasında yolculuğa çıkarıyor.

Haftanın Atamızı anma konserleri:

  • İstanbul Devlet Opera ve Balesi, sonsuzluğa uğurlanışının 85. yılında, Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve özlemle anıyor. 10 Kasım akşamı AKM Türk Telekom Opera Salonunda gerçekleşecek olan Atatürk’ü Anma Konseri'nde; Wolfgang Amadeus Mozart’ın Requiem eseri ve Ahmet Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nun üçüncü bölümü seslendiriliyor. Orkestrayı İbrahim Yazıcı'nın yöneteceği konserin koro şefliğini ise Paolo Villa üstleniyor.

Haftanın beklenen konseri:

  • Keep the Underground Alive mottosu ve bir biri ardına yarattığı özgün etkinlik konseptleri ile 16 yıldır şehrin underground ruhunu ayakta tutan Beatgate, yeni serisi Keep It Real’in ikinci buluşmasında VITALIC’ sahne adı ile bilinen dünyaca ünlü DJ/Prodüktör Pascal Arbez-Nicolas’ı 11 Kasım'da Zorlu PSM'de ağırlıyor.

Farklı tarzda müzik deneyimi arayanlar için konserler:

  • Serkan Keskin, Taner Ölmez, Fırat İkisivri, Caner Malkoç, Cihan Tanrıverdi, Özgür Taş, Serkan Polat, Sibel Altan’dan oluşan müzik grubu BARABAR, 10 Kasım akşamı Dorock XL Kadıköy'de sevenleriyle buluşuyor.
  • Multi-enstrümantalist Velican Sagun ile prodüktör Bora Çifterler’in bir araya gelmesiyle, Mayıs 2021’de, ilk halini alan Visal, 11 Kasım’da Babylon’a konuk oluyor.

Klasiklerden vazgeçmeyenler için konserler:

  • Selda Bağcan Senforock ve Kardeş Türküler, 12 Kasım'da KüçükÇiftlik Park'ta dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Türünün erken örneklerinden biri olan Bulutsuzluk Özlemi, Bulutsuzluk Özlemi 11 Kasım akşamı Kadıöy Sahne'de sevenleriyle buluşuyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Son 3 yılda birçok uluslararası festivalde head-liner olarak setin başında olan Filistinli sanatçı SAMA’ Abdulhadi, 11 Kasım’da Volkswagen Arena'ya konuk oluyor.

Rock müzik severler için:

  • Rock müziğin sevilen isimlerinden Emre Aydın, 11 Kasım akşamı Bostancı Gösteri Merkezi sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Türk alternatif rock grubu Adamlar, 11 Kasım'da JJ Arena'da müzik severlerle bir araya geliyor.

Pop müzik severler için:

  • Müziğe küçük yaşta başlayan yarı İsveçli yarı Türkiyeli Lara Di Lara, 11 Kasım'da Eskisi Gibi Değil albümü ile Zorlu PSM Studio'da konser vererek yeni şarkılarını ilk kez seslendirmeye hazırlanıyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Özbekistan doğumlu ABD’li piyanist ve Rusya Piyano Okulu Temsilcisi Lola Astanova, 11 Kasım gecesi Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser vermeye hazırlanıyor.

Haftayı keyifli geçirmek isteyenler için atölyeler:

  • Ermeni mutfağının artık evlerde yapılmayan ve unutulmaya yüz tutmuş en gözde lezzetlerinden biri olan topik Sofranız Şen Olsun kitabının yazarı Takuhi Tovmasyan ve Zeynep Mutlu’nun anlatımı ile Nadir Gastronomi Platformu’nda yeniden sofralara konuk oluyor. Takuhi Tovmasyan İle Geleneksel Bir Lezzet Atölyesi 11 Kasım'da katılımcılarını bekliyor.
  • Onaranlar Kulübü ile Baskı ile Kolaj Atölyesi 11 Kasım'da HOPE Alkazar Yaratıcı Stüdyosu'nda konuklarını bekliyor. Bu atölyede katılımcılar ile birlikte ip, naylon, linol, 3B objeler gibi malzemeleri kullanarak kağıtlara deneysel baskılar yapılacak. Ardından katılımcılar hazırlanan kolajları çerçevelerle kişiselleştirme deneyimi yaşayacak.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Hakan Karsak'ın senaryosunu yazdığı, Feyyaz Duman, Melis Birkan, Hakan Salınmış'ın oynadıkları Seni Görüyorum, 10 Kasım'da vizyona giriyor. Seni Görüyorum, doğup büyüdükleri yerden ayrılıp, İstanbul'a gelerek kendilerine yeni hayatlar kuran üç kardeş Kaan, İbrahim ve Tankut'un hikayesini konu ediyor.
  • Yönetmen koltuğunda Anna Boden ve Ryan Fleck’in oturduğu 2019 yapımı Captan Marvel filminin devam halkası olan The Marvels, Nia DaCosta'nın yönetmenliğinde 10 Kasım'da vizyona giriyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Şef Maksut Aşkar liderliğindeki ekip ile geleneksel Türk mutfağını modern tekniklerle harmanlayarak ortaya çıkaran yenilikçi restoran Neolokal, her yemeğinde toprağa duyulan saygıyı göstermeye devam ediyor. Gelecek nesiller için geçmişle köprü olacak lezzetler sunan Neolokal Michelin’i sonuna kadar hak eden yerlerden bir tanesi olarak Salt Galata'da hizmet veriyor.
  • Sebze ve taze otlardan yapılan yemekleri sevenlerin tercih ettiği Yeniköy’ün denize inen güzel sokaklarından birinde müstakil bir mekânda yer alan Araka, Şef Pınar Taşdemir dokunuşuyla konuklarıyla buluşmaya devam ediyor. Araka, farklı aromalarla hazırlanan tabakları ve çok beğenilen tatlarıyla tanınıyor.

Sanat severler için yeni sergiler:

  • Anna Laudel Istanbul, Ekin Su Koç’un Berlin’de hazırlıklarına başlayıp, Ayvalık’ta üretimini tamamladığı eserlerinin yer aldığı, beden algısı, cinsiyet önyargıları ve kadın olma hali temaları etrafında şekillenen,Venüs’ün Yeniden Doğuşu sergisine  ev sahipliği yapıyor. 3. dalga feminizm akımından beslenerek kendi estetik değerlerini yaratıcı bir şekilde yeniden ortaya koyan sergi, 11 Kasım – 31 Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebiliyor.
  • Kâr amacı gütmeyen sanat ve etkileşim alanı YUNT, Emre Zeytinoğlu küratörlüğündeki ilk sergisi Şehir Nerede? ile kapılarını açtı. 4 Şubat 2024 tarihine dek ziyaret edilebilecek sergi, İstanbul’a nostaljik yaklaşımların ya da geleceğe ait iyileştirici düşüncelerin dışında, şehrin bugünkü gerçeği üzerinden hareket ediyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Divan Pub. Kanyon

Eski kitchenette yerine çok yeni açıldı. Cuma akşamı sineme öncesi harika bir alternatif. Etkileyici dekorasyonu ve klasik Divan lezzetleri ile deneyin derim.

Momo Bebeköy

Eğlence ve iyi yemeğin buluştuğu çok özel bir mekan. Çok önceden rezervasyon şart. Pizzalar ve ev yapımı makarnalar denenmeli.Başlangıçlardan Tartar çeşitleri çok başarılı cumartesi gecesi için doğru adres

Balıkçı Sebahattin

Benim şehirdeki en favori balıkçılarımdan biri. Salaş ama lezzet odaklı. Herşey çok taze ve gerçekten lezzetli. Üstelik Boğaz'dan gelen taze balıklar da cabası. Şehrin tarihi yerlerini gezmek için de uygun. Pazar öğle yemeği için kesinlikle tavsiye ederim. Midyeli Pilav yemeyi unutmayın.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Koyu Yeşil

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Karşımızda Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından hazırlanan özel bir podcast var. Bu yayında aktivist, uzman ve araştırmacılarla Doğu Karadeniz yerelinden doğa ve toplumsal hareketlere dair sohbetleri dinliyoruz. Büyük metropollerde yapılan çalışmaların çoğunu görme şansımız varken, görece sesini daha az duyurabilen gönüllülerin hikayelerine ses olması açısından dinlemeye değer bir podcast.

Tarihin Gör Dediği

 

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Günümüz dünyasında yaşananların geçmişten gelen arka planını da bilmek isteyen tarih meraklıları, farklı bir bakış açısını dinlemek için bu podcast’e kulak verebilir. Anadolu Ajansı adına Sefa Şengül ve daimi konuk Ahmet Gençtürk tarafından hazırlanan yayında her bölümde başka bir konukla onun uzmanlık alanı üzerine sohbet ediliyor.

Yamaç Paraşütü Sohbetleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Özel alanlara adanmış podcast’lerin en dikkat çekici örneklerinden biriyle birlikteyiz. Bu yayında yamaç paraşütü sporunun geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine hemen her şey konuşuluyor. Dora Göksal’ın hazırladığı podcast’in konukları da hikayeleriyle dikkat çekiyor.

Sustainable Dish (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Sağlıklı beslenmek kadar sorumlu beslenmek de önemli. Bunun için de kaynakları ekonomik tüketeceğimiz yeme şekillerinden, üretim-tüketim dengesini koruyabileceğimiz gıdalara kadar hassasiyet göstermemiz gereken birçok ayrıntı var. Beslenme uzmanı, yazar ve sürdürülebilirlik savunucusu Diana Rodgers, konuklarıyla birlikte farkındalığımızı artıracak yöntemleri öğrenmemizi sağlıyor.

Ekran önerileri

The Billionaire, The Butler and the Boyfriend  (2023) -Netflix 

L’Oreal ailesinin miras kavgası

Dünyanın en zengin kadınlarından biri olan, L'Oréal'in sahibi, ünlü Fransız iş insanı Liliane Bettencourt ve onun tek mirasçısı kızı Françoise Bettencourt Meyers arasında yaşananları izlemeye hazır mısınız? Fransa yapımı bu sürükleyici belgesel; vergi kaçakçılığı ve dolandırıcılık ile para üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan insanların çatışmasından doğan ve Fransa’nın en büyük skandallarından biri olan Bettencourt Davası’nı gözler önüne seriyor.

I Wanna Dance With Somebody (2022)  -SinemaTV

Pop İkonu: Whitney Houston!

The Bodyguard filmi için yaptığı I Will Always Love You, I Have Nothing şarkıları ile büyük bir başarı yakalayan, altı tane Grammy ödülüne sahip, güçlü sesiyle pop müziğinin önde gelen isimlerinden Whitney Houston. Peki onun hayatını, başarılı kariyerini izlemeye ne dersiniz? Üstelik BAFTA ödüllü oyuncu Naomi Ackie başrolde. Kendisini Lady Macbeth, The End of the F***ing World, Star Wars: The Rise of Skywalker yapımlarında izlemiştik. ABD yapımı biyografik müzikal, 11 Kasım Cumartesi 21:30'da gösterimde.

Trap Jazz (2023) -Disney+

İlham verici bir müzik yolculuğu!

Atlanta'da aldıkları müzik eğitimlerinin ardından, dünyanın en ünlü pop ve hip-hop sanatçılarıyla çalışan ve günden günde başarıları artan bir kariyer inşa eden üç yakın arkadaşın hayat hikayesi. Sınırlarını korkusuzca genişletip trap ve caz müzik türünü birleştiren bu üç isim: Chris Moten, Devon Stixx Taylor ve Cassius Jay! ABD yapımı belgeselin yönetmenliğini ise Sadé Clacken Joseph üstleniyor.