20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2023 11:15 | Son Güncelleme: 12.10.2023 11:18

Hafta sonu için İstanbul rehberi (13 - 15 Ekim)

Haftaya birbirinden eğlenceli etkinliklerle veda etmeye ne dersiniz? Sinema severlere Filmekimi, Pop müzik tutkunlarına Edis, Sufle ve Melike Şahin, Mekan kaşiflerine ise The Peninsula İstanbul sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise Oksijen'den konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (13 - 15 Ekim)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için yeni sezon oyunları:       

  • Engin Alkan'ın Tennessee Williams’ın A Streetcar Named Desire oyunundan esinlenerek kaleme aldığı Ölümün Tersi Arzudur, 14 Ekim'de Kadıköy Emek Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Engin Alkan, Pınar Yıldırım, Murat Göçmez ve Sinan Çatıkkaş oynuyor.

Tiyatro severler için devam eden tiyatro oyunları:

  • Hayatta istediği her şeyi elde etmiş, her türlü başarıya ulaşmış, toplumun saygınlığını kazanmış bir gazetecinin intihar etmeye karar vermesi ve bu kararından intiharına kadar geçen sürede başından geçenleri anlatı olarak izleyicilerle paylaşmasını konu alan Nihayet Bitti, 13 Ekim'de Duru Tiyatro - Watergarden Performans Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda Emre Kınay ve Başak Akan aynı sahneyi paylaşıyor.
  • Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde Oyun Yazarlığı Özel Ödülü’ne layık görülen, Yozgatlı İlyas’ın Nobelli yazar Gabriel García Márquez’le buluşan ironik hikayesi Gabo İllias 14 Ekim'de Koma Sahne'ye konuk oluyor. Oyunda Lütfi Can Bulut tek kişilik performans sergiliyor.

Kitap severler için tiyatro oyunları:

  • JD. Salinger’ın Franny ve Zooey  öykülerinden esinlenilerek sahneye taşınan, Sarı Sandalye'nin yeni sezon performans gösterisi S&Z, 13 Ekim'de DasDas Sahne'ye konuk oluyor.
  • Boş alanda metin, ışık ve bedenlerle çağı mercek altına alan Parrhesia 2, 15 Ekim'de Cihangir Atölye Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Salih Usta'nın yönetmenliğini üstlendiği oyun, çıkış noktasını Foucault'un Parrhesia - Gerçeği Söylemek adlı kitabından alıyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Indie, shoegaze, noise rock, post-punk, electro-pop gibi türleri elektronik ve ambient müzik öğeleriyle harmanlayarak benzersiz bir atmosferik sound ören, Danimarkalı besteci, müzisyen ve prodüktör Trentemøller, 13 Ekim akşamı Babylon'da sevenleriyle buluşuyor.
  • Reggae müziğinin ülkemizdeki en beğenilen gruplarından Sattas, 14 Ekim'de Celtic Irish Pub İstanbul'da dinleyenleriyle buluşuyor.

Farklı bir müzik deneyimi arayanlara:

  • Şarkıları ile kültürlerarası bir bağ kurmayı amaçlayarak konser mekanlarından festivallere ve sokak performanslarına kadar birçok etkinlikte sahne alan Ayrık Otu, 15 Ekim'de The Wall Saloon & Performance'a konuk oluyor.

Techno müzik tutkunlarına:

  • Techno sahnesinin son dönemde parlayan yıldızlarından olan Lilly Palmer, İstanbul’da unutulmaz bir gece için 14 Ekim'de Zorlu PSM sahnesine geliyor.

Klasik müzik severler için:

  • Pera Klasikleri, 14 Ekim'de Bülent Evcil ile Mozart Flütlü Kuartetler konserinde her biri enstrümanında usta müzisyenleri ağırlıyor. Kuartet, alanında en başarılı flüt virtüözlerinden Bülent Evcil; İDSO konzertmeisteri, BİFO ve Bosphorus Trio üyesi keman sanatçısı Özgecan Günöz; İDSO viyola grup şefi Özlem Sevil ve CRR Senfoni Orkestrası viyolonsel grup şefi ve İDSO üyesi Rahşan Apay'dan oluşuyor.
  • Bach İstanbul’da Ekim ayı konserleri Stabat Mater konseriyle sona eriyor. 13.yy’da yazılmış olan, oğlunun çarmıha gerilmesiyle Hz Meryem’in çektiği acıların anlatıldığı ilahi metin Stabat Mater, 15 Ekim'de Deniz Müzesi'nde birbirinin çağdaşı iki büyük İtalyan bestecinin eserlerinde dinleyiciyle buluşuyor.

Haftanın CRR Konserleri:

  • Klasik batı müziği piyano repertuvarının doruk noktalarından birini temsil eden Johann Sebastian Bach’ın Goldberg Varyasyonları, dünyanın prestijli salonlarında çok ünlü sanatçılarla konserler veren ve Berlin’de yaşayan değerli piyanist Özgür Aydın’ın yorumuyla 15 Ekim'de CRR Konser Salonu’na geliyor.

Pop müzik severler için:

  • Pop müziğin sevilen isimlerinden Edis, 13 Ekim akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sevenleriyle buluşuyor.
  • Türkiye'nin pop müzik gruplarından Sufle, heyecanla beklenen Karanlık Pop albümünün lansmanı ardından 13 Ekim'de JJ Pub Kanyon sahnesine geliyor.
  • Diva Yorgun şarkısıyla son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Melike Şahin, 13 Ekim akşamı, Atlantis Yapım organizasyonu ile Turkcell Vadi Sahnesi'nde sevenleriyle buluşuyor.

Parti tutkunlarına:

  • Tüm gece dans edip, şarkılara eşlik etmeyi vaad eden ikili DJ, Evrim Derin ve Miraç Baş EQURY ünvanı ile 15 Ekim'de Aqua Florya Hayal Kahvesi'nde dinleyenlerle buluşuyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Elite World İstanbul Taksim bünyesindeki Jazz Company’nin ekim ayındaki konuğu, caz müziğinin ilgiyle takip edilen ismi Kubilay Kan, 13 Ekim'deki According To Our Minds gecesinde unutulmaz bir müzikal deneyim için dinleyicilerle buluşuyor.
  • Küba'lı sanatçı Leyanner, geçmişten günümüze en sevilen Caz ve Latin Jazz şarkıları Afro Cuban ritimlerle güçlü sesi ve kıpır kıpır repertuarıyla sahneliyor. Leyanner’a piyanoda İlkan Atay, trompette Rodolfo Cardoso, bas gitarda Gündüzcan Çetinkaya, perküsyonda Rafael’in eşlik edeceği konser 14 Ekim'de Adess Restaurant Otel'e konuk oluyor.

Haftanın beklenen etkinliği:

  • İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’nci kez düzenlenecek Filmekimi başlıyor. Filmekimi bu yıl İstanbul’da 13 – 22 Ekim, İzmir’de ise 20 – 22 Ekim tarihleri arasında Cannes’dan Venedik’e Locarno’dan Toronto’ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor. Filmekimi‘nin açılış filmi Eylülde Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan ve Cailee Spaeny’ye En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getiren Priscilla olurken, kapanış filmi ise 80. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan Yorgos Lanthimos imzalı Poor Things olacak.

Haftanın beklenen çocuk etkinliği:

  • Türkiye’nin bebekler ve çocuklar için düzenli konser veren ilk topluluğu BabyConcerts, cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir programla sahneye çıkıyor. 100 yıl öncesine doğru bir zaman yolculuğuyla başlayan hikayede minik dinleyiciler hem ailesiyle beraber bir köyde yaşayan küçük Efe’nin hayatına konuk oluyor. BabyConcerts, 14 Ekim AKM Tiyatro Salonu'nda 15 Ekim'de Dasdas Ataşehir'de konser veriyor.

Haftanın festivali:

Swissôtel The Bosphorus, Istanbul Oktoberfest coşkusunu 14 Ekim'de şehre getiriyor. Evdeki Saat, Sufe, Özgür Bay, Dorukcan ve Berk Pekiner gece boyunca sizi müziğe ve eğlenceye doyururken, Swissotel’in beğenilen lezzetleri damaklarda ayrı bir tat bırakmaya hazırlanıyor.

Haftanın filmleri:

  • "Bir kadın dünyayı değiştirebilir" diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin hayatına odaklanan Zübeyde, Analar ve Oğullar filmi 13 Ekim'de vizyona giriyor. Alican Yücesoy, Aslıhan Güner ve Devrim Nas'ın oynadıkları film Zübeyde Hanım’ın ‘Sarı Paşa’sı ile yaşadığı çatışmaları onun uğruna verdiği mücadele, dirayeti ve cesaretini anlatıyor.
  • Haşim Aydemir’in 1990'lı yıllarda Diyarbakır Sur’da yaşayan 3 gencin hikayesini anlatan Sur’da Devran filmi, 13 Ekim'de vizyona giriyor. Oyuncu kadrosunda Sırrı Süreyya Önder, Nazmi Kırık ve Yüksel Ünal’ın yer alıyor. Murat Türk’ün hikayesinden beyazperdeye uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Haşim Aydemir oynuyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Dünyaca tanınan Şef Fatih Tutak ile The Peninsula İstanbul, Boğaziçi’nin nefes kesen noktalarından birinde benzersiz bir gastronomi deneyimi sunuyor. GALLADA & Topside Bar Türkiye’den Orta Asya’ya ve Çin’e uzanan kadim İpek Yolu mutfağının lezzetli tatlarından esinlenen menüsü ile duyuları benzersiz bir yolculuğa çıkaran bir atmosfer sunuyor.
  • Her gün birbirinden leziz yaklaşık 20 çeşit yemekle tezgahını dolduran Nato Lokantası, 1952 yılından bu yana Karaköy’de hizmet vermeye devam ediyor. İş merkezlerinin ortasında konumlanan mekanın en beğenilen lezzetleri arasında beyinli Beykoz kebabı, islim kebabı, ciğer sarma ve kabak tatlısı, yoğurt tatlısı ve sütlaç gibi tatlılar yer alıyor.

  • Vapurları, koşuşturan insanları ve tarihe eşlik eden İstanbul’un ikonik eserlerinin manzarasını sunan Restoran Modern, İstanbul Modern’in içerisinde kapılarını açtı. Şef Tuğçe Canik’in lezzetleriyle öğle ve akşam yemeği olarak iki farklı menü sunan restoranda tatlı ve çocuklar için de ayrı menüler sunuluyor. Yerli şarapların ağırlıkta olduğu şarap menüsünün yanında dileyenler için klasik kokteyller de bulunuyor.

Haftanın yeni sergisi:

  • Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergileniyor. Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük sergisi, 13 Ekim 2023 - 10 Mart 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi Müzesi’nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Sanat severler için devam eden sergiler:

  • Ara Güler’in uzun yıllar boyunca Anadolu’ya yaptığı gezilerden derlenen ve renkli fotoğraflarına yer verilen Renkli Anadolu sergisi, Ara Güler Müzesi’nde sanatsevere kapılarını açmaya devam ediyor 1957 ve 2003 yılları arasındaki dönemi kapsayan sokaklar, yapılar ve insanlar Ara Güler’in kadrajından yeniden hayat buluyor. Sergi, bu coğrafyanın ve üzerinde var olmuş kültürlerin bolluğunu ve zenginliğini de yansıtırken, Ara Güler’in yaşadığı topraklara ve insanına olan bağlılığına dair pek çok ipucu veriyor.
  • Depo, Çınar Eslek’in kişisel sergisi Teyel, Uzuv, İlizarov’a ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Sanatçının son dönemde üzerinde çalıştığı Hayal-Et, eklemleme ve yamalama, çeşitlilik ve melezlik, eksiklik ve tamamlanmışlıkla ilgili sorulardan yola çıkan sergi, bedenin imkânlarına yönelik çeşitli önermeler sunuyor. Sergi 4 Kasım'a dek ziyaret edilebiliyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Shangri-La Shang Palace

Bence şehrin en iyi Çin Lokantası. Bu sene 10. yılını kutluyor ve bunun şerefine bir tadım menüsü hazırlamışlar. Şarap eşleşmeli bu menü, dünyaca ünlü şef Gordon Leung tarafından hazırlanmış. Özel bir 


Divan Brasserie Fuaye

Muhteşem bir mekan, AKM içerisinde güzel bir Cumartesi akşamı geçirmek için ideal. Üstelik güzel kokteyller içebileceğiniz nefis bir terası da var. 4 Mevsim Divan adıyla yeni bir proje başlattılar. Tarladan sofraya, tamamen mevsimsel malzemelerle hazırlanan bir menü yapmışlar. Denemenizi tavsiye ederim

Lucca&Bi Nevi Deli

Bu iki önemli İstanbul markası birlikte bir menü hazırlamışlar. Hem sağlıklı, hem de çok lezzetli. Vegan , glütensiz ve rafine şeker kullanmadan. Her iki restoranda da servis ediyorlar. Levrek olmadan hazırlanan Limonlu Levrek Tabağını deneyin derim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Rahat Battı

Nereden Dinlerim? Spotify


Tuğrul Ağırbaş, kendi deyimiyle rahat batana kadar 31 yıl dünyanın değişik ülkelerinde tek bir firmada önemli pozisyonlarda çalışmış. Sonra kendi işini kurarak o çarktan çıkmış. Bu yayına da kendisine ilham ve cesaret veren, tanıdığı ya da ilk defa tanıştığı cesur isimleri davet ederek onların hikayelerini paylaşıyor. İyi işleri ve havalı pozisyonları varken her şeyden vazgeçerek yeni bir yolculuğa başlayan isimlerin öyküleri, karar aşamasında olanlara doğru adımı atmak konusunda ilham verebilir.

Gurmelik Denemeleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bengü Candan ve Müjdat Çetin yemek konusunda bildiklerini, gördüklerini, görmediklerini ve özlediklerini anlatmak için mikrofonda. İkili, zeytinyağlılardan makarnalara, mantıdan kruvasana kadar birçok lezzete adanan bölümlerin yanında, bazen de uzmanına sorarak oldukça bilgilendirici içeriklerle karşımıza çıkıyor.

Etkiye Dair (Türkçe & İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify


Sosyal etki yaratmak ve var olan etkilerini artırmak isteyen farklı podcast üreticileri Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) ev sahipliğinde bir araya geliyor. Bu podcast, doğal hayatı korumaya yönelik çalışmalar yürüten isimlerden, sosyal etki ölçümü uzmanlarına kadar önemli başlıklarda konuya hakim isimleri dinleyebilmek için oldukça iyi bir seçenek.

A Life in Lyrics (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Müzik tutkunları için hazine değerinde bir yayın platformlarda bizimle buluşmaya başladı. Müzik efsanesi Paul McCartney ve şair Paul Maldoon “The Lyrics” kitabıyla başlayan yol arkadaşlığını podcast yayınlarına taşıyor. Kitabın yazılış süreci boyunca ortaya çıkan sohbetlerde Beatles’ın ilk zamanlarından bugüne kadar karşımıza çıkan birçok önemli şarkının yazılış hikayesini dinleme şansı buluyoruz. Söz gelimi, Let It Be’nin hikayesinin anlatıldığı bölümün 24 dakika olması, ne kadar özel bir içerikle karşı karşıya olduğumuz hakkında bir fikir verebilir.

Ekran önerileri

Karanlık Gece (2022) -Netflix

Kurak Günler ile birlikte geçtiğimiz yılın en çok ödül alan iki filminden biri nihayet bir platformda. Gezgin bir müzisyen olan İshak, hasta annesi için tam yedi yıl sonra bir dağ kasabasındaki evlerine döner. İshak için geçmişte yaşanan bazı olayların etkisi, fail arkadaşları ve onları destekleyen halk ile karşılaşınca tekrardan şiddetlenir. Üstelik kasabaya yeni gelen Ali adındaki gencin, öfke dolu halkın hedefi haline de gelmesi; İshak'ın büyük bir vicdan mücadelesi vermesine neden olur.

Filmin oyuncu kadrosunda Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu, Taner Birsel, Sibel Kekilli, Pınar Deniz gibi birbirinden başarılı isim yer alıyor; yönetmenliğini Sonbahar, Aşıklar Bayramı, Rüzgarın Hatıraları filmleriyle de bilinen Özcan Alper üstleniyor. Ayrıca film, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanmıştı.

The Fall of The House of Usher (2023) -Netflix

Çocukluk arkadaşı Roderick Usher’ın daveti üzerine, onun aile mirası görkemli malikanesine gelen kişi; hem arkadaşının hem de onun kız kardeşinin bir hastalığa yakalandığını öğrenir. Ve bir süre sonra, kız kardeşin ölümüyle gizemli olaylar yaşanmaya başlanır. Ünlü şair, yazar Edgar Allan Poe’nun aynı isimli kısa hikayesine dayanan bu ABD yapımı korku dizisinin yaratıcısı olarak; The Haunting of Hill House, Gerald’s House, The Midnight Club, Doctor Sleep gibi birçok yapımı korku türüne kazandırmış yönetmen, senarist, yapımcı Mike Flanagan karşımıza çıkıyor! Flanagan’ın daha önceki yapımlarında da yer almış Carla Gugino, Oscar’a iki defa aday olmuş Mary McDonnell ve Bruce Greenwood filmin başrollerinde.

Forgotten Love (2023) -Netflix

Geçmişte herkes tarafından tanınan önemli biri olan Profesör Wilczur, hem eşi ve kızından oluşan ailesini hem de bir kavga sonrasında hafızasını kaybeder ve tüm hayatı değişir. Bir zaman sonra, bu eski hayatından tanıdık biriyle iletişim kurması her şeyi düzeltmek için güçlü bir fırsat doğuracaktır. Polonya yapımı bu dramatik hikaye, Tadeusz Dołęga-Mostowicz'in romanına dayanmakta ve üç haftadır en çok izlenen 10 film arasında yer alıyor.