20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.02.2024 13:00 | Son Güncelleme: 15.02.2024 13:16

Hafta sonu için İstanbul rehberi (16 - 18 Şubat)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Gölge Otobanı, pop müzikseverler için Perdenin Ardındakiler ve sinemaseverler için Bob Marley: One Love şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (16 - 18 Şubat)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Anton Çehov’un Martı oyunundan uyarlanan Treplev, 18 Şubat'ta Decollage Art Space sahnesinde prömiyerini yapıyor. Ümit Erlim ve Başak Kıvılcım Ertanoğlu'nun oynadıkları oyunda olay, Sorin’in göl evinde, Rusya’da, aynı zamanda Decollage Art Space'in üç katında geçiyor. Seyirciler üç katı da dolaşarak Treplev'in hikayesine ortak oluyorlar.

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Dünyaya müdahale etme yeteneğini terk ederek, umutu çağdaş hayat sisteminin kendisine vaad ettiklerinden ibaret görmeye çalışan çağdaş insanın trajik durumunu ışık, ses, dekor gibi temel sahne elemanları ile oyuncu arasında gerçekleşen zorlu bir mücadele aracılığı ile anlatan On Adımda Unutmak (Anti-Prometheus), 18 Şubat'ta Fişekhane'de seyirciyle buluşuyor. 

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Yusuf Onur Aydın'ın yazıp yönettiği; Tahir Yılmaz, Yusuf Nebioğlu ve Yusuf Onur Aydın'ın oynadıkları Gölge Otobanı, 16 Şubat'ta Bahçe Galata'da seyirciyle buluşuyor. Karşılaşmalar üçlemesinin bu ikinci oyununda birbirinden farklı üç kişinin yolculuğunu gerçek ve kurmaca ikilemine taşıyarak, geçmişin, geleceğin ve şimdinin ekseninde akan bir yolda göçü, aidiyeti ve umudu yine sinemanın dilini kullanarak anlatıyor.

  • Bertolt Brecht’in Shen Te/Shui Ta karakteri üzerinden inşa ettiği ve iyi-kötü karşıtlığını sunduğu Sezuan'ın İyi İnsanı, geniş oyuncu kadrosuyla 17 Şubat'ta BAU Pera Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyunda toplumsal yaşamda iyi insan olma sürecinin ne kadar zorlu ve sınayıcı bir mücadeleden geçtiğini vurguluyor.

Haftanın merak edilen gösterisi;

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarından oluşan yaklaşık 120 kişilik bir kadronun görev aldığı Yüzünde Yüzler, 16- 17 Şubat'ta AKM Tiyatro Salonu'nda seyirciyle buluşuyor. Oyun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde bir ulusun; milli mücadele, TBMM’nin kuruluşu, vatanın kurtuluşu ve Cumhuriyetin ilan edilmesiyle taçlanan yüzyıllık tarihsel kesiti sahneye taşıyor.

Haftanın merak edilen konserleri;

  • Ünlü rapçi Lil Zey, 16 Şubat'ta Dorock XL Kadıköy'de Eskisi Gibi, Heveslenmem ve 80 Kere gibi şarkılarını söylemek için sahneye çıkıyor.
  • Monkey Project 17 Şubat akşamı Volkswagen Arena’ya büyük bir gösteri ile geri dönüş yapıyor. Uluslararası platformda ün salmış Marco Carola, PAWSA ve Chelina Manuhutu gece boyunca dur durak bilmeyen bir enerji ve heyecan atmosferi yaratmaya hazırlanıyor.
  • Dünyaca ünlü soprano Emma Shapplin'in büyülü sesi ve dokunaklı performansıyla 19 Şubat'ta Zorlu PSM – Turkcell Sahnesi'ne geliyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Performansı, showları ve stili ile fark yaratan, son yıllarda kendi yazdığı şarkılar ve birçok sanatçı için yaptığı düzenlemelerle dikkat çeken Can Güngör, 17 Şubat'ta Kups Mekan Vadİstanbul'da dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Alternatif popun öncüsü müzik gruplarından Perdenin Ardındakiler özel sahne şovları ve yeni şarkılarıyla renklendireceği Bostancı Gösteri Merkezi özel konseri ile 18 Şubat'ta sevenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler;

  • En İyi Yeni Çağ Albümü dalında Grammy Ödülü dahil birbirinden değerleri başarılara imza atmış müzisyen Cenk Erdoğan, Cenk Erdoğan Trio ile 17 Şubat’ta Zorlu PSM Touché’de dinleyenleriyle bir araya geliyor.
  • Cabo Verde’nin hasret, aşk ve deniz kokan şarkılarını tüm dünyaya ulaştıran ve beraber düet yaptığı Çıplak Ayaklı Diva Cesaria Evora gibi son yıllarda dünya müziğinin kazandığı en özel isimlerden biri haline gelen Lura Best Of Lura albümü ve kariyerinin en iyi şarkılarını seslendireceği konseri ile 17 Şubat’ta CRR’de hayranlarıyla buluşuyor.
  • Pazar sabahları canlı caz müziği eşliğinde kahvaltı keyfi Sait Halim Paşa Yalısı’nda başlıyor. Boğaz'da Kahvaltı Cazla Buluşuyor etkinlikleri kapsamında 18 Şubat’ta Özge Estekin Band Sait Halim Paşa Yalısı’na konuk oluyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • İstanbul Filarmoni Oda Orkestrası Barok Konseri ile 17 Şubat'ta KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde dinleyenleriyle buluşuyor. Keman sanatçısı Oleksandr Samoylenko'nun solist olarak yer alacağı konserde Antonio Vivaldi'nin Dört Mevsim Keman Konçertosu ve Johan Sebastian Bach'ın La minör Keman Konçertosu adlı Barok dönemin klasikleşmiş eserleri seslendiriliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Yapımcılığını ve yönetmenliğini Abdullah Oğuz’un, başrollerini ise Kubilay Aka ile Gülper Özdemir’in üstlendiği Zaferin Rengi, 16 Şubat’ta vizyona giriyor. Film, Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasının arifesinde, hâlâ işgal altında olan İstanbul'da Harington Kupası kapsamında karşı karşıya geldiği Birleşik Krallık işgal kuvvetleri karma futbol takımına karşı zafer elde eden Fenerbahçe'nin bu galibiyetini, istiklâl mücadelesinde yer alan dönemin önemli isimleri eşliğinde anlatıyor.
  • Reggae müziğin efsane ismi Bob Marley'in hem müzikal kariyerini hem de siyasi mücadelesini anlatan biyografik film Bob Marley: One Love 16 Şubat’ta vizyona giriyor. Filmde Kingsley Ben-Adir, James Norton, Lashana Lynch rol alıyor.
  • Aytaç Şaşmaz, Belçim Bilgin, Sümeyye Aydoğan'ın baş rollerini paylaştığı Hatıran Yeter, 16 Şubat'ta vizyona giriyor. Film, iki duyma ve konuşma engelli Baha ve Yeşim'in hayatın farklı engellerine çarpan aşkını konu ediniyor.

Mekan kaşiflerine:

  • White Rabbit Family markasının Moskova, Dubai ve Bodrum’dan sonraki yeni projesi Sakhalin İstanbullularla buluşuyor. Marka şefliğini Vladimir Mukhin’in üstlendiği, Alexey Kogay ile Doğukan Kaya’nın mutfakta lezzetler yarattığı mekan yeni nesil şehir restoranı olarak Zorlu Center'da konuklarını bekliyor. Mekanın mutfağında en iyi yerel ürünlere, taze deniz mahsullerine, Akdeniz’e özgü mevsim sebzelerine, şifalı otlara, baharatlara bolca yer veriliyor.
  • Başak Soykan ve Yaprak Baltacı’nın 10 yıllık Morini başarısının ardından, iki yıllık bir hazırlık çalışması sonucunda hayata geçirilen şef Emre Şen’in imzasını taşıyan, İstinye Park’ta markalar meydanında açılan Clove, şimdiden şehrin müdavim noktalarından birisi olmaya aday gösteriliyor. Mekanda, ıkura & nori pancake, tuna tiradito, istiridye kabuğunda karides, Kore usulü tavuk, pizza tartufo, bakır tavada deniz mahsülleri, steak frites ve craquelin profiterol, sıcak chocolate chip cookie gibi lezzetler en beğenilen lezzetler arasında yer alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Güzelburç Antakya Nişantaşı

Bir dayanışma lokantası aslında. Gerçek Antakya lezzetlerini burada yaşamak için mükemmel bir seçim. Üstelik bölge insanına da destek veriyorlar. Merkezi yeri, sevimli bahçesi ve tabi mükemmel lezzetleri ile, kesinlikle tavsiye ederim.

Tatbak Nişantaşı

Güzel bir Cumartesi öğle ya da sonrası için ideal bir yer 2 yıldır üst üste Michelin öneri ödülü de alan bir klasik. Pideli Köfte, çok iyi lahmacun ve sütlü kadayıf. Mutlaka tavsiye ederim.

House Cafe Ortaköy

Bu ara turist sayısının azalması ile birlikte, tekrar eski keyfi alabileceğiniz bir Pazar kahvaltısı mekanı. Denize sıfır konumu, lezzetli ve zengin seçenekleriyle önerebileceğim bir mekan.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Yeşil Düşün Yeşil Yaşa

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tülay Teker, iklim krizinin çevresel, sosyal ve yönetişimsel etkilerini sürdürülebilirlik özelinde değerlendirip bilgi vermek ve olabildiğince yeni bir bakış açısı oluşturmak için özel bir yayın hazırlıyor. Podcast’in iddiası, tüm konuların bilim temelli olarak ele alınması ama aynı zamanda oldukça sade bir üslupla karşımıza çıkılacak olması.

Muhteşem 13. Yüzyıl

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

13. yüzyılda siyasi, kültürel ve dini açıdan büyük bir öneme sahip olan Anadolu, aynı zamanda büyük düşünürlerin, mistiklerin, sanatçıların bir araya geldiği ve önemli eserlerin doğduğu bir yerdi. Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bektaş Veli, İbn-ül Arabi, Ahi Evran, Yunus Emre gibi çok önemli ismin Anadolu’da kesişen yolları, anlatmaya değer hikayeler ortaya çıkardı. Eray Türker, Fırat Türkoğlu, Işıl Öztemel ve Sinan Güven kadrosu bu hikayeleri anlatmak için bir arada.

Talkcast

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Farklı alanlardaki konuların tartışıldığı, fikir ve tecrübelerin paylaşıldığı bir yayın olma iddiasıyla yola çıkan bu podcast, özellikle teknoloji merkezindeki özel içerikleriyle dikkat çekiyor. Bu geniş içerikli podcast, hayatımıza doğrudan dokunan gelişmeleri öğrenmenin yanında, bu yeni teknolojilerin perde arkasındaki isimlerin yaşam öykülerini dinlemek için de iyi bir seçenek.

Selected Shorts (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

150’den fazla radyo istasyonunda yayınlanarak dikkat çekmiş ödüllü bir programla birlikteyiz. Film dünyasının ünlü isimlerinin seyircilerin önünde canlı olarak çeşitli eserleri seslendirdiği podcast de radyo geçmişini aratmayacak bir popülerliğe ulaşmış durumda. Sigourney Weaver, Paul Giamatti, Cynthia Nixon, Holly Hunter, Maggie Gyllenhaal ve David Schwimmer gibi önemli isimler konuklar arasında.

Ekran önerileri

Scrapper (2023) -TOD

Yeniden bağ kurmaya çalışan bir baba-kız hikayesi

Annesinin ölümü sebebiyle zorlu bir yas sürecinden geçen 12 yaşındaki Georgie, bu ölümü kimseye haber vermez ve Londra'nın ücra bir konut yerleşiminde yalnız başına hayatını sürdürür. Arkadaşı Ali ile geçirdiği zamanlar ona yetmektedir. Kendisi zaten sert, inatçı bir yapıya sahiptir, kimse pek söz geçiremez ona. Fakat babası olduğunu iddia eden bir adamın dönüşü ile kurduğu düzeni bozulur.

Yalanları ortaya çıkar, bastırdığı hisleri ve özlemi yoğunlaşır. Üstelik babasının gitmeye niyeti yoktur. Georgie rolünü Lola Campbell üstlenirken; babayı, Harris Dickinson canlandırıyor! Kendisini Beach Rats, Altın Palmiye ödüllü Triangle Of Sadness, A Murder at the End of the World, The Iron Claw gibi çeşitli yapımlardaki başarılı performanslarıyla tanıyoruz. 18 Şubat'ta gerçekleşecek, 77. Britanya Akademi Film Ödülleri'nde (BAFTA), Britanya Yapımı Film dalında aday olan filmin hem yönetmeni hem de senaristi ise Charlotte Regan.

Genius: MLK/X (2024) - National Geographic

Genius dizisi, iki önemli isimle döndü

2017 senesinde başlayan ilk sezonunda bilim insanı Albert Einstein (Geoffrey Rush), ikinci sezonunda ünlü ressam Pablo Picasso (Antonio Banderas), üçüncü sezonunda unutulmaz müzisyen Aretha Franklin (Cynthia Erivo) olmak üzere; tarihin önemli isimlerinin hayatlarını, keşiflerini anlatan Emmy ödüllü antoloji dizisi Genius, sivil haklar hareketinin öncü iki ismini ekrana taşımak için yeniden geliyor. Barışçıl direnişi, insan hakları uğruna verdiği mücadelesi ile tanınan, rahip Martin Luther King Jr. ile Müslüman lider, siyah hakları savunucusu Malcolm X! Bu iki önemli isim, benzer alanlarda çalışmalarına rağmen yolları tek bir defa, 1964 Sivil Haklar Yasasının Kongre onayını almak için gittikleri ABD Kongre Binası'nda kesişti.

Dizide de; her ikisinin hayatları, aile içindeki rolleri, çocukluk dönemi sorunları, kişisel ve toplumsal mücadeleleri, topluluk önüne çıkışları, maneviyatları, onlara yönelik düzenlenen suikastlar; kronolojik biçimde ilerleyen paralel hikayelerde ele alınıyor. Üstelik BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü'nü kazanmış Kelvin Harrison Jr., dizide Martin Luther King Jr. olarak yer alırken; Foe, Old, The Underground Rallroad gibi yapımlarda yer almış Aaron Pierre de Malcolm X'i canlandırıyor. Tarihi değiştirmek için çabalayan iki güçlü lideri ve onların özgürlük yolundaki hikayelerini izlemek için değerli bir fırsat. Sekiz bölümden oluşan dizi, her salı saat 21.00'de National Geographic'te!

Turkish Tea Talk

TRT World'ün yeni programı

İskoçya eski Başbakanı Alex Salmond'ın sunduğu programın ilk konuğu Succession’ın yıldızı Brian Cox oldu. İskoç aktör, zor geçen çocukluk günlerini anlattı:

"Babamı 8 yaşında kaybettim. Annemi sağlık sorunları nedeniyle 11-12 yaşlarına kadar yeterince göremedim. Kimseyi yeterince göremedim. Kendi başınaydım"

Aktör Brian Cox oyunculuk kariyerine kimsenin yönlendirmesi olmadan başladığını ve bir oyuncunun en önemli görevinin gerçekleri yansıtmak olduğunu belirtti. "Her gün insanlık için uğraşıyoruz. Bizim işimiz olduğu gibi sunmak. Gerçekleri olduğu gibi söylemek zorundayız. Bu bizim işimizde en önemli şey.bu yüzden işimi seviyorum bana sürekli insanlık ve nerede olduğumu öğretiyor"

Alex Salmond, bir bardak çay eşliğinde dünyanın her köşesinden insanla konuşmayı sürdüreceğini belirtiyor. Programı TRT World’ün YouTube kanalından izleyebilirsiniz.