20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.11.2023 12:55 | Son Güncelleme: 16.11.2023 13:42

Hafta sonu için İstanbul rehberi (17 - 19 Kasım)

Bu soğuk havalarda sıcacık etkinliklere hazır mısınız? Tiyatro severler için Ermişler Ya Da Günahkarlar, rock müzik severler için Haluk Levent, sinema severler için Açlık Oyunları şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (17 - 19 Kasım)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Seyirciyi bir yazarın; hayatıyla ve seçimleriyle kendi zihninde hesaplaştığı son ana şahit olmaya davet eden İntihar Şov, Barış Atay'ın tek kişilik performansıyla 20 Kasım'da Moda Sahnesi'nde prömiyerini yapıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Edip Tepeli oturuyor.
  • Antoine de Saint-Exupéry’nin zamansız başyapıtı Küçük Prens, DasDas’ta yeniden hayat buluyor. Oyun, 19 Kasım’da prömiyerini yapıyor. Yönetmenliğini Kayhan Berkin’in üstlendiği oyunda Deniz Işın, Doruk Şengün, Kenan Ece ve Taha Tegin Özdemir seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Eleştirmenlerin yeni nesil Yunan tiyatrosunun yol göstericisi olarak tanımladıkları komik, teatral sözde-belgesel oyunu Baklava Cumhuriyeti, Cem Yiğit Üzümoğlu'nun beğenilen performansıyla 18 Kasım'da DasDas Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatro severler için haftanın dram konulu oyunları:

  • Sahnede Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin ve Hakan Emre Ünal’ı buluşturan, ortak travmaya farklı tepkiler veren üç kuzenin bir yüzleşme gecesini konu alan Canavar, 19 Kasım'da Fişekhane'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, bir imza günü için küçük bir Anadolu şehrine gelmiş olan roman yazarı Kemal Sönmez yıllardır görüşmediği kuzenleri Aslı ve Derya’yı ziyaret etmesiyle başlıyor.

Tiyatro severler için devam eden tiyatro oyunları:

  • Anthony Horowitz’in Ermişler Ya Da Günahkarlar isimli oyunu Onur Erbilen rejisi İle Tiyatro Baht tarafından sahnelenmeye devam ediyor. Burak Demir, Aziz Çoban ve Cemre Melis Çınar'in oynadıkları oyun, 17 Kasım'da Cevahir Salon A'da seyirci karşısına çıkıyor.

Sanat severler için haftanın operası:

  • Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden uyarlanan, Fransız besteci Charles-François Gounod’nun başyapıtı Faust Operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 18 Kasım'da Türk Telekom Opera Salonu'nda sahneye taşınıyor. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan operanın koreografisini Beyhan Murphy üstleniyor.

Sanat severler için haftanın dans gösterisi:

  • Danimarkalı dans tiyatrosu Uppercut, ilk kez Türkiye’ye geliyor. Beş dansçı ile üç uzun siyah bankın başrolünde olduğu Bankta,  17-18 Kasım'da  Süreyya Operası'nda seyirci karşısına çıkıyor. Dans gösterisi insan ilişkileri ve insanın hayattaki yerini bulabilmesine dair son derece dürüst, çok katmanlı bir öykü sunuyor. 

Tiyatro severler için haftanın müzikli oyunu:

  • Doğanın sürprizleri karşısında el ele vermenin gücüne dair müzikal ve şiirsel bir performans oyunu olan Kabuk, 18 Kasım'da Alan Kadıköy'de perdelerini ilk kez açıyor. 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nin deprem bölgesinden konuğu Kabuk’ta bir türlü uyku tutmayan üç kardeşin bir deniz kabuğunun peşinde birbirleriyle, denizle ve uykuyla mücadelesi sahneye taşınıyor.

Haftanın merak edilen konseri:

  • 2Cellos’un kurucu üyesi Hauser, merakla beklenen dünya çapındaki ilk solo turnesi Rebel with a Cello kapsamında 18 Kasım'da Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'na geliyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Melankolik melodilerin, deneysel elektronik ritimlere eşlik ettiği indie electronic ikilisi Hedonutopia, odasındaki kayıtlarından dünyaya çıkan hikayelerini beraberinde getiren Beyaz Hayvanlar ile 17 Kasım’da Babylon’a geliyor.

Rock müzik severler için:

  • 2023 yılında Time dergisinin Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesinde yer alan, sanatçı kimliği kadar yardım sever kimliğiyle de gönüllere taht kuran Haluk Levent, 18 Kasım akşamı Jolly Joker Kartal İstMarina Sahnesi'ne geliyor.

Pop müzik severler için:

  • Söz yazarı kimliğiyle de ön plana çıkan buğulu sesi ile kendisine has tarzını sahne performansıyla pekiştiren Ece Mumay son çıkardığı sözü ve müziği kendisine ait Deniz Atı şarkısıyla 18 Kasım'da Gazino Bahçeşehir'de sevenleriyle buluşuyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Amerikan modern caz tarihinin en önemli karakterlerinden biri olarak kabul edilen alto saksafoncu, besteci, şair ve teorisyen Steve Coleman yeni üçlüsü Reflex ile birlikte 17 Kasım'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu sahnesine konuk oluyor.
  • Reflection’ın sunumuyla gerçekleşecek konserde modern caz ve elektronik müziğin heyecan verici unsurlarını benzersiz bir şekilde harmanlayan Alman asıllı DJ Henrik Schwarz ve Norveçli piyanist Bugge Wesseltoft, 19 Kasım'da Zorlu PSM %100 Studio’da bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Türkiye’de ve dünyada klasik müzikten caza, Türk geleneksel müziğinden dünya müziklerine uzanan repertuvarlarıyla tanınan Blanc & Noir piyano ikilisi, İstanbul’da Sonbahar başlıklı programları ile 18 Kasım'da Pera Palace dinleyicilerini farklı ülkelerin müzikleriyle farklı bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

Haftayı keyifli geçirmek isteyenler için atölyeler:

  • Uzman Chef’s Table eğitmenleri eşliğinde etin sırlarını keşfe çıkma fırsatı sunan 17 Kasım'daki workshopta; katılımcılar Dana Madalyondan Izgara Dana Antrikota, Mevsim Salatadan Panna Cotta’ya en özel, en doyumsuz lezzetlerin nasıl hazırlandığını uygulayarak öğreniyor, kasaptan et alırken nelere dikkat etmeli?, marinasyon çeşitleri nelerdir? ve pişirme tekniklerinin doğru uygulanması nasıl olur sorularına cevap buluyor.

Kitap severler için etkinlikler:

  • Bilge Karasu anısına Metis Yayınları ve Sanat Kritik’in birlikte hazırladığı ve onun edebiyatının yazarlar ve araştırmacılarla birlikte konuşulacağı Bilge Karasu Günleri 17 Kasım'da Aynalıgeçit’te başlıyor. Açılış konuşmasını Murathan Mungan’ın yapacağı etkinlikte konuşmacılar arasında Jale Parla, Müge Gürsoy Sökmen, Seval Şahin’in bulunuyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Açlık Oyunları roman serisine imza atan Suzanne Collins’in 2020 yılında yayımlanan Kuşların ve Yılanların Şarkısı kitabından uyarlanan Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı, 17 Kasım'da vizyona giriyor.  Film, dört filmlik seride Capitol’un tiran lideri olarak seyirci karşısına çıkan Coriolanus Snow’un, yıllar önce gençlik döneminde, 10. Açlık Oyunları’nda 12. Bölge’den Lucy Gray Baird’ın mentoru olmasıyla değişen hayatını anlatıyor.
  • Yönetmen koltuğunda Jandae Perçem’in oturduğu bilim kurgu, aksiyon türündeki Alya, 17 Kasım'da vizyona giriyor. Filminin oyuncu kadrosunda Edis Görgülü, Jandae Perçem, Hande Ataizi, Gonca Vuslateri Beste Kökdemir gibi isimler yer alıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Etiler'in yeni sayılabilecek restoranlarından olan Arkestra, şef Cenk Debensason'ın lezzetleriyle Michelin şeflerinin radarına girmiş gibi gözüküyor. Mekan mevsimselliğe dayalı duygusal yemekler sunuyor ve modern Avrupa yemeklerini küresel etkilerle harmanlayan şefin menüsü kendi yaratıcı imzasını taşıyor.

  • Karaköy’de yüz yıllık bir tarihi binanın içerisinde 2022 yılında kapısını aralayan Aşeka, farklı duyulara hitap eden bir mutfak geliştirmeyi amaçlamasıyla dikkat çekiyor. Küçük yaştan beri mutfakta bulunan ve Amerika’nın farklı bölgelerindeki prestijli restoranlarda çalışan Ömer Akosman’ın şefliğini üstlendiği restoranda mevsime göre değişen avantgart bir menü konuklarla buluşuyor.

Sanat severler için haftanın sergisi:

  • Türkiye’den ve dünyadan bugüne kadar pek çok sanatçının eserlerinin sergilendiği, Grand Art, yeni sergisinde Dominikli sanatçı Laura Margarita ile Türk sanatçı Cengiz Yatağan’ın eserlerine ev sahipliği yapıyor. 17 Kasım'da başlayacak olan sergi 17 Ocak 2024'e kadar ziyaret edilebiliyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Zanzibar Zorlu

Yoğun bir haftanın ardından, belki ya da sinema öncesi harika bir alternatif. Pizza ve makarna denemeyi unutmayın.

Momo Bebeköy

Şef Mert Şeran menüyü yenilemiş. Çıtır Pilav, steak tartar ve Dana dili ve mantarlı Focacio gerçekten çok lezzetli. Çok memnun kalacağınıza eminim.  Ltf rezervasyonu erken yapın. Çilekli Milföy için yer ayırmayı unutmayın

Danış Arnavutköy

Bir kebap restoranı olmasına rağmen, deniz kenarında harika bir kahvaltı servis ediyorlar. Sakin ve huzurlu bir ortam Mıhlama söylemeyi unutmayın. 

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Kabına Sığamayanlar

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Her yerde karşımıza çıkan büyük başarı hikayeleri ya da hayatı çözmüş insan öykülerini şimdilik bir kenara bırakın. Daha bize yakın, daha gerçek insanlar var bu yayında. Deniz Tunçel, kolay akla gelmeyecek işlere soyunan gerçek insanlarla merakımızı giderecek sohbetler gerçekleştiriyor.

Yedik İçtik

Nereden Dinlerim? Spotify

 

İlk hatırlanan çok lezzetli yemek, ilk pişirilen yiyecek, en çok hayal kırıklığına uğratan yemek, uğruna yolculuk ettiği yiyecek, hatırladığı en neşeli sofra, bitirmekte en çok zorlandığı yemek, unutamadığı ilk lezzet, en çok para harcadığı yiyecek, hatırladığı en romantik sofra, onu en şaşırtan içecek… Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil konuklarının hayatlarına dokunan lezzetlerin peşine düşüyor. Listede Mehmet Yılmaz, Vedat Milor, Maksut Aşkar, Murathan Mungan, Saffet Emre Tonguç, Gülse Birsel, Ayfer Tunç gibi dikkat çekici birçok isim olduğunu belirtelim.

Meraklı Zihinler

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu yayında uzayın, dağların, dinozorların ya da yıldızların, dahası tüm canlıların en büyüklerinden en küçüklerine kadar öğrenebilme fırsatıyla buluşuyoruz. Çiğdem Öztabak’ın hazırladığı ve çocuklar için bilim yayını olarak tanımlanan podcast’in yeni bölümleri yayınlanmasa da, ilgi çekici bir arşiv olarak şans verilebilir.

Drama on One (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

İrlanda devlet kanalı RTE tarafından yayınlanan bir klasik var karşımızda. Dünyanın en uzun soluklu radyo tiyatrosu yayınlarından biri olarak kabul edilen programda sadece radyo için hazırlanan özel yapımlar da yayınlanıyor.

Ekran önerileri

A Murder At The End Of The World (2023) - Disney+

Neo polisiye

Darby Heart, teknolojiye ilgili ve dedektif becerileri olan Z kuşağından bir gençtir. Bir milyarderin şehirden uzaktaki evine, diğer sekiz misafirle birlikte davet edilir. Bu davet sırasında bir cinayet gerçekleşir. Yedi bölümlük ‘yeni nesil cinayet dizisi’nin başrolünde; The Crown’daki performansıyla Altın Küre kazanan Emma Corrin var. Ona eşlik eden isimler arasında ise Closer filmiyle Oscar adaylığı alan Clive Owen’ı izliyoruz. The OA dizisinin yaratıcılarının imzasını taşıyan diziden henüz iki bölüm yayınlandı. 

 

Brawn: The Impossible Formula 1 Story (2023) - Disney+

Formula 1'in Unutulmaz Şampiyonu! 

En prestijli otomobil yarışlarından biri olan Formula 1'in (F1) 2009 yılında şampiyonu olan, ünlü motor yarış takımı/markası Brawn GP ve bu markanın kurucusu Ross Brawn hakkında, 4 bölümlük heyecan dolu bir belgesel dizisi. O dönem yaşanan zorluklar, BRAWN GP'nin yükselişi, Rubens Barrichello ve Jenson Button gibi sürücülerinin deneyimleri gibi birçok süreç; John Wick ve Matrix serilerinin ünlü yıldızı, Formula 1 hayranı Keanu Reeves eşliğindeki röportajlarla ele alınıyor. 

I Don't Expect Anyone To Believe Me (2023) - Netflix

Meksika'dan çıkamayan genç yazarın hikayesi 

Edebiyat alanında doktora eğitimini yapmak için Barselona'ya taşınmak üzere olan genç yazar Juan Pablo Villalobos, büyük bir suç ağının yarattığı zorlu tehlikenin ortasında kalır. Bu tehlike, hayallerindeki romana onu yakınlaştırsa bile hayatı epeyce karışır. Meksika yapımı gerilim türündeki filminin başrolünde, La Casa de las Flores dizisinin oyuncularından Dario Yazbek var. 22 Kasım'da yayınlanacak!