20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2024 14:00 | Son Güncelleme: 18.01.2024 14:01

Hafta sonu için İstanbul rehberi (19 - 21 Ocak)

Hafta sonunu evde geçirmek istemeyen tiyatroseverler için Engin Günaydın'ın yazdığı Hücreler, pop müzikseverler için Gökhan Türkmen ve sinemaseverler için özel etkinlikler şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (19 - 21 Ocak)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Yaratıcı yapımcılığını Nisan Ceren Özerten’in üstlendiği ve Engin Günaydın'ın yazdığı ve Doğu Yaşar Akal ile beraber yönettiği Hücreler, 19 Ocak akşamı Maximum Uniq Hall’da prömiyerini gerçekleştiriyor. Çökmekte olan bir organizmanın içinde, hayatta kalmaya çalışan hücrelerin ironik hikâyesini anlatan oyunda Günaydın'a Cengiz Bozkurt, Şinasi Yurtsever, Nilperi Şahinkaya, Kubilay Aka, Deniz Cengiz ve Gökçen Gökçebağ gibi isimler eşlik ediyor.
  • Güç, manipülasyon ve gerçekleri bilme hakkımız üzerine farklı bakış açıları sunan hikayesiyle Neredeyse Kusursuz 20 Ocak'ta Hann Sahne'de prömiyerini yapıyor. Oyunda Anıl Çalım, Beste Yılmaz Özen ve Garip Can Yıldırım oynuyor.
  • Tüm dünya tarihinin dertlerini sahiplenen bir kadının eylemlerini absürt bir dille anlatan, evrensel bir yere ulaşmayı amaçlayan metniyle Küller Küllere 21 Ocak'ta Kadıköy Boa Sahne'de prömiyerini gerçekleştiriyor. Harold Pinter'in yazdığı, Cem Burçin Bengisu'nun yönettiği oyunda Dilek Güler ve A. İnanç Bükülen oynuyor.

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Ünlü casusluk romanı 39 Basamak'tan Tiyatroadam tarafından sahneye uyarlanan 39 Buçuk Basamak, 19 Ocak'ta Baba Sahne'ye konuk oluyor. Oyun, bu sefer eserin yaratıcısı John Buchan’ı baş kahraman haline getiriyor. Oğuz Utku Güneş'in yönettiği oyunda Berk Yaygın, Deniz Özmen, Murat Akkoyunlu ve Pelin Abay oynuyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Yapımcılığını Canser Çubuk’un üstlendiği Kaan Erkam’ın kaleme aldığı, Serli Seta Nişanyan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Borderline Gökhan Yet ve İdil Demet Şimşek'in oyunculuklarıyla 19 Ocak'ta Oda Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyun, arafta kalan bir ölünün, bir hemşire ile arasında geçen eğlenceli diyaloglarıyla renkleniyor ve aynı zamanda ölüm kavramına farklı bir bakış açısı sunuyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • William Shakespeare’in klasik eseri Hamlet’in, Heiner Müller’in Hamlet Makinası katkısıyla sorgulanmasını performe eden Ophelia - Hamlet Complex, Evren Akyürek ve Esra Tarhan oyunculuklarıyla 21 Ocak'ta Ara Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatroseverler için haftanın performans gösterisi:

  • Anılardan türeyen 5 farklı figürün ziyaret ettiği tek kişilik performatif bir şov sunan ANX, 19 Ocak'ta Endless Art Taksim'de seyirci karşısına çıkıyor. Can Özmen'in tek kişilik performansıyla ANX, zihinde çelme takan bir düşüncenin; girdabın derinliklerine çekerek zaman algısını kırdığı, insan yansımaları ve hissettirdikleri ile ışıldayan tekinsiz bir boyut sunuyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Borusan Müzik Evi’nde yeni yılın ilk konuğu avangart caz, free jazz ve özgür doğaçlama gibi müziklerden beslenen ve uluslararası sanatçı dostlarıyla doğaçlama konserler vermeye devam eden ABSTRA oluyor. 20 Ocak'taki konserde sanatçıya Matthias Schubert eşlik ediyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Gökhan Türkmen en sevilen parçalarıyla 19 Ocak'ta Bostancı Gösteri Merkezi’nde dinleyenleriyle buluşuyor.

  • Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray ve İlhan İrem gibi daha birçok ismin şarkılarını yorumlayan müzik grubu Retrobüs, 20 Ocak akşamı Hayal Kahvesi Atakent Sahnesi'nde dinleyiciyle buluşuyor.
  • Bugüne kadarki en iyi albümleri olarak nitelendirilen ve dijital platformların Cumhuriyet’in 100. Yılı için hazırladıkları listelerde 2020’lerin En İyi Albümleri arasında yerini alan Radio Ringo’yu geçtiğimiz ilkbaharda yayımlayan The Ringo Jets ilk 2024 konserini 20 Ocak'ta Maximum Uniq Box’ta veriyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Pinhani, 19 Ocak akşamı IF Performance Hall Beşiktaş sahnesinde en sevilen şarkılarını hayranlarıyla birlikte seslendirmeye hazırlanıyor.
  • Yılların eskitemediği grup Seksendört, 19 Ocak'ta JJ Arena sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Fikri Karayel, caz sahnesinin değerli müzisyenlerinden oluşan ekibiyle 19 Ocak’ta Zorlu PSM touché’de müzik dolu bir akşama hazırlanıyor.
  • CRR Konser Salonu 2024 Konser Sezonu'na 20 Ocak'ta Leticia Moreno & CRR Senfoni Orkestrası konseriyle adım atıyor. Genel Sanat Yönetmeni ve orkestra şefi Murat Cem Orhan yönetimindeki konser Doğaya Övgü başlığıyla müzikseverlerle buluşuyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Üç şehirden dört müzisyen, Pera Palace sahnesinde yeni yılda bir araya geliyor. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası üyesi Nilgün Yüksel, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyesi Yağmur Tekin ve Onur Şenler ve piyanist Başar Can Kıvrak,20 Ocak'ta Pera Palace’ın tarihi atmosferinde, W.A. Mozart ve R. Schumann’ın ölümsüz piyanolu dörtlüleriyle dinleyicileri hatıralarla dolu romantik bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Deneyim peşinde koşanlara özel etkinlikler:

  • 21 Ocak'taki atölyede katılımcılar Vertical Bar Şefi Yavuz Turan ile IRISH & AMARO ve GINGER SOUR kokteylleri yapacak, ardından da keyifli sohbet eşliğinde hazırladığı kokteylleri yudumlayacaklar.

Sinemaseverlere özel etkinlikler:

  • Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor ve John Deacon'lı müzik grubu Queen'in We Will Rock You, Somebody To Love, Under Pressure, Bohemian Rhapsody, Another One Bites the Dust, ve We Are The Champions gibi unutulmaz hitlerinin yer aldığı 1981 yılındaki Montreal konserini izleyiciyle buluşturan Queen Rock Montreal, 18-21 Ocak tarihleri arasında IMAX sinemalarında gösterime giriyor.
  • Melisa Önel'in yazıp yönettiği; Defne Kayalar, Öner Erkan, Ayşenil Şamlıoğlu, Şerif Erol, Dilan Çiçek Deniz, Aysel Yıldırım Esra Kızıldoğan, Mehmet Bilge Aslan, Su Çeper'in oynadığı Aniden, 21 Ocak'ta Sinematek/Sinema Evi'nde sinemaseverlerle buluşuyor. Koku alma duyusunu kaybeden Reyhan’ın hayatla yeni bağlar kurmak için çıktığı yolculuğu anlatan filmin ardından Hüseyin Karabey moderatörlüğünde yönetmen Melisa Önel ile söyleşi konukları bekliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Yeni ebeveyn olan bir anne ve babanın ilk 40 gün boyunca başlarına gelen komik olayları anlatan Gupse Özay'ın senaryosunu yazdığı Lohusa, 19 Ocak'ta vizyona giriyor. Filmin oyuncu kadrosunu Gupse Özay, Onur Gürçay, Hazal Türesan, Esra Ruşan, Elif Nur Kerkük, Cihan Albayrak ve Alper Baytekin oluşturuyor.
  • Mutasyon sonucu yaratığa dönüşen karısını bulmaya çalışan bir adamın hikayesini konu edinen Hayvan Krallığı, 19 Ocak'ta vizyona giriyor. Thomas Cailley'nin yönettiği filmde Romain Duris, Paul Kircher, Adèle Exarchopoulos rol alıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Sultanahmet manzarasına sahip terası Trip Advisor tarafından en iyi 10 teras arasında gösterilecek kadar ün yapmış olan Serdar-ı Ekrem sokaktaki Georges Hotel'in barı her çarşamba günü caz geceleri düzenleyerek müdavimleri ile kendine ait bir caz kulübü hissi yaratıyor. Michelin Guide Hotels listesine giren otelde sahneye caz dünyasının önemli isimlerinden piyanist, besteci ve şarkısı Kubilay Kan çıkıyor. Kubilay Kan Trio’a sahnede Mümtaz Solmaz ve Bilge Candan eşlik ediyor.

  • Yeniköy’ün en sevilen deniz mahsulleri restoranı Azur, bünyesinde kapılarını açan Meyhane By Marcel, Yeniköy’de meyhane kültürü deneyimi sunmasıyla dikkat çekiyor. Türk ve Yunan ezgilerinin lezzetlere eşlik ettiği mekanın şefi Mert Şeran kuşaktan kuşağa aktarılan meyhane sanatını en ince detaylarıyla konuklarına sunuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Da Mario Etiler

Benim Cuma öğle yemekleri için benim favori mekanlarımdan. Gerçek bir İstanbul klasiği. Güzel pizza ve ev yapımı makarnaların değişmez adresi. Çok ucuz olmasa da kendinizi ödüllendirmek için değer.

Karaköy Lokantası

Yine şehirde en sevdiğim yerlerden. Günlük taze ve bol seçenekli mezeler. Sakatat alternatifleri özellikle denenmeli. Trafiğe dikkat.

Mon Bakery

Gluten yemeyenler için bolca seçenek bulunduran bir mekan. Pazar kahvaltısı için iyi bir seçim. Özellikle glütensiz Quiche çeşitleri çok lezzetli. Eve de söyleyebilirsiniz.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Berlin’de Bir İstanbullu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Yakın zamanda Berlin’e göç eden Ceyda, bu süreci ve Berlin’de yaşam kurma hikayesini hem fiziksel hem de psikolojik yanlarıyla yayında anlatıyor. Söz gelimi, “Bir itici göç faktörü: İstanbul’da kadın olmak” gibi bazı bölümler birçok dinleyicinin iç sesi olabilir.

Ayarı Kaçanlar

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Koşu, bisiklet, yüzme, triatlon, ultramaraton, kürek gibi sporların perde arkası hikayeleri bu yayında bir arada. Mert Derman ve Can Özbek, dayanıklılık sporlarını ve kendi tabirleriyle “o sporları yapan ayarı kaçanları” konu ve konuk ettikleri bölümlerle dikkat çekiyor.

Lokal Terapi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Zeynep Güray, Zorlu PSM Lokal sahnenin öne çıkan isimlerini ağırlıyor. Popüler olanların yanında, sesini duyurmak için çok fazla seçenek bulamayan isimleri tanıyabilmek için de oldukça iyi bir fırsat var karşımızda. Yeni bölümler göremesek de, iyi bir müzik arşivi olarak şans verilebilir.

Questlove Supreme (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bildiğimiz röportaj programlarının biraz daha fazlasını vaat eden bir podcast var karşımızda. Her bölümde ünlü bir ismin daha önce hiç anlatılmamış bir sırrını öğreneceğimiz söyleniyor. Tutkularıyla ve planlarıyla hikayelerini dinleyeceğimiz isimler listesi de oldukça dikkat çekici. Steve Miller, Usher, Weird Al, Chaka Khan ve Babyface gibi müzisyenlerin anlatacakları ilginizi çekebilir.

Ekran önerileri

60 Minutes (2024) – Netflix

Kızının velayetini kaybetmek istemeyen dövüşçü bir babanın, son bir şansı kalmıştır. Müsabakasını bırakıp bir saat içinde kızının partisine yetişmelidir. Fakat tehlike peşini bırakmaz. Almanya yapımı filmin başrolünde, Emilio Sakraya var.

Sullivan’s Crossing (2023) -GAİN

Maggie’nin dönüşü

Beyin cerrahi Maggie Sullivan (Morgan Kohan), başına gelen bazı yasal problemler yüzünden, yaşadığı Boston'dan ayrılıp bir ara verme kararı alır. Böylece çocukluğunun geçtiği Nova Scotia'ya döner. Burada, arasının epeyce açıldığı babası Harry 'Sully' Sullivan (Scott Patterson) ile de ilişkisini yeniden güçlendirebilecektir. Babasının işlettiği Sullivan's Crossing'e yerleşir. Zaten hem yaşadığı güncel sorunlar hem de eski aile olaylarının tekrar ortaya çıkmasıyla bunalan Maggie’nin, sinir bozucu Cal Jones (Chad Michael Murray) ile tanışması da, işleri daha büyük bir karmaşaya sürükler. Robyn Carr'ın roman serisinden uyarlanan Kanada yapımı dizi, 10 bölümden oluşmakta ve ikinci sezon onay aldı bile!

The Kitchen (2023) – Netflix

Sınıf farkının belirginleşip evlerin yıkıldığı distopik bir Londra'da ayakta kalmaya çalışan 'The Kitchen' topluluğundaki insanların yaşadıkları anlatılıyor. Get Out filminin yıldızı Daniel Kaluuya; bu İngiliz yapımı bilim kurgu filminin, senarist ve yönetmenlerinden biri! 

C*A*U*G*H*T (2023)  GAİN

Gizli Dosya: Askerler ve Hükümet!

Avustralya Savunma Bakanı, bir savaş bölgesine gizli bir dosyayı almak için dört asker gönderir. Bölgenin özgürlük savaşçıları, bu askerleri esir alırlar, bir rehine videosu çekerler ve bu durum yüzünden, askerler sosyal medyada ünlü olurlar. Günümüz toplumunun içinden güç dengelerine, politikaya, sosyal medya ve hükümet operasyonlarına dair yakından bir bakış! Altı bölümden oluşan dizinin, hem yaratıcısı hem de başrolü Kick Gurry. Dizinin kadrosuna ayrıca Sean Penn, Matthew Fox, Bryan Brown, Susan Sarandon ve Erik Thomson gibi ünlü isimler var.

The Bequeathed (2024) – Netflix

Amcasının ölümüyle aile mezarlığı mirası üzerine kalan genç kadın kendini karanlık aile sırlarının, unutulmuş geçmişin ve cinayetlerin ortasında bulur. Güney Kore yapımı altı bölümlük bu dizide; suç, dram ve gizem bir arada! 

Alice & Jack (2023) - GAİN

Sorunlu bir ilişkinin portresi

Alice ile Jack, flört uygulamalarının birinde tanışıp muhteşem bir gece geçirirler. Ama aralarındaki bağ kopar. İki aşığın önünde bir engel midir, peki bu? Hayır, aksine; içinde samimiyeti, komik tesadüfleri, geçmişin sırlarını, üzücü haberleri, tartışmaları, yüzleşmeleri barındıracak tam 16 yıllık inişli çıkışlı ilişkinin başlangıcıdır sadece. Victor Levin'in yaratıcısı olduğu dizinin başrollerinde; To Leslie filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar adaylığı almış Andrea Riseborough ve Harry Potter ile Star Wars serilerinde yer almış, Ex Machina, About Time filmlerinin yıldızı Domhnall Gleeson yer alıyor.

Prison 77 (2022) -TOD

Hapishaneden, sistem değiştirecek bir direniş!

1976-1978 yıllarında, işlemediği bir suçtan dolayı hapishaneye atılan Manuel, kurtulacağı günleri beklerken tam tersi bir sonuçla karşılaşır: 20 yıl ceza! Bu dönem, aynı zamanda İspanya için de oldukça karışıktır. Ülke, demokrasiye geçiş döneminde, rejim değişiyor ve herkesin yaşantısı farklılaşıyor. Manuel, hapishanede çok zorlu işkence koşullarında hayatını sürdürse bile direnmeyi asla bırakmıyor. Bu direniş insanlar arasında büyüyor, büyüyor ve Manuel liderliğinde, güçlü bir mücadeleye dönüşüyor. Hapishane sistemleri değişmek zorunda! La Casa De Papel'deki Rio ve Elite dizisindeki Christian rolleriyle tanınan Miguel Herrán, Manuel rolüyle burada başrolde! Tarih, gerilim ve dramayı bir araya getiren film, İspanya yapımı.