08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 09:30 | Son Güncelleme: 18.07.2024 09:45

Hafta sonu için İstanbul rehberi (19-21 Temmuz)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Hayrola Karyola, pop müzik severler için Can Bonomo ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için Cockatil & Chill Fest şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (19-21 Temmuz)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen gösteri ve oyunları:

  • Kerem Kurdoğlu'nun yazdığı ve Naz Erayda ile birlikte yönettiği Kundura Sahne oyunu Geçen Gün, 19 Temmuz'da ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu'nda perde açıyor. Bu ses ve hareket tiyatrosunda Esme Madra ve Ozan Çelik oynuyor.
  • 2001 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencileri tarafından kurulan Mahşer-i Cümbüş, Tiyatro Sporu gösterisiyle 20 Temmuz'da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Bu doğaçlama tiyatroda Özlem Türay, Ayça Işıldar Ak, Ayhan Taş, Burak Satıbol ve Yiğit Arı aynı sahneyi paylaşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Usta yazar Ferhan Şensoy'un kaleme aldığı, Metin Zakoğlu, Şebnem Köstem ve Bekir Erdem Öz'ün oynadıkları Hayrola Karyola 21 Temmuz'da Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi'de perde açıyor. Oyunda seyirci evli bir çiftin ve evlenmek üzere olan bir diğer çiftin darboğazda debelenirken düştükleri komik durumlara tanıklık ediyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Yeni bir hayat arayan güzel bir kadın ve vazgeçmiş bir yazarın hikâyesinin anlatıldığı 2 perdelik heyecanlı ve gizemli oyun Otelde, 19 Temmuz'da Kadıköy Belediyesi Selamiçeşme Özgürlük Parkı'nda seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Ebru Unurtan, Okan Bayülgen, Yıldırım Fikret Urağ aynı sahneyi paylaşıyor.
  • İdam cezasına çarptırılan bir mahkûmun bu cezayı beş hafta öncesinden öğrenmesi ve bu süre içinde nasıl giderek insanlıktan çıkıldığını; anlatan Bir İdam Mahkumunun Son Günü tiyatro uyarlaması ile 20 Temmuz'da Üsküdar Sahne Hane'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, idam infazlarını bir eğlence gibi izleyen halkın yanında; adalet, ceza hukuku, ölüm cezaları gibi güncel konuları seyirciye sorgulatarak mahkûmun yargılanmasını ve idama gidiş sürecini anlatıyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Çağımızın en ikonik isimlerinden, heavy metalin efsanevi sesi, Iron Maiden grubunun solisti Bruce Dickinson, 2024’te çıkaracağı yeni solo albümü ‘The Mandrake Project’in Avrupa turnesi kapsamında 19 Temmuz'da KüçükÇiftlik Park’a geliyor.

  • Türkiye’de ska ve punk türünde müzik yapan ilk topluluklardan birisi olan; ülkemizin en sevilen gruplarından Athena, 20 Temmuz akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da dinleyenleriyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Can Bonomo, 19 Temmuz akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da en sevilen şarkılarını söylemeye hazırlanıyor.
  • Genç yaşında birçok ünlü müzisyen ile birlikte projeler yapmaya başlayan Melis Fis, 20 Temmuz'da 18 yaş sınırı olmayan konseriyle Mask Beach İstanbul sahnesine çıkıyor.
  • 20’nin üzerinde farklı dilde şarkılar söyleyen Pink Martini, 30.Yıl Turnesi kapsamında 21 Temmuz'da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Türk hayranlarıyla buluşuyor.

  • 2023’te sosyal medyaya ürettikleri içeriklerle dikkatleri üzerine çeken ve hızla geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Poprika, ilk defa sahnede sevenleriyle buluşuyor. Poprika, 21 Temmuz'da Cennet Bahçesi Burgazada'ya geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Yeni şarkısı Kötü Adam ile dijital platformlarda adından söz ettiren, sevilen şarkıcı Feridun Düzağaç, 20 Temmuz'da IF Performance Hall Beşiktaş sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Ben Senden Vazgeçtim, Sen Bana Aitsin, Neden Bu Kadar Güzelsin ve Ben Hala Vazgeçmedim isimli şarkıları ile popülerleşen Skapova, 21 Temmuz'da Dorock XL Kadıköy sahnesinde dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Alternatif müzik severler için konserler:

  • Dolu Kadehi Ters Tut ile birlikte geçtiğimiz aylarda yeni single’ları Ölene Dek'i çıkaran ve müzik tarzıyla adından sıkça söz ettiren Can Ozan, 19 Temmuz'da Dorock XL Kadıköy sahnesinde sevenlerinin karşısına çıkıyor

Sanatseverler için konserler:

  • Ünlü caz sanatçıları eşliğinde, özel şeflerin hazırladığı tadım ve kokteyl workshopları ve lezzetli yemeklerle konuklarını buluşturan Chalet Garden, 21 Temmuz'da Jazzy Sundaze kapsamında geniş ve renkli repertuarıyla Ayşe Sicimoğlu Quartet’i ağırlıyor.

Keyifli zaman geçirmek isteyenler için etkinlikler:

  • Swissotel The Bosphorus konuklarını rengarenk kokteyllerin etrafında dans etmeye davet ediyor. Konukların müziğin ritmiyle dans ederken enfes kokteyllerin tadını çıkarıp keyifli anlar yaşayacağı Cockatil & Chill Fest, 20 Temmuz’da Emirhan Büyükçakal, Oh No!, Cisetta, Konuralp & Görkem Çay ve Oceanvs Orientalis'i ağırlıyor.

  • İki gün boyunca birbirinden yaratıcı sohbetlerle, aktivitelerle ve yeni deneyimlerle müziğe, eğlenceye ve yaratıcılığa açılan Soundgarden Festivali, 20-21 Temmuz tarihlerinde Bonus Parkorman'da gerçekleştiriliyor. Feel Real Presents Babylon Soundgarden sahnesinde; Floating Points, Mount Kimbie, Ezra Collective, Greentea Peng, Jakuzi, emir taha, Flü ve Garan Garan’ı ağırlıyor.
  • Beatgate 2024 sezonundaki ilk açık hava etkinliğini İsviçreli müzik dâhileri Adriatique’in 5 saatlik müzik maratonu ile kutluyor. 20 Temmuz'da, Maximum Uniq Açıkhava'da; şehirden birkaç adım uzakta, güneşin ve doğanın yenileyici enerjisi altında, Beatgate’in özel sunumu olan görsel ve sahne şovları eşliğinde, müziği ve yaratıcılığı bir arada kutlayacağınız festival tadında bir gün eğlence severleri bekliyor.
  • Pluxee Sinema Günleri The Zone Of Interest filmiyle Vestel Amfi'de devam ediyor. 21 Temmuz'da gösterilecek film, 1943 yılında Auschwitz'in komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig'in kurulmasına yardım ettiği toplama ve imha kampının hemen yanındaki bir evde aileleri için rüya gibi bir hayat kurmaya çalışmalarını konu ediyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Art Camacho'nun yönetmen koltuğunda oturduğu, Dermot Mulroney, Jeff Fahey, Manu Intiraymi'nin başrollerini paylaştığı Acımasız (Ruthless) 19 Temmuz'da vizyona giriyor. Film, insan kaçakçılığı yapan adamların peşine düşen acılı bir babanın hikayesini konu ediyor.
  • Jordan Scott'un yönettiği,  Eric Bana, Sadie Sink, Sylvia Hoeks'un oynadıkları Tarikat (A Sacrifice) 19 Temmuz'da vizyona giriyor. Film, rahatsız edici olaylarla bağlantılı yerel bir tarikatı araştıran Amerikalı sosyal psikolog Ben Monroe'nun hikayesini konu ediyor.

Lezzet ve eğlence tutkunları için mekan önerileri:

  • Galata’da kendinizi İtalya’da hissedeceğiniz bir mekan olan IL Cortile Istanbul, 19.yüzyıldan kalma Ecole St. Pierre Hotel’in içindeki avlusuyla ve tabaklarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Mekan kuşkonmaz çorbası, burrata, levrek carpaccio, limonlu ve karidesli makarna, Funghi ve Diavola pizzaları, Cannoli tatlısı gibi iştah açıcı lezzetlerin yanı sıra imza kokteylleriyle beğeni topluyor. instagram.com/ilcortileistanbul
  • Şef Sinan Büdeyri ve ekibi tarafından özenle hazırlanmış yemekler arasında, tadım menüsünden muhammara, ızgara cibes, sardalya brioche, çiğ köfte tartar, kuzulu tempura kabak çiçeği, uykuluk yakitori ve dana kısa kaburga gibi nefis lezzetlerin bulunduğu Restaurant Markus, atmosferiyle de beğeni topluyor. Yüksek tavanlar, metal borular, rustik ahşap masalar ve vintage aydınlatmalarla donatılmış mekanda konuklar özenle seçilmiş şarap eşleşmeleri ve imza kokteylleri deneyimliyor. instagram.com/markus_restaurant

Memet Özer'den mekan önerileri

Ken Sushi Suadiye

Sushi severler için Anadolu yakasının en iyilerinden. Üstelik benzerlerine göre daha makul fiyatlı. Sushi'ye doymak ve çok fazla ödemek istemiyorsanız deneyin derim. Çok da lezzetli.

Suna'nın Yeri Kandilli

Gerçek bir İstanbul klasiği. Kandilli iskelesinde denilebilir. Her daim taze balık, güzel salata ve basit ama taze ara sıcaklar. Her daim kalabalık, özellikle geç öğle yemekleri çok keyifli. Yer bulmak da zor bazen. Biraz pahalı olduğunu belirtmem lazım.

Perran Ocakbaşı Bağdat Caddesi

Burası gerçekten kendi sınıfında şehrin en iyilerinden biri. Özellikle Pazar akşamüstü için kesinlikle tavsiye ederim. Yöresel tatlar, kebap çeşitleri denenmeli pişman olmazsınız. Artı yer bulmak da zorlaştı.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Müziğin İzinde

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast dizisi, müziğin hem kendi içindeki dinamiklerini hem de farklı disiplinlerle olan ilişkilerini konu alıyor. Oğuzhan Çelik’in hazırladığı yayın, Gastromüzikoloji, Müzikonomi, Savaş ve Müzik, Korsan Müzik gibi bölüm başlıkları ve içerikleriyle de dikkat çekiyor.

Bildiğin Kadarıyla

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Herkes her şeyi her ayrıntısıyla bilmek zorunda değil elbette. Ama bildiği kadarını mikrofonda anlatmak da biraz cesaret işi aslında. Erman Arıcasoy ve Caner Dağlı da gözlerini karartarak bu yola girmiş. Özellikle radyoseverlerin yakından tanıdığı bu ikili için bu yayın çok da sürpriz değil zaten. Onlar her hafta bir konu hakkında sadece bildikleri kadarıyla konuştuklarını söylüyorlar ama dinleyenleri her şeye ikna edebilme ihtimalleri olduğunu da unutmamak gerek.

Masal Bahçesi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Rapunzel’den Kırmızı Başlıklı Kız’a, Mavi Kahkaha Çiçeği’nden Altın Balta’ya, kimi çok iyi bilinen, kimisi ilk defa karşılaştığımız birçok masal bu yayında bir araya geliyor. Özel Üsküdar SEV Eğitim Kurumları tarfından hazırlanan podcast’te İngilizce masallar ve hikayeler dinlemek de mümkün.

Feel Better, Live More (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

“Daha sağlıklı olduğumuzda daha mutlu oluruz çünkü daha iyi hissettiğimizde daha fazla yaşarız.” BBC’deki Doctor in the House programının yıldızı ve çok satan kitapların yazarı Dr. Rangan Chatterjee, bu savını kanıtlamak için mikrofon başında. Hissetme biçimimize ilham vermeyi, güçlendirmeyi ve dönüştürmeyi amaçlayan Dr. Chatterjee, podcast’ini basit bir şekilde özetliyor: "Sağlık aşırı karmaşık hale geldi. Ben bunu basitleştirmeyi hedefliyorum."

Ekran önerileri

Skywalkers: A Love Story (2024) -Netflix

Gökdelenlerin tepesinde aşk

Angela Nikolau ve Ivan Beerkus; dünyanın farklı yerlerindeki en yüksek gökdelenlere tırmanan, izleyicilerine inanılmaz manzaralar ve akrobatik hareketler sunan aşk dolu bir çifttir. Sosyal medyada “yasa dışı” olarak tanımlanmalarına da aldırmazlar. Çiftin ekstrem hayatındaki son hedefi, Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde bulunan, 118 katlı mega yüksek gökdelen Merdeka 118'e tırmanmak.

İkilinin hayatını, en yükseklerdeki deneyimlerini ve bu zorlu son görevlerini anlatacak belgeselin yönetmeni de The Two Escobars, Pelé: Birth of a Legend ve daha birçok yapımıyla tanınan Jeff Zimbalist. Kalp atışınızın şiddetlenmesine neden olacak belgesel, Netflix'te.

Betty La Fea: The Story Continues (2024) – Prime Video

Ugly Betty’nin devamı geldi!

Aslında Ugly Betty’nin uyarlandığı Kolombiya telenovelası Yo Soy Betty La Fea’nın devamı demek daha doğru. Dizinin bittiği yerden 20 yıl sonra başlayacak olan bu devam hikayesinde daha olgun bir Betty, ergenlik çağındaki kızı Mila’yla arasını düzeltmeye çalışırken, bir yandan da Armando’yla ilişkisinin geldiği durumu ve 20 yıl önce doğru kararı verip vermediğini sorgulamaktadır. Guinness’e göre tarihin en başarılı telenovelası olan Yo Soy Betty, 180 ülkede yayınlanmış, 15 dile çevrilmiş, 28 ülkeye uyarlanmış. Devamı prime video’da bu cuma başlayan dizinin ABD uyarlaması Ugly Betty’nin dört sezonu da Disney+’da. 

Zaferin Rengi (2024) -Netflix

Fenerbahçe'nin zaferi ve milli direniş

1919 senesinde, İstanbul işgal altındadır. Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadele, vatanın bütünlüğünü korumak adına Anadolu'da devam etmektedir. Direniş ve işgalin karşı karşıya olduğu bu süreçte, Fenerbahçe takımının General Harrington Kupası'nda edindiği zafer, halka beklenmedik bir umut sağlar.

Türkiye tarihinin bu unutulmaz anlarını anlatan filmin yönetmenliğini Abdullah Oğuz üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosu ise yıldızlar geçidi: Kubilay Aka, Timuçin Esen, Nejat İşler, Gülper Özdemir, Birce Akalay, Yiğit Özşener, Gonca Vuslateri, Adam Bay... Zaferin Rengi, Netflix'te.