20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 13:08 | Son Güncelleme: 19.10.2023 10:14

Hafta sonu için İstanbul rehberi (20 - 22 Ekim)

Hafta sonunun ilk gününde bir planınız yok mu? Tiyatro severler için Dönme Dolap, eğlence severler için deneyimli komedyenler ve rock müzik severler için Duman şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (20 - 22 Ekim)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Tiyatro Merdiven'in yeni oyunu Balkondan Geçen Vapur, 21 Ekim'de kendi sahnesinde prömiyer yapıyor Selçuk Delipınar'ın yönettiği Handan Delipınar ve Filiz Bingöl Akgül'ün oynadıkları oyun iç içe geçmiş yaşamların, komşulukların güzelliğini Tatavla’daki mahallelerinde bulmaya giden iki kadının, trajik ama eğlenceli yolculuğu sahneye taşıyor.

Tiyatro severler için devam eden tiyatro oyunları:

  • Sedef Şahin ve Hakan Bilgin’in birlikte rol aldığı Dönme Dolap, 20 Ekim'de Duru Tiyatro Ataşehir Watergarden Performans Merkezi'nde sahneleniyor. Komedi, gizem ve dramanın iç içe geçtiği oyununun yönetmenliğini Emre Kınay üstleniyor.

Eğlence severler için stand up gösterisi:

  • Boğaziçi Komedi Kulübü, yeni nesil komedyenlerle deneyimli komedyenlerin bir sahnede buluştuğu stand up gecelerine devam ediyor. Alper Çelik, Ayşegül Frame, Batur Özkan, Taha Ercoşkun ve Tolga Üyken'in sahne alacağı stand up gösterisi 20 Ekim akşamı Plato Kuruçeşme sahnesinde seyirciyle buluşuyor.

Müzik tutkunlarının beklediği konser:

  • Jeton Records'un kurucusu Ferhat Albayrak, klasikleşen All Night Long serisi ile yeniden tüm gece tek başına Volkswagen Arena’ya geliyor. Techno’nun tüm türevlerine dokunan ve hikayeler oluşturan setleri içerisinde bu serisini çok ayrı bir yerde tutan Ferhat Albayrak, yılda bir kez gerçekleştirdiği bu konsept için hazırlanan ses, görüntü ve ışık enstalasyonu ile 21 Ekim'de gece boyunca setin başında yerini alıyor.

Eğlence severler için konserler:

  • 2013 yılında paylaştığı ilk stüdyo albümü ile profesyonel müzik hayatına adım atan ve kendi yazıp bestelediği şarkılarla dikkat çeken Mem Ararat 20 Ekim akşamı yeniden Volkswagen Arena'nın konuğu oluyor.
  • Türk heavy metal grubu Pentagram, 21 Ekim'de JJ Arena'da dinleyenleriyle buluşuyor.

Farklı bir müzik deneyimi arayanlara:

  • Müzik kariyerine çok genç yaşlarda başlayan ve yayınladığı her albümde farklı müzik türlerini deneyimleyen, İsveç'in dünyaca ünlü melankolik sesi Jay-Jay Johanson, trip-hop’tan electro-clash’e, downtempo’dan indie’ye oldukça zengin repertuarıyla 21 Ekim'de  Dorock XL Fitaş Sahnesi'ne geliyor.

  • Berlin Filarmoni, Concert Gebau gibi dünyanın en prestijli salonlarında konserler veren Rubato, 22 Ekim akşamı Turkcell Vadi Sahnesi'nde dinleyenleriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Rock müzik severler için:

  • Türk rock müziğinin önemli isimlerinden Duman, 20 Ekim akşamı Maximum Uniq Açıkhava’da sevenleriyle buluşuyor.

Klasik müzik severler için:

  • Başarılı piyanist Burçin Büke ve sesiyle büyüleyen opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirmek için 20 Ekim'de Enka Oditoryumu'na konuk oluyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Caz dünyasının önde gelen isimlerinden Kerem Görsev, kontrbasta Volkan Hürsever, davulda Ferit Odman’dan oluşan trio ekibiyle, Single Circle’ın katkılarıyla Zorlu PSM touché’a geliyor.
  • Cazın yaşayan efsanesi, Grammy ödüllü, Küba cazını dünyaya tanıtan isim, 80 yaşındaki sanatçı Chucho Valdes çok uzun bir aradan sonra dörtlüsü ile 21 Ekim akşamı CRR sahnesine konuk oluyor. 

Haftanın festivali:

  • Şehrin merkezinde eğlencenin vazgeçilmez adresi olan KüçükÇiftlik Park bu hafta sonu, havaların halen iyi olduğu sonbaharın son günlerinde, sezonun en eğlenceli etkinliklerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Oktober in İstanbul; Almanya’nın en köklü festival geleneği olan Oktoberfest’i, 21-22 Ekim tarihlerinde Bavyera tadında katkılarıyla KüçükÇiftlik Park’a taşıyor.

Haftanın filmleri:

  • Yönetmen koltuğunda Aysun Akyüz Mehdiabbas'ın yer aldığı, gerçek bir hikayeden kadına şiddeti konu alan Serçenin Gözyaşı, 20 Ekim'de vizyona giriyor. Uğur Güneş, Ezgi Şenler, Yeşim Salkım, Soydan Soydaş, Tamer Karadağlı, Arzu Cabar, Evren Erler, Sedef Şahin, Kubilay Penbeklioğlu, Bilge Şen, Yağızkan Dikmen, Ahmet Sarsılmaz ve Özgür Çağlayan İncesu'nun oynadığı film ezilen, şiddete, tacize maruz kalan, öldürülen, ön yargılar nedeniyle toplum dışına itilen kadınların yaşamlarına mercek tutuyor.
  • Ünlü korku serisi Testere'nin kronolojik olarak ilk filmiyle ikinci filmi arasında geçen olayları konu edinen yeni halkası Testere X, 20 Ekim'de vizyona giriyor. ABD’de 29 Eylül’de gösterime giren ve eleştirmenlerden tam not alan film, Jigsaw'un kendi yöntemleriyle bir intikamın peşine düşmesini anlatıyor.

Sinema tutkunları için filmler:

  • Roberto Rossellini’nin Savaş Üçlemesi’nin son bölümü en etkileyicisi; yerle bir edilmiş bir Berlin’in, 12 yaşında bir çocuğun bakışından aktarılan portresi Almanya, Sıfır Yılı 22 Ekim'de saat 15.00'da Pera Müzesi'nde sinema severlerle buluşuyor.

Mekan kaşiflerine:

  • İstanbul mutfağının karakterini oluşturan özellikler kapsamında hazırlanan BİZ İstanbul, menülerindeki lezzetler, deneyimli şef Tolga Atalay’ın liderliğinde şehrin mutfağının orijinal reçetelerinden ilham alınarak modern teknikler ile yeniden yorumlanıyor. Mekan, Taksim Meydanı'nda AKM içerisinde konuklarını ağırlıyor.
  • Çukurcuma’nın en yenilerinden Nørre İstanbul, felsefesini günlük kahve ve hafif atıştırmalıklar üzerine kuruyor ve konuklarıyla buluşturuyor. Mevsimsel malzemelere göre değiştirdikleri menüsünde dünyanın farklı mutfaklarına yer veren Nørre İstanbul, özellikle Nordik esintili tatları ile dikkat çekiyor.

Keyifli vakit geçirmek isteyenler için atölyeler:

  • Mis gibi ekmek kokuları içinde sıcacık bir workshop Ekmek Sanatı, 22 Ekim'de Eataly Mutfak Atölyesi'nde konuklarını bekliyor. Konuklar, atölyede gerçek İtalyan ekmek yapımını tüm aşamalarıyla ve en keyifli haliyle öğrenme fırsatı yakalıyor.

Sanat severler için devam eden sergiler:

  • Küratörlüğünü Ceren Erdem'in yaptığı Çınar Eslek’in Teyel, Uzuv, İlizarov sergisi Depo'da 4 Kasım'a kadar devam ediyor.  Sergi, yoğun dikişlerle işlenmiş kumaşlardan, bu kumaşlara kemik, beton, porselen gibi buluntu malzemelerin eklenmesiyle ortaya çıkmış heykellerden, içerisinde sergiye dair kimi anahtarları barındıran videolardan ve kağıt üzerine desenlerden oluşan bir organizma sunuyor.
  • Fotoğraf sanatçısı Sarp Kerem Yavuz’un yeni kişisel sergisi Muhteşem Yüzyıl 5 Kasım'a dek Anna Laudel İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. Oryantalizm, homoerotizm, politika, din ve şiddet gibi tartışmalı konulardaki varlığını sinematografik bakış açısıyla irdeleyen ve adını 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinden alan sergi, erkek bedenini merkezine alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Gina Kanyon


Özellikle Cuma öğle yemekleri için ideal. Yenilenen dekorasyonu ile adeta kendinizi yurtdışında hissediyorsunuz. Ambiyansı, taze makarnaları ve çıtır pizzaları ile kesinlikle tavsiye ederim

Şişko Perihan Arnavutköy


Her daim popüler. Sokağın üzerine atılmış masaları, küçük tabaklarda verilen lezzetli mezeleri çok çekici. Mutlaka tanıdık simalara da rastlayacaksınız. Tek sıkıntı yer bulmak, mutlaka rezervasyon yapın ve gerçek bir meyhane keyfini yaşayın derim.

Dönerci Serkan Usta Etiler


Bence şehrin en iyi dönercilerinden biri. Sirkülasyon yüksek olduğu için, yedikleriniz hep taze. Nefis bir yaprak döner ile Pazar günününüzü şenlendirin.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Hiçbir Şey Tesadüf Değildir

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bebar Bilim içerikleriyle tanınan Cengiz Çalışkan şimdi podcast yayınlarıyla karşımızda. Bizi bugüne getiren tüm bilimsel, kültürel, toplumsal dönüm noktalarından geçeceğimiz büyük bir yolculuk olarak tanımlanan podcast, merak duygusunun peşine takılanları memnun edecek bölümlerle platformlarda oldukça ilgi görüyor.

Terapist Koltuğu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Merve Başıbüyük travma odaklı çalışan bir terapist. Bu yayında anne-baba sevgisi, yetersizlik, aşırı düşünme, manipülasyon gibi hayatın tam ortasındaki kavramları onun perspektifinden dinliyoruz. Video olarak yayınlanan bölümler, kolay dinleme avantajıyla podcast platformlarında da paylaşılıyor.

Şarkılı Masallar

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Hikaye anlatımı üzerine uzmanlaşan Judith Liberman, uzun zamandır Türkiye’de Türkçe masallarla her yaştan kayde değer bir takipçi kitlesi oluşturmuş durumda. Şarkılar ve masalları buluşturan hikayeler bu podcast’te bir araya geliyor. Yeni bölümler yayınlanmıyor olsa da, dinlemeye değer bir arşiv olarak şans verilebilir.

The Why Files: Operation Podcast (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Evrende başka hayatlar var mı? Ayın karanlık yüzü neden bu kadar tartışılıyor? Amerika’nın gizli uzay programı neleri saklıyor olabilir? CIA dünyanın sonuyla ilgili bir kitap hazırladı mı? Bu podcast gizemleri, mitleri ve efsaneleri ele alıyor. Gerçeğin eğlenceli ve kaygısız bir şekilde arandığı yayında yeni konular araştırıldıkça yeni bölümler yayınlanıyor.

Ekran önerileri

Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris (2023) - Netflix 

Fransa'nın ünlü tablo hırsızı hakkında bir belgesel

Paris'in sadece zengin kesimlerine yaptığı soygunlar ile tanınan Vjeran Tomic; binaların üst katlarına kadar tırmanabilen, çatıdan çatıya rahatça atlayan, yakalanması fazlasıyla zor biriydi. 2010'da, Paris Modern Sanat Müzesi'nde gerçekleştirdiği soygun ise artık herkesin onu tanımasına neden oldu. Pablo Picasso, Henri Matisse, Fernand Léger gibi ünlü isimlerin tablolarını çalıp Fransa'nın en büyük sanat hırsızlı olarak da tarihe geçen suç sürecini, kendisiyle yapılan görüşmeler sonucunda bu belgeselde anlatıyor.

Bergman Island (2021) -SinemaTV

Bergman'ın ardından bir sanat yolculuğu

Yeni filmlerinin senaryosu yazmak için, ünlü İsveçli yönetmen Ingmar Bergman'ın da yaşadığı Fårö Adalarına giden bir çiftin; gerçeklik algılarının, hayaller ve romantizmle karmaşıklaştığı bu süreçte yaşadıklarının hikayesi anlatılıyor. Phantom Thread, CorsageMore Than Ever filmlerinin yıldızı Vicky Krieps, Reservoir Dogs ile Lie To Me yapımlarından Tim Roth, Mia Wasikowska ve Oslo, August 31st ile The Worst Person In The World filmleriyle tanınan Anders Danielsen Lie filmin başrollerinde! Yönetmen koltuğunda ise Mia Hansen-Løve var. Fransız yönetmen One Fine Morning, Things To Come, Eden filmleriyle tanınıyor. Film, ayrıca Fårö Adalarına ve Bergman müzesine sanal bir gezi gibi. 

To Leslie (2022) - SinemaTV 

Geçmişte alınan kötü kararların yarattığı bir hayat draması 

Teksas'ın küçük bir bölgesinde yaşayan bekar anne Leslie, bir gün piyango kazanır ama önemini fark etmeden tüm parasını hızlı şekilde harcar. Bu güzel zamanlarından sonra Leslie artık işsizlik, alkol sorunları ve kaybettiği popülerliği yüzünden zorlu ve yalnız bir hayat sürmektedir. Daha iyi bir hayat istiyorsa her şeyi, tekrar düzene koyması gerekir. Fakat bunu başarabilecek midir? Başrolde yer alan Andrea Riseborough, performansıyla 95. Akademi Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu dalında adaylığın sahibi olmuştu. Kendisini daha öncesinde Possessor, Birdman, Mandy gibi filmlerde ve Black Mirror dizisinin Crocodile bölümünde de izlemiştik. Filmde Andrea Risenborough'a eşlik eden isimler arasında Oscar ödüllü Allison Janney de var.