20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2024 10:55 | Son Güncelleme: 22.02.2024 10:55

Hafta sonu için İstanbul rehberi (23 - 25 Şubat)

Hafta sonu evde durmak istemiyor musunuz? Tiyatroseverler için Takımyıldızları, klasik müzikseverler için Soprano Günay Acar ve sinemaseverler için Hayatla Barış şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (23 - 25 Şubat)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Irmak Kazımoğlu ve Ömür Akkan'ın sahneyi paylaştığı, arada kalmış iki insanın kendileri ve birbirleriyle olan hesaplaşmasını konu alan Griye Çalıyor Gece, 24 Şubat'ta Endless Art Taksim'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, sonsuza kadar sürecek olan bir yüzleşmede, karşımızdaki insanın hakkımızda düşündüğü kadar olmadığımızı hatırlatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Nick Payne'in yenilikçi kaleminden çıkan; bir partide tanışan iki insan arasındaki romantik ilişkinin paralel evrenlerdeki farklı yaşamlarını anlatan oyunu Takımyıldızları, 23 Şubat'ta TiyatrOPS'ta tiyatro severlerle buluşuyor. Oyunda Kemal Kayaoğlu ve Özge Erdem aynı sahneyi paylaşıyor.
  • Jonas Hassen Khemiri'nin yazdığı, geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Neredeyse Eşittir, 24 Şubat'ta Cihangir Atölye Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Değer kavramını para sistemi üzerinden irdeleyen oyun, parasal sistemin yarattığı biz sıradan insanların arasındaki, aslında matematiksel olarak hep muhtemel olan ancak asla gerçekleşmeyecek eşitliği anlatıyor.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Şarkı yazarı ve yorumcu Umut Adan 20 yıl İtalya’da yaşadıktan sonra, dünyanın bir orasında, bir burasında doldurduğu çuvalını boşaltarak yazdığı oyunu Büyük Yalnızlığa Devam ile 23 Şubat'ta BiSahne'de izleyicinin karşısına çıkıyor. Adan, anlat-çal tekniği ile sahnelediği performansta ele aldığı temaları hem kendi şarkıları hem de dünyadan getirdiği örneklerle tamamlayarak yeni bir sanatsal kombinasyona yöneliyor.

  • Semih Değirmenci'nin yazıp yönettiği, Talha Kaya'nın tek kişilik performans sergilediği Devlet Baba, 25 Şubat'ta Werkstatt Akademi'de İstanbullularla buluşuyor. Oyunda seyirci serbest meslek erbabı Kerim’in 1 sene boyunca biriktirdiği fişlerin hikayesine şahit olurken, aslında bu fişlerin sahipleri hakkında ne kadar çok şey söylediğini fark ediyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Jamal Aliyev ile Ece Dağıstan’ın, Zülfü Livaneli şarkılarının klasik formda yeni aranjmanlarından oluşan eserlerden Astor Piazzolla’nın ölümsüz eseri Libertango’ya, Fahir Atakoğlu imzalı Sultan’dan Georgy Sviridov’un bestesi The Snowstorm: Romance’a kadar farklı tarzdaki eserleri kendilerine özgü çello ve piyanoyla yorumlayacakları projeleri Dünya Şarkıları, 24 Şubat'ta Zorlu PSM'de müzikseverlerle buluşuyor.
  • Genç ve yetenekli Fransız müzisyen Thibaud Vanhooland bilinen adıyla Voyou, bir dostun sıcak kolları gibi dinleyicisini sarıp sarmalayan son albümü Les Royaumes Minuscules ve 2024 başında Vanessa Paradis ile birlikte kaydettiği tekli Le Bal ile, ilk Türkiye konseri için 24 Şubat'ta Salon İKSV sahnesine konuk oluyor.
  • İndie tarzını müziğinin kalitesi ile birleştiren ve adından sıkça söz ettiren Son Feci Bisiklet, 25 Şubat'ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde konser vermeye hazırlanıyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Hem dijital hem analog enstrümanlarla konserini bir festivale dönüştüren rock müziğin önemli ismi Hayko Cepkin, sevilen şarkılarıyla 24 Şubat'ta Dorock XL Venue Sahnesi'nde sevenleriyle buluşuyor.
  • Ali Cabbar, Can Dostum ve Kor gibi şarkılarıyla geçtiğimiz yıl adından söz ettiren Emir Can İğrek, 24 Şubat'ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Gülşah Erol'un kendi besteleri, popüler jazz eserleri, dünya müzikleri, Türk müziği ve klasik batı müziğinde yer edinmiş önemli bestecilerin eserlerini Cello ile Jazz konseptiyle Gülşah Erol Quintet; Norveçli bir caz trompetçisi Nils Petter Molvaer ile birlikte 23 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda konser vermeye hazırlanıyor.

  • Her biri alanında çok başarılı müzisyenlerden oluşan ekiple caz standartları ve bossa nova şarkılarıyla dinleyenlerine unutulmaz bir gece yaşatan Nilüfer Verdi Piano Quartet, Evrim Özşuca ile birlikte 25 Şubat'ta Sait Halim Paşa Yalısı’na geliyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Farklı tarzlarda da şarkılar seslendiren, müzik dünyasının perde arkasındaki güçlü isimlerinden Soprano Günay Acar, opera alanında bir ilke imza attığı Ancient Arias with Turkish Instruments (Türk Enstrümanları ile Antik Aryalar) albümünün lansman konseri için 23 Şubat'ta Kadıköy Süreyya Operası'na geliyor.

  • Dünyanın en iyi piyanistlerinden biri olan ve Rachmaninoff’un Kraliçesi adıyla tanınan Valentina Lisitsa 24 Şubat akşamı İstanbul Kongre Merkezi’nde İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Türkiye'de ve dünyada Ampute Messi olarak tanınan milli sporcu Barış Telli'nin hayatının anlatıldığı Hayatla Barış filmi 23 Şubat 2024'te vizyona giriyor. Filmde Taner Ölmez, Bülent İnal, Nazan Kesal ve Sinan Tuzcu rol alıyor.
  • Martin Amis’in aynı adlı romanından uyarlanan, edebiyat-sinema buluşmasının parlak bir örneği olan; kötülüğün ve zulmün sıradanlığını, ailenin günlük hayatında gizlenen detaylarla gözler önüne seren İlgi Alanı filmi 23 Şubat'ta vizyona giriyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Bağdat Caddesi'nin öne çıkan mekanlarından biri olan The Rua Suadiye, yalnızca hoş atmosfer ve başarılı hizmeti ile değil, yemek ve kokteyl menüsüyle de dikkat çekiyor.  Kırmızı ve beyaz et seçeneklerinin ağırlıkta olduğu ana yemek menüsünün dışında salata, makarna, ris otto, pizza ve hamburger menüsü ve beyaz şeftali tadının öne çıktığı White Peach gibi imza kokteyleri adından söz ettiriyor.
  • Yeniköy’ün en yeni mekanlarından biri olan müdavim lokantası Limu Lokanta göz yormayan, sakin ve huzurlu bir ortam sunuyor. Şef Sara Tabrizi’nin nefis lezzetlerini tadabileceğiniz bu mekan ekşi maya köpoğlu, narenciyeli cibes, kağıtta Zahterli sıcak ezine peyniri mezelerinin aynı sıra patlıcanlı baklava böreği, çıtır pırasa mücver ve limulu ızgara karides gibi lezzetlerle dikkat çekiyor.

Keyifli vakit geçirmek isteyenler için haftanın atölyeleri:

  • Jigger İstanbul, kokteyl tutkunları arasında yeniden popülerlik kazandırdığı workshoplarıyla öne çıkmaya devam ediyor. 24 Şubat'ta Rooftail Galata'da gerçekleşecek olan Jigger İstanbul Kokteyl Workshop'unda katılımcılar 2 farklı kokteyl yapımı deneyimlerken müzikli aralarda ve sonrasında DJ performansıyla keyifli bir gece yaşayacaklar.

Memet Özer'den mekan önerileri

Nazende Caddebostan

Harika yemekler, üstelik hem deniz mahsulü, hem de et yiyebileceğiniz ender mekanlardan. Nefis ve sıcak bir meyhane. Özellikle sakatat severler için adeta bir cennet. Kesinlikle tavsiye ederim

Sushi Mori Etiler

Bu ara özellikle Cumartesi günleri, akşamüstü partileri çok moda geç bir sushi ziyafeti ve üstüne eğlence. Bence harika bir fikir. Tavsiye ederim.

Baylan Galataport

Hem manzara, hemde sıcacık mis gibi kokan fırın mamülleri. Pazar kahvaltısı için, şehrin dokusunu yaşamak ve küçük bir yürüyüş ile mükemmel bir öneri.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Bilim Kurgu mu, Bilim Gelecek mi?

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu yayında sahne arkasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Metaverse Araştırma Grubu var. Ekip, bazen araştırma laboratuvarında sohbet ederken, bazen de bilim kurgu ya da spekülatif kurgu hikaye ve romanları dünyasının kapılarını aralıyor. Prof. Dr. Celal Şengör’lü bölümler de dikkate değer.

İngilizce Kelime Dersleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Çeşitli platformlardaki dil eğitimleriyle dikkat çeken Seçkin Esen, bu yayında kelimeleri merkeze alıyor. Sıfır noktasından başlanarak ileri seviyelere kadar günlük konuşmada bilinmesi gereken birçok İngilizce kelimeyi öğretme vaadinde bulunulan podcast, platformların popülerlerinden biri olarak göze çarpıyor.

Farkında Çocuk Hikayeleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast’teki hikayelerin temelinde farkındalık kavramı var. Geleceğin dünyasına yön verecek çocuklar için özel olarak hazırlanan hikayelerden oluşan bölümlerin her birinde bir kavramla ilgili dikkat çekici yönlendirmelerle karşılaşıyoruz.

NASA’S Curious Universe (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Yaşadığımız evren vahşi olduğu kadar büyüleyici de bir yer. Bu uçsuz bucaksız ve keşfedilmeyi bekleyen sonsuzlukla ilgili en fazla bilgiye sahip olan ekibi dinlemek büyük bir şans. Her hafta NASA astronotları, bilim insanları ve mühendislerle bir keşif yolculuğuna çıkıyoruz.

Ekran önerileri

Mea Culpa (2024) -Netflix

Kız arkadaşını öldürmekle suçlanan, çekici bir ressam olan Zyair Malloy'un davasını, avukat Mea üstlenme kararı alır. Sırlar, ilişkiler, cinayet, hukuk ve aşk arasında gelişen bir hikaye ortaya çıkar. Destiny's Child grubunun eski üyelerinden şarkıcı, oyuncu Kelly Rowland ve Moonlight filmindeki performansıyla tanınan Trevante Rhodes, ABD yapımı filmin başrollerini paylaşıyor. Filmin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı ise tek bir isim: Primetime Emmy Yönetim Özel Ödülü'ne ve Tyler Perry! Heyecanlı bir hikaye arayanlar için Mea Culpa, bugün (23 Şubat) itibarıyla Netflix'te! 

 Harry Potter serisi – BluTv

BluTV’den Harry Potter hayranlarına müjdeli haber var. Uzun bir süredir hiçbir yerde bulunmayan Harry Potter ve Fantastik Canavarlar serisi BluTV kütüphanesindeki yerini aldı. Türkiye’deki ‘Potterhead’ler BluTV ile Harry Potter evrenine yeniden dahil olacak.

Harry Potter evreninin efsaneleşen filmleri Felsefe Taşı, Sırlar Odası, Azkaban Tutsağı, Ateş Kadehi, Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Melez Prens, Ölüm Yadigarları Bölüm 1 ve Ölüm Yadigarları Bölüm 2 ile birlikte Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? ve Grindelwald'ın Suçları kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için platformda. 

This is Me…Now: The Film – Prime Video

Toplam 80 milyondan fazla plak satışı ve 15 milyarı aşan dinlemeyle müzik dünyasına adını kazıyan Jennifer Lopez’in This is Me…Then’den yaklaşık 20 yıl sonra çıkardığı yeni albümü This is Me..Now, yılın başında yayınlanmıştı. Albümün eşlikçisi olan This is Me ..Now: The Film de, Prime Video'da yayına girdi.

Senaryoyu Jennifer Lopez, Matt Walton ve Ben Affleck birlikte yazmışlar. Lopez’in aşk hayatını içeriden anlatan, sanatçının iyileşme yolculuğuna ve hep inandığı mutlu sonlara ışık tutan filmi, sanatçının hayranları kaçırmayacaktır.