08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 09:10 | Son Güncelleme: 25.07.2024 09:16

Hafta sonu için İstanbul rehberi (26-28 Temmuz)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Leyla ile Mecnun Değil, pop müzik severler için Mabel Matiz ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için Vermisol Paint and Plant Atölyesi sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (26-28 Temmuz)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Boşanmak üzere olan bir çiftin son buluşmasının hesaplaşması içinde adeta seyircinin tarafsız bir hakem gibi temsilini yapan garsonun da olaylara dahil olması ile 1saat 15 dakikalık eğlenceli bir seyir sunan Seviyorsan Git Ayrıl Bence, Ufuk Özkan, Rojda Demirer ve Doğan Dileroğlu'nun oyunculuklarıyla 26 Temmuz'da Watergarden Performans Merkezi'nde perde açıyor.
  • Dünya çapında ün kazanmış Rus oyun ve senaryo yazarı Alexander Galin'in yazdığı, Hasan Can Türkkanı'nın uyarlayıp yönettiği, Tanya Aksu Gökdeniz, Arzu Suriçi Kireççi ve Yalın Tarhan'ın aynı sahneyi paylaştıkları Yalnız Başaklara Azgın Boğa, 27 Temmuz'da Hilltown Seyirlik Sahne'de perde açıyor.
  • Bir cenaze üzerinden, boşanan iki çiftin herkes gibi olduğu, küresel erkek-kadın dertlerinin dünyanın dertleriyle örtüştüğü, yaşamı ve ölümü tekleştiren oyun Leyla ile Mecnun Değil, Elit Andaç Çam ve Bülent Emrah Parlak'ın oyunculuklarıyla 28 Temmuz'da Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro'da seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Pera Palace’ta Cumartesi Tiyatrosu, Bir Delinin Hatıra Defteri oyunuyla 27 Temmuz'da başlıyor. Gogol'un bu önemli eseri Erdoğan Maksut'un yönetmenliği, Mustafa Kaygusuz'un oyunculuğuyla yeniden hayat buluyor. Oyunda, 7. derece bir memurun, sıradanlıktan, sınıfsal farklılıklardan akli dengesini yitirmesi, memurun kendi ağzından anlattığı bir hikaye sahneye taşınıyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Funny Business, herkesi 26 Temmuz'da Jolly Joker Pub Kanyon’da kahkaha ve keyif dolu bir stand up etkinliğine davet ediyor. Saat 21:00'de başlayacak gösteride Yaprak Ünver, İse Çulun, Sefkan Sulakdağ sahne alıyor ve gecenin sunuculuğunu Cem Ülergin üstleniyor.

  • Ali Congun, bu defa kariyer çabası ve aşk acısı temalarıyla, 27 Temmuz'da Baba Sahne'de tek kişilik performans gösterisinde seyirci ile buluşuyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Kurucu üyelerden “El Maestro” Tonino Baliardo liderliğinde, Latin müziğinin efsanevi temsilcilerinden Grammy Ödüllü Gipsy Kings, 26 Temmuz'da özel bir repertuarla Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde dinleyicilerine unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.

  • Fransız melodik house & techno müzik yapımcısı ve uzun yıllardır Paris'teki çeşitli kulüplerde DJ'lik yapan Romain Garcia, 27 Temmuz gecesi Asmalımescit'in popüler ve yeni canlı müzik mekanı Blind'da herkesi dans ettirmek üzere ülkemize geliyor.
  • Son dönemin ses getiren gruplarından Büyük Ev Ablukada, Akustik şovuyla 28 Temmuz Cuma akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da dinleyiciyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • “Kömür” albümüyle adından bu yıl da sıkça söz ettiren söz yazarı ve şarkıcı Mabel Matiz, 26 Temmuz akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da dinleyenleriyle en sevilen şarkılarını söylemeye hazırlanıyor.
  • Yılların eskitemediği şarkıları ve beğenilen sahne performansıyla Emre Altuğ, Emre Altuğ ile Her Daim konseriyle 26 Temmuz'da Okan Bayülgen’in İstanbul’a kazandırdığı sıra dışı gösteri mekanı Dada Salon Kabarett'te dinleyenleriyle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • 2003 yılında çıkardığı Düşler Sokağı şarkısıyla bugüne kadar her yaş grubunun beğenisini toplayan Feridun Düzağaç, 27 Temmuz akşamı Jolly Joker Kartal İstMarina sahnesinde dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.

Eğlenceseverler için haftanın etkinlikleri:

  • İçlerinden geldiği gibi çalan Radyo Eksen DJ’leri, yılın son Radyo Eksen Partisi için 26 Temmuz gecesi Babylon'da setin başına geçiyor. Radyo Eksen programcıları Gülşah Turgut, Güven Yıldız ve Nikki Wild; indie rock’tan ska’ya, punk’tan hip-hop’a uzanan sınırsız seçkileriyle dinleyicilerini dans pistine davet ediyor.

Keyifli vakit geçirmek isteyenler için haftanın etkinlikleri:

  • Madhu's Istanbul, 26 Temmuz’da imza yemeklerinden Murgh Makhani, Palak Patta Chaat ve Hint mutfağının daha birçok özel lezzetinin bir araya geldiği bir menü ile etkileyici bir odada konuklarını bekliyor. Pelin Batu, gecede Hint Mitolojisi hakkında bildiklerini aktardığı hoş bir sohbet eşliğinde, Madhu's İstanbul'da bir araya gelen konuklara özel bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor.
  • 28 Temmuz'da Vertical'de gerçekleşecek olan Vermisol Paint and Plant Atölyesi'nde katılımcılar hayal güçlerini kullanarak toprak saksılara çizim yapıp boyadıktan sonra Vermisol organik gübre ve toprakla beraber sukulentlerini ekiyorlar. Sonrasında bitkiler sıvı gübresi ile sulayacak olan katılımcılar günümüzde organik ve sürdürülebilir tarımın önemi hakkında bilgilenme ve sohbet etme fırsatı buluyorlar.

  • Ters Yüz PƎRⱯ sergisini gezen katılımcılar; 28 Temmuz'da sergideki her bir sanatçının İstanbul’da üçer dakikalık keşif turları yaparak notlar aldıkları ve kolektif bir paylaşım mecrası haline getirdikleri Temas Fanzinleri işinden ilham aldıkları bir atölye deneyimi yaşıyorlar. Kolektif belleğin mekânla kurduğu ilişki üzerine düşünülen atölyede, kişisel hafıza defterleri tasarlanıyor. Şehirde gezilen yerlerin, duygu ve hatırlama araçlarıyla bir araya getirildiği bu atölyede katılımcıların tasarladıkları defterler, atölye sonrasında da gezilen yerlerin hatıraları ile şekillenmeye devam ediyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Deadpool & Wolverine filminde kahramanlar yeni maceralara atılıyor. Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Emma Corrin'in başrollerini paylaştığı; 26 Temmuz'da vizyona girecek olan film, büyük bir tehlikeye karşı Wolverine'i ikna ederek onunla birlikte savaşan Deadpool'un hikayesini konu ediyor.

  • Woody Allen'ın yazıp yönettiği, Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud'ın baş rollerini paylaştığı Şans Eseri (Coup de chance) 26 Temmuz'da vizyona giriyor. Film, eski bir arkadaşıyla karşılaşmasıyla hayatı bambaşka bir hal alan bir kadının hikayesini konu ediyor.

Lezzet ve eğlence tutkunları için mekan önerileri:

  • İtalyan ve Türk mutfağının lezzetlerini modern tekniklerle yorumlayan Terrazza Italia, Şef Claudio Chinali’nin kültürlerarası mutfak deneyimini Zorlu Center’da konuklarıyla buluşturuyor. Tuzda levrek, limonlu tavuk, bernaise soslu dana bonfile gibi klasik tatların da yer aldığı menüde, 36 ay dinlendirilmiş parmesanla hazırlanan risotto “acquerello” dana yanak, jumbo karides, arrabiatta soslu taze linguine, sote enginarla servis edilen kalkan balığı, kök kereviz ve bezelye eşliğinde sunulan kuzu terin, adaçayı kefirle eşsiz bir aroma sunan tortellini ricotta siyah trüf gibi farklı tatlar da yer alıyor. instagram.com/terrazzaitalia
  • Caddebostan’ın en yeni ve gözde mekânlarından biri olan Boter, Kalamış’taki şubesiyle kazandığı popülaritesini yeni yerinde sürdürüyor. Mekan, tatlı severlere fit tatlı çeşitleri ve sağlıklı kahvaltı seçenekleri sunuyor. Mathilda’da cake, Antep tart, şık sunumuyla limoncello, limonatasıyla lezzetlendirilmiş savoiardi üzerinde hafif mi hafif buz gibi bir krema ve taze limon suyundan yaptıkları lemon curd mekanın en beğenilen lezzetleri arasında yer alıyor. instagram.com/boter.istanbul

Memet Özer'den mekan önerileri

Roka Galataport

Bence İstanbul'un en iyi restoranlarından biri. Şef Şuna Hakyemez harikalar yaratıyor. Özel bir cuma akşamı için mükemmel bir alternatif. Özellikle Japon ızgarasından çıkan tabaklar için mükemmel diyebilirim. Çok özel kokteyller de cabası. Kesinlikle tavsiye ederim.

Yeniköy Balıkçısı

Her yediğiniz meze ve deniz ürünleri için çok lezzetli diyebilirim. Bence bu ara gidilecek en iyi balık restoranlarından biri. Üstelik fiyatlarda kaliteye göre makul denilebilir tavsiye ederim.

Big Chefs Galataport

Pazar kahvaltısında hem manzara, hem eski İstanbul, hem de bol çeşit istiyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Oldukça kalabalık oluyor rezervasyon yapmanızı öneririm.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Ne İzlediğini Söyle

Nereden dinlerim? Spotify

 

Diziseverlerin “Dizi Doktoru” adıyla da tanıdığı Oya Doğan, bulunduğu ortamlarda karşılaştığı yorumlardan yola çıkarak bir podcast hazırlamaya karar vermiş. Bu yayın, dizilerde saçma bir şekilde ilerlemeye başlayan olaylar ya da anlaşılması zorlaşan gelişmeleri merak edenler için farklı bir bakış açısı kaynağı olma hedefinde.

Ligue 1 Türkçe

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Özellikle spora özel televizyon kanallarının artmasıyla birlikte futbolseverler dünyanın önde gelen liglerini değişik platformlarda canlı olarak takip edebilmeye başladılar. Böyle olunca da, her lig üzerine yorumlar ve analizler artmaya başladı. Avrupa liglerini yorumlayan podcast kanallarıyla zaman zaman karşılaşsak da, süreklilik konusunda problemler yaşandığını görüyoruz. Fransız futboluna adanan bu podcast düzenli ve sürekli yayınıyla dikkat çekiyor.

Altın Bilezik

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Hepimiz öyle ya da böyle geleneksel "altın bilezik" baskısıyla yetiştirildik. Buna rağmen bir şekilde kendi yolunda ilerlemiş ve tutkusunu mesleği haline getirmiş insanların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Bu yayında da, geçmişten günümüze mesleklere dair değişmeyen bakış açılarına bu defa başka bakışlarla yaklaşan isimlerin sohbetleriyle birlikteyiz.

The School of Greatness (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Lewis Howes, New York Times'ın çok satan yazarlarından biri ama onu kimileri de bir sporcu, konuşmacı ya da girişimci olarak tanıyor. Howes, içinizdeki büyüklüğü ortaya çıkarmanız ve en iyi hayatınızı yaşamanız için size ilham verme iddiasıyla yola çıkıyor. Bu podcast’te iş, eğlence, spor, bilim, sağlık ve edebiyat alanlarında dünyaca ünlü liderler ve başarılı insanlarla yapılan röportajları dinliyoruz.

Ekran önerileri

Poor Things (2023) - AppleTV

Bella Baxter, hayatı keşfediyor

Şu sıralar Kinds of Kindness filmiyle gündemde olan, Yunanistan sinemasının usta ismi Yorgos Lanthimos; Dogtooth, The Lobster, The Favourite gibi unutulmaz filmlerine bir yenisini yani Poor Things’i geçtiğimiz sene eklemişti. Üstelik Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youseff, Christopher Abbott, Margaret Qualley gibi yıldız oyuncuların olduğu bir kadroyla. Peki Poor Things neyi anlatıyor? Londra’da yaşayan ve sıra dışı ilgi alanları olan bilim insanı Dr. Godwin Baxter, intihar eden Bella Baxter’a yeniden bir hayat sunar: Bu yetişkin kadının kufatasına, daha doğmamış bebeğinin beynini yerleştirerek.

Eski vücuttaki yeni Bella Baxter, konuşmayı, yürümeyi, sevmeyi, sevmemeyi, zamanla cinselliği, arkadaşlığı ve daha birçok şeyi yeni yeni öğrenir. Fakat dış dünya onun için tehlikelidir, dışarı çıkıp keşfetmesi mümkün değildir. Ta ki tıp öğrencisi Max ve cinsel hazzı doruklarda yaşamak isteyen Duncan ile tanışana denk. Bu yolculuk Bella Baxter’a gerçek hayatın aslında nasıl olduğunu gösterir. Bella’nın yepyeni deneyimlerle dolu karmaşık hikayesi, sinemalardan kısa bir süre sonra AppleTv’de yerini aldı. 96. Akademi Ödülleri’nin En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Prodüksiyon, En İyi Saç ve Makyaj dallarında gecenin kazananı olan Poor Things’i; AppleTV’den 16 liraya satın alabilir veya 28 Ağustos tarihinden itibaren 5 liraya kiralayabilirsiniz. Poor Things, 14 Ağustos’ta da Disney+’ta olacak.

Hayatla Barış (2024) -Netflix

Ampute Messi: Barış Telli

Daha çocukken geçirdiği bir kaza yüzünden sağ bacağını kaybetmesine rağmen, hayatını sürdürmeye çabalayan Barış Telli; Türkiye Milli Ampute Futbol Takımı'nda yer alıp çeşitli spor branşlarında (futbol, tenis vs.) zaferler kazanan başarılı bir sporcu.

Kırdığı rekorlar ve attığı goller sayesinde ''Ampute Messi'' olarak anılan genç sporcunun hayatı ise Mucize Doktor, Medcezir, Yaratılan, Alef gibi çeşitli dizilerdeki etkileyici performanslarıyla sevilen Taner Ölmez'in canlandırması ile ekranlara geliyor. Ayrıca filmde ona eşlik edenler arasında Nazan Kesal, Gürkan Uygun, Bülent İnal, Biran Damla Yılmaz ve Sinan Tuzcu gibi ünlü isimler var. Barış Telli'nin İlham verici mücadelesi, artık Netflix'te!

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024) - Prime Video

Tarihin ilk özel kuvvetler görevi 

Snatch, The Gentlemen, The Covenant ve daha birçok filmiyle aksiyon sinemasının sevilen yönetmeni Guy Ritchie, yeni filmiyle ekranlara geliyor. Üstelik yer aldığı her yapım (The Witcher, Superman serisi, Enola Holmes...) ile büyük bir popülarite yakalayan Henry Cavill, Reacher dizisinin yıldızı Alan Ritchson, Henry Golding (Crazy Rich Asians), Eiza González (Baby Driver, I Care a Lot) gibi başarılı oyuncular da filmin kadrosunda yer alıyor.

Peki, The Ministry of Ungentlemanly Warfare’de bizi neler bekliyor? İkinci Dünya Savaşı sırasında, tehlikeleri sınırlarda yaşayan deli dolu kişilerin bulunduğu bir özel kuvvetler ekibi oluşturulur. Dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill, yazar Ian Fleming gibi önemli isimler tarafından kurulan ekip, cesur planları sayesinde savaşın tüm gidişatını değiştirir. Tarihten ilham alan bu heyecan verici hikayeye sahip filmi izlemek isteyenler, Prime Video kütüphanesine uğramalı.