20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2023 11:05 | Son Güncelleme: 27.10.2023 11:52

Hafta sonu için İstanbul rehberi (27 - 29 Ekim)

Hafta sonunun ilk gününde bir planınız yok mu? Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel 1923 Müzikali ve Kuva-yi Milliye Oratoryosu yarın şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (27 - 29 Ekim)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel etkinlikler:

  • Barış Erdoğan ve İlker Arslan’ın sinema filmi senaryosundan esinlenerek uyarlanan, Yekta Kopan'ın hikayesiyle 1923 Müzikali seyirci karşısına çıkıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, günümüzden tarihe uzanan büyüleyici müzikal yolculuk 28 Ekim'de Zorlu PSM Sahnesi'nde izleyicisini bekliyor.
  • Kurtuluş Savaşı’ndan farklı kareler; Nazım Hikmet'in dizeleri ve Murat Cem Orhan’ın müziğiyle can buluyor. Kuva-yi Milliye Oratoryosu, tarihi bir anı yaşatmak için CRR Senfoni Orkestrası ile birlikte 28 Ekim'de CRR Konser Salonu'nda konser vermeye hazırlanıyor.
  • 29 Ekim'de Hilton Istanbul Bosphorus, Cumhuriyet dönemine özel seçkilerden oluşan caz repertuarı ile; solistliği Erdem Özkan’ın üstlendiği, basta Ozan Musluoğlu ve piyanoda Uraz Kıvaner’den oluşan ekibin müzik ziyafeti ve ülkemizin dört bir yanından özel hazırlanan lezzetlerle 100. Yıla özel açık büfe öğle yemeği ile Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamaya hazırlanıyor.

Haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Gelenek dışı tiyatro biçimleri ile ilgilenen yönetmen Barış Arman, tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından Lysistrata'yı sahneye taşıyor. İzleyicilerinde kimlik, cinsellik, iktidar ve statüko ile tüm bunların sahne üzerindeki temsiliyetlerini sorgulayan sürece dahil olduğu; orkestranın performansın nabzını tutan bir oyun kurucu olarak konumlandığı Flu Lysistrata, 27 Ekim'de Alan Kadıköy'de prömiyer yapıyor.

Tiyatro severler için devam eden tiyatro oyunları:

  • Doğu ve batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Serkan Keskin’in onlarca surete büründüğü bir oyunculuk şöleniyle sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama olarak 29 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda izleyici ile buluşuyor.

Tiyatro severler için haftanın müzikli oyunu:

  • Piyanist ve besteci Emir Gamsız’ın New York’ta geliştirdiği ve dünyanın en büyük sanat komplekslerinden Lincoln Center’da konser serisine dönüşen, büyük küçük tüm izleyicilerden büyük övgü alan teatral konser Geveze Piyanist Bach’ın Bilmecesi 28 Ekim'de Süreyya Operası’nda seyirci karşısına çıkıyor.

Farklı tarzda müzik deneyimi arayanlar için konserler:

  • Elektro-Pop, Dream Pop müzik tarzıyla adından övgü ile bahsettiren Ghostly Kisses, BKM Organizasyonu ile, 28 Ekim’de Maximum Uniq Box’ta dinleyenleriyle buluşuyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Sezen Aksu şarkısı Şinanay'a yaptıkları özgün yorumla dikkat çeken; Londra merkezli müzik ikilisi Kit Sebastian, Garanti BBVA Güz Konserleri kapsamında 27 Ekim'de Blind sahnesine konuk oluyor.

Eğlence severlerin beklediği performanslar:

  • Nihat Sırdar hayranları için nostaljik bir gece sunmaya hazırlanıyor. 90lar Kafası Nihat Sırdar, 28 Ekim akşamı Jolly Joker Vadistanbul sahnesinde dinleyenlerine eğlenceli bir gece yaşatmayı vaat ediyor.

Rock müzik severler için:

  • Notre Dame de Paris müzikalindeki Quasimodo rolü sayesinde dünya çapında bir star haline gelen, olağan üstü sesi ve karizmasıyla Garou, 27 Ekim'de Volkswagen Arena’ya geliyor.

Pop müzik severler için:

  • Türk Müziği, Fransız Şansonları, Trap, Hyperpop, Synthpop, Dark Wave ve Trip Hop'tan ilham alan şarkıcı, besteci ve yapımcı Tuğçe Şenoğul 27 Ekim'de Pera Müzesi'ndeki sahnesinde, şarkılarıyla insan doğasına dair sıra dışı hikâyeler anlatan Yasemin Mori’yi konuk ediyor.
  • Okan Bayülgen’in İstanbul’a kazandırdığı sıra dışı gösteri mekanı Dada Salon Kabarett 28 Ekim akşamı Didem Sökmen'i konuk ediyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Fikri Karayel, caz sahnesinin değerli müzisyenlerinden oluşan ekibiyle 28 Ekşm'de Zorlu PSM touché’ye geliyor.

Haftanın festivali:

  • Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle kırkıncı yılında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında okurlar ile buluşmaya hazırlanıyor. Fuarın Onur Yazarı Nermin Abadan Unat olurken, ana teması Yaşasın Cumhuriyet ile kitapseverleri bir araya getiriyor.

Haftanın filmleri:

  • 28 Ekim 1923 Pazar günü ve gecesi Çankaya Köşkü’nün mutfağında yaşananlar beyazperdeye taşıyan Son Akşam Yemeği filmi 27 Ekim'de vizyona giriyor. Onur Tuna'nın Atatürk'ü canlandırdığı filmde Pelin Akil, Engin Şenkan ve Azra Aksu rol alıyor.
  • Hayao Miyazaki’nin yönettiği ve Soma Santoki, Masaki Suda, Yoshino Kimura ile Shohei Hino’nun seslendirdiği animasyon film Çocuk ve Balıkçıl (Kimitachi Wa Dô Ikiru Ka – The Boy and the Heron), 27 Ekim’de Başka Sinema dağıtımıyla vizyona giriyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Dekk’in üst katında açılan Eggstation adından da anlaşılacağı üzere menüsünde çeşitli yumurtalı lezzetlerin olduğu bir mekan olarak her gün sabah saat 09.00’dan akşam 21.00’e kadar servis vermeye devam ediyor. Menüsündeki kızarmış yumurta, rozbif ve chedar peyniriyle hazırlanan Alican burger; tortilla üzerine labne peynir, kuru domates pesto ve sote ıspanakla servis edilen egg tortilla, avokadoyla tatlanan Turkish style en beğenilen lezzetler arasında yerini alıyor.
  • Arwin Roof’un tarihi yarımada manzaralı teras alanında lokal lezzetleri tadarken yemek yeme alışkanlığınız eğlenceli bir aktiviteye dönüşüyor. Cihangir’de yeni açılan Arwin, saat 14.30'a kadar devam eden serpme kahvaltısının yanı sıra birbirinden lezzetli et yemekleri çeşitleri; vegan ve vejetaryenler için özenle hazırladıkları alternatifler ile konuklarını bekliyor.

Sanat severler için devam eden sergiler:

  • Labirent Sanat, temsiliyetini üstlendiği Nermin Ülker’in Yuvarlağın Köşeleri isimli kişisel sergisi 2 Aralık'a dek Labirent Sanat’ta ziyaret edilebiliyor. Yuvarlağın Köşeleri sergisi; sanatçının doğduğu, yaşadığı, ürettiği, bağ kurduğu, özdeşleştiği mekan(lar)la voroluşsal ve deneyimsel ilişkilerini sorguladığı son dönem işlerine odaklanıyor.
  • Sonbaharla birlikte kültür sanat hayatının canlandığı metropol hayatında yeni bir sergi sanatseverlerle buluşmaya başladı. Hazal Orhon’un yürütücülüğünde; Cansu Sakız, Hare Sürel, Merve Usta, Onur Çanka ve Selim Siyami Sümer’in bireysel yapıtlarının yanı sıra, bu 6 sanatçının ortak üretimlerine de yer veren Rüya Beni’ne Uyanış sergisi, Fatih'teki Barın Han’da görülebiliyor.

Bu sergiler için son günler:

  • Ebru Duruman’ın Cenevre’deki stüdyosunda ürettiği son dönem işlerine ışık tutan Akışkan Arzu başlıklı sergi, 28 Ekim’e kadar Dirimart Pera’da devam ediyor. Kimliklerin karmaşıklığını mercek altına alan sanatçı Duruman, eserlerinde izleyiciyi arzunun akışkanlığı ile baş başa bırakıyor.
  • 2019 yılında düzenlenen Mamutart’a dahil olması ile dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Mehmet Resul Kaçar, Rüya Bitti Kırmızı Ceket başlıklı kişisel sergisi ile 29 Ekim’e kadar Galeri 77′ye konuk oluyor. Üretimlerinde değişen dünyayı doğa ve hayvanlar ekseninden anlatan sanatçı Kaçar’ın eserlerinin en dikkat çeken yanını başak tarlasını resmettiği zamanlarda üzerindeki figürlerin ve rollerin değişkenliği oluşturuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Sushi Mori

Daha çok yeni Etiler' de. Çok şirin ve tatlı bir mekan olmuş. Farklı yorumlanmış Sushi tabakları, güzel müzik ve lezzetli kokteyller. Ben çok beğendim tavsiye ederim

Arkestra

Burası da Etiler' de ve daha bir senelik. Şef Cenk ve eşi Debora harika bir restoran yaratmışlar. Bence şehrin en iyilerine girer. Çok etkilendiğimi söylemem lazım. Evet ucuz denmez ama, verdiğinizin karşılığı fazlasıyla var. Kendinize bir hediye vermek isterseniz mutlaka deneyin. Gerçek bir yemek şöleni.

Sabancı Müzesi Msa

Evet Cumhuriyat bayramı ve bunu gösterişli bir kahvaltıyla kutlamak için harika bir mekan. Özellikle batılı tarzda bir kahvaltı sevenler için ideal. Mükemmel doğası ve huzurlu havası insanı çekiyor. Çok tavsiye ederim

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

100 Yıllık Serüven

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Anadolu Ajansı’nın Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel hazırladığı bu seride önemli kategorilerde tarihi bir yolculuğa çıkılıyor. Demokrasi, savunma sanayi, spor, kalkınma ve edebiyat alanlarında konuklarla sohbetler gerçekleştiriliyor.

İBB Kütüphane

Nereden Dinlerim? Spotify

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı yaşanabilir bir İstanbul’un ve kalıcı bir belleğin inşa edilebilmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırladığı özel bir yayınla karşımızda. Kentin düşünsel ve kültürel iklimini belirleyen aktörlerden olan İBB kütüphaneleri, geniş bir kulvarda gerçekleştirdiği etkinliklerin kayıtlarını podcast platformlarında paylaşıyor.

İstanbul Ansiklopedisi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tam bir şehir hikayesi olarak tanımlayabileceğimiz bu yayında, insanlar, olaylar, mekanlar, gelenekler ve ihtiyaçlar üzerinden şehrin tarihinin sayfalarıyla buluşuyoruz. Cem Erciyes ve Kansu Şarman’ın hazırlayıp sunduğu Açık Radyo programı, kaçıranlar ve yeniden dinlemek isteyenler için podcast platformlarında da paylaşılıyor.

Ottoman History Podcast (İngilizce & Türkçe)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

2011 yılından bu yana yayında olan bir podcast klasiğiyle birlikteyiz. Çoğunluğu yabancı akademisyenlerden oluşan Osmanlı tarihi meraklısı bir ekip, bizi bile şaşırtacak derecede detaylar üzerine fikirlerini ve tespitlerini paylaşıyor. İngilizce olarak yayına başlayan ekip, yoğun talep olunca Türkçe bölümler de paylaşmaya başladı.

Ekran önerileri

Final Cut / Kestik! – MUBI

Düşük bütçeli bir zombi filmi çekmek isteyen yönetmen, terkedilmiş bir bina bulur. Ekibi ile birlikte bu binada çekimlere başlayan yönetmen oyuncuların ve yapım ekibinin isteksizliğinden şikayetçidir. Ancak bir süre sonra gerçek ölülerin ortaya çıkmasıyla işler değişir.

Kendilerini ölüm kalım savaşının içinde bulan ekip, kısıtlı parayı ve zamanı boşa harcamış olmamak için çekimleri durdurmayan yönetmenle de savaşmak zorunda kalır. Romain Duris ve Berenice Bejo’nun oynadığı bu yer yer kahkaha attıran film, geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nin açılış filmiydi. 

A Little White Lie - Sinema TV 

Bir üniversitenin edebiyat kulübündeki öğrenciler, ünlü yazar Shriver'ı etkinliğe davet ederler fakat uzun yıllardır kimsenin iletişime geçmediği bu yazar yerine edebiyatla ilgisi olmayan bir tamirci gelir. Ve bundan sonra yalanlarla sarılmış olaylar gerçekleşmeye başlar.

ABD yapımı dram türündeki filminin başrollerinde Revolutionary Road, George & Tammy gibi yapımlardan tanınan Michael Shannon, Almost Famous'ın yıldızı Kate Hudson ve Don Johnson yer alıyor. 

Atatürk 1881-1919 - FOX

Disney+ için dizi olarak çekilen, operasyonel nedenlerle platformun yeni yapımları iptal edilince iki bölümlük sinema filmine dönüştürülen meşhur Atatürk filminin ekran için hazırlanan 85 dakikalık özel versiyonu.

Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı, senaryosu Necati Şahin’e ait Lanistar Media yapımında Atatürk rolünü Aras Bulut İynemli, Zübeyde Hanım’ı Songül Öden, Enver Paşa’yı Sarp Akkaya, Madame Corinne’i Esra Bilgiç, Ali Rıza Efendi’yi Mehmet Günsür canlandırıyor. Atatürk’ün çocukluğu ile başlayan ATATÜRK 1. Film, Millî Mücadele’ye giden yolda bir kahramana dönüşerek hem kendisinin hem de ülkesinin kaderini değiştiren bir lideri anlatıyor.