20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2023 11:15 | Son Güncelleme: 29.09.2023 09:50

Hafta sonu için İstanbul rehberi (29 Eylül -1 Ekim)

Hafta sonunu renklendirmek isteyen tiyatro severler için Oda Tiyatrosu, pop müzik hayranlarına Candan Erçetin ve iyi yaşamı önemseyenlere Doğal Yaşam Festivali yarın şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise Oksijen'den çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (29 Eylül -1 Ekim)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için yeni sezon oyunları:

  • Tiyatro Keyfi, Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi yıllarından ve cezaevinde yazdığı şiirlerden yola çıkan Yatıyorum Demirli Bir Şilep Gibi Bursa’da oyununu yeni sezonda seyirciyle buluşturuyor. Hakkı Ergök'ün tek kişilik performans sergilediği oyun 30 Eylül'de Oda Tiyatrosu'nda seyirciyle buluşuyor.

Kitap tutkunları için kitap uyarlaması tiyatro oyunları

  • 30 Eylül’de Kadıköy Boa Sahne’de prömiyer yapacak olan Disko Topu'nun yönetmenliğini Emre Saka, oyunculuğunu Nihan Doğa üstleniyor. Ayça Güçlüten'in aynı adlı romandan sahneye uyarlanan oyun, boşluğa doğru yol alacak hikâyesinin çok kısa zamanda unutulup gideceğini düşünen rağmen bir kadının hikâyesini anlatıyor.

Komedi sevenler için devam eden tiyatro oyunları

  • Paul Portner’in yazdığı, Nedim Saban’ın yönettiği Şen Makas, 1 Ekim'de Fişakhane'de seyirci karşısına çıkıyor. Charlie Chaplin Komedi Ödülü sahibi olan interaktif komedide Melek Baykal, şen bir dul kadını oynuyor. Seyirci Melek Baykal’ın yanısıra, Veysel Diker, Müge Kement, Cem Güler’i sorgulayarak suçluyu bulmaya çalışıyor. Ünlü sunucu Jess Molho’dan da yardım alarak çözülen cinayetin komiserini ise Özgür Yetkinoğlu oynuyor.

Eğlence severler için konserler

  • Fransa’nın en havalı, en şaşırtıcı, en rock’n roll gruplarından biri La Femme Salon’un 2023 sonbahar sezonunu açmaya geliyor. Klavyenin başındaki Marlon Magnée ve gitarist Sacha Got tarafından kurulan grup 29- 30 Eylül'de Salon İKSV'de dinleyenleriyle buluşuyor.

  • Müzik listelerini, film ekranlarını, festivalleri ve milyonların kalbini fethetmek için yeraltından yükselen gerçek bir tekno yeteneği olan Paul Kalkbrenner Generic Music organizasyonuyla 30 Eylül’de LifePark’a geliyor.

Rock müzik severler için:

  • Melodileri iç ısıtan, sözleri umut veren, sadeliği yüreklere iyi gelen şarkılarıyla alternatif rock’ın sevilen grubu Pinhâni, artık bir gelenek halini alan eylül konseri için 29 Eylül'de yeniden KüçükÇiftlik Park’a geliyor.

  • Polonya’nın karizmatik progresif rock/metal grubu Riverside, ID.Entity Avrupa Turnesi kapsamında 29 Eylül'de IF Beşiktaş’a geliyor.

Alternatif müzik severler için:

  • İlk single'ı Inside This Mind ile müzik dünyasına adım atmaya hazırlanan Ayşe Günyüz, yeni şarkısını ve birbirinden güzel yerli ve yabancı şarkıları seslendireceği canlı performansı ile 30 Eylül'de THINK House’a geliyor.
  • Akustik ve elektronik müziğin son yıllardaki popüler isimlerinden Can Ozan, 1 Ekim'de Hayal Kahvesi Aqua Florya sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Sanat hayatında 30 yılı geride bırakan İlkay Akkaya, 30 Eylül'de Kadıköy Sahne'de sevenleriyle bir araya geliyor.

Klasik müzik severler için:

  • Zamanımızın büyülü piyanisti Evgeny Grinko 1 Ekim'de Maximum Uniq Açıkhava'da, 4 Ekim'de Bostancı Gösteri Merkezi'nde konser vermeye hazırlanıyor.

Pop müzik severler için:

  • Pop müziğin en iyi kadın seslerinden Candan Erçetin 30 Eylül’de Harbiye Açıkhava’da sevenleriyle bir araya geliyor.

Parti tutkunlarına:

  • Elektronik müziğin önde gelen ikililerinden Kollektiv Turmstrasse, Gerd Janson ve Marc Gonen ile PSM Loves2Dance kapsamında 29 Eylül’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’ni dans pistine çevirmeye geliyor.

33. Akbank Caz Festivali devam ediyor. Beklenen festival konserleri:

  • Retro çılgınlığına yakalanmadan, Türkiye psikedelik müziğini kendi sesleriyle yeniden birleştiren Ayyuka, 29 Eylül'de Babylon'da caz severlerin karşısına çıkıyor.
  • 2023 Nardis Genç Caz Vokal Yarışması kazananları İdil Naz Dönmez ve Rüzgar Yıldırım, 33. Akbank Caz Festivali kapsamında 1 Ekim'de Alan Kadıköy Amfi'ye geliyorlar.

Festival tutkunlarına:

  • Grammy ödüllü dünyaca ünlü DJ David Guetta, house müziğin yeni nesil öncüsü Meduza, müzik sahnesinin en iyi Dance/Electronica sanatçılarından Abel; ülkemizde rock müziğin en sevilen isimlerinden Teoman; Gripin, Funda Arar gibi isimlerin müzikseverlerle buluşacağı Live From İstanbul Fest, 29-30 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde Festival Park Yenikapı’da gerçekleşiyor.

  • Yaz biterken MaNga, Adamlar, Yaşlı Amca, Nova Norda ve Eftalya Yağcı ile festival deneyimi yaşamak isteyenler 30 Eylül'de santralistanbul'da bir araya geliyor. Konserlerin yanı sıra tüm gün sürecek yarışmalar, eğlenceli aktiviteler, atölyeler ve sürpriz hediyeler Watsons Gençlik Festivali’nde konukları bekliyor.
  • Festivallerin vazgeçilmez adresi KüçükÇiftlik Park, bir kez daha kapılarını can dostlarımız yararına düzenlenen KüçükÇiftlik Bark için açıyor. 1 Ekim'deki festivalde 2022 yılında, Spotify verilerine göre Türkiye genelinde en çok dinlenen ikinci kadın sanatçı olan Güneş, r&b-pop ve rap türündeki en sevilen şarkılarını bu defa can dostlarımız için seslendiriyor. Festival sahnesini renklendirecek diğer sanatçılar ise Jakuzi grubu ve Deniz Sipahi oluyor.

İyi yaşamı önemseyenler için:

  • Sağlıklı yaşamın ayrıntılarını da öğrenmek isteyenler, doğal ve organik yaşamın hayat kalitesindeki etkilerini merak edenler, sürdürülebilir yaşamın tüm canlılar için önemli olduğunun farkında olanlar, çocukların sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmeleri için temiz gıda, temiz üretimin çoğalmasını destekleyenler, bildiklerini paylaşmak ve gelecek nesle daha iyi, daha doğru bilgiler aktarmak için 30 Eylül'de YBY Woods Yaşam ve Etkinlik Alanı’nda gerçekleşecek Doğal Yaşam Festivali’nde bir araya geliyorlar.

Keyifli vakit geçirmek isteyenler için:

  • Merve Dizdar'ın filmdeki performansı ile 76. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanarak Türk sinema tarihinde bir ilke imza attığı Kuru Otlar Üstüne filmi, 29 Eylül'de vizyona giriyor.  Senaryosu Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Akın Aksu'ya ait olan filmde Dizdar ile Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici başrolleri paylaşıyor.
  • Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisine paralel olarak hazırlanan gösterim programı, 1960’lar İstanbul’unda geçen beş filmlik bir seçkiden oluşuyor. Program, adını Koçu’nun, İstanbul Ansiklopedisi’nin İntihar Olayları maddesine dâhil etmek üzere bir gazete kupüründen alıntıladığı Beni kimsenin anlamadığı bir dünyada yaşamaktan yoruldum ifadesinden alıyor. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz gösterimler, 26 Ekim’e kadar her Perşembe saat 19.00’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da yer alacak.
  • Pera, Moda ve Göktürk’te şubeleri bulunan Noir Pit, kahve çekirdekleri ve kahve çekirdeklerini kavurma teknikleriyle öne çıkan yerlerden birisi olmaya devam ediyor. Mekan kahve yanında tatlılarıyla dikkat çekiyor özellikle de marlenka ile.

İstanbul’un merak edilen yeni mekanları:

  • Anadolu yakasında yeni bir Kore restoranı açıldı. Suadiye’de kapılarını açan Bansan menüsündeki tatlı patates tempura, wasabi tavuk burger, zencefilli portakal soslu tavuk, acı chedar soslu çıtır tavuk, köri tavuk, tuna gimbap ile dikkat çekiyor.

  • İtalyan lezzetleri sevenler için şehirde yeni bir restoran açıldı. İlk şubesi Samsun‘da bulunan Il Forno Ristorante, ikinci şubesini Fişekhane’de açtı. Menüsünden konseptine kadar her detayında İtalyan ruhunu yansıtan mekan fine-dining konsepti ile beş duyuya hitap edecek gibi gözüküyor.

Sanat severler için yakın zamanda sona erecek sergiler:

  • Kendi dalında birbirinden başarılı dört fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan Zaman ve Mekan sergisi Pera Palace'da 8 Ekim'e kadar devam ediyor. Sergi, sanatçı Ayşegül Dinçkök serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen’le yaptığı sualtı çalışmalarıyla, Ceylan Atuk mekanların tarihleriyle üzerinde yaptığı araştırmalarıyla, Can Sarıçoban Paris Moda Haftası’ndaki görüntüleriyle ve Koray Erkaya Kanada’da yürüttüğü ödüllü eserleriyle çok farklı teknik ve uygulamalarla tek bir temada buluşuyor.
  • x-ist sanatçılarından Ansen, Burak Dak, Doğu Özgün, Gökhan Gökseven, Metin Alper Kurt, Murat Palta ve Tayfun Gülnar’ın yer aldığı Ey Kutsal Basitlik başlıklı karma sergi 7 Ekim'e kadar ziyaret edilebiliyor. Sergi, Apollonik ve Diyonizyak söylemleri temellendiren dualite kavramı üzerinde durarak zıtlık konseptine sanatçıların gözünden bakış atmamızı sağlıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Divan Fuaye

Yenilenen Akm binası içerisinde. Çok etkileyici ve sanat kokan bir dekorasyona sahip. Üstelik nefis manzaralı bir terası var. İster sadece bir kokteyl, isterseniz de güzel ve zengin Divan mutfağından seçebilirsiniz. Cuma akşam için mükemmel bir öneri. Seveceksiniz.

Simone Pizza

Daha önce Simone terastan bahsetmiştim. Burası da Asmalımescit Simone' nin giriş katı. Yeni açıldı denilebilir. Adı Pizza olsa bile burası lezzetli bir İtalyan restoranı. Farklı havası ile adeta kendinizi turist gibi hissedeceksiniz. Pizzaları gerçekten harika. İyi bir Cumartesi alternatifi.

Vakkorama Cafe Zorlu

Pazar kahvaltıları için çok merkezi bir mekan. Gerek iyi hazırlanmış kahvaltı tabakları, gerekse de yumurta çeşitleri doyurucu ve lezzetli. Üstelik geniş oturum alanı ile tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Stil Yolculuğu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple


Elif Bingöl uzun zamandır moda ve tekstil sektöründe çalışan, ayrıca bireysel stil ve alışveriş danışmanlığı yapan deneyimli bir isim. Bu podcast’te onun bireysel stil oluşturma, moda, makyaj ve bakım konularındaki bilgi ve deneyimlerimi dinliyoruz. Neden stil sahibi olmamız gerektiğini sorgulayan bölümle açılan yayında, valiz hazırlama sanatına kadar uzanan ilgi çekici içeriklerle buluşuyoruz.

Bi’ Dilim

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple


Diyetisyen Eren Can Turhan, beslenme kavramıyla ilgili her şeyi konuşmak için mikrofon başında. Bu podcast’te çikolatadan alkole kadar hayatımızın içinde bulunan yiyecek ve içeceklerin tartışıldığı bölümlerden, antrenman beslenmeleri ve diyetin son kilolarına kadar birçok başlık üzerine ilgi çekici notları dinlemek mümkün.

We Study Billionaires (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple


Finans dünyasını yakından takip etmek isteyenler tarafından milyonlarca kez indirilen, alanın en popüler yayınlarından biriyle karşı karşıyayız. Warren Buffett, Ray Dalio ve Howard Marks gibi dikkat çekici isimlerin de aralarında bulunduğu birçok önemli iş insanıyla yapılan röportajlarda, onların deneyimlerini ve hayatlarındaki kırılma noktalarını öğrenme şansımız oluyor. Bu podcast her ne kadar bir finans yayını olarak tanımlansa da, aslında bir kişisel gelişim içeriği olarak da düşünülebilir.

You Must Remember This (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Hollywood'un ilk yüzyılının gizli kalmış ya da unutulmuş hikayeleriyle birlikteyiz. Film eleştirmeni Karina Longworth, 20. yüzyılın filmlerinin, yıldızlarının ve skandallarının ardında gerçekte ne olduğunu çözmeye çalışarak, dedektifvari bir yolculuğa çıkıyor.

Ekran önerileri

Hi, I'm Hakkı (2023) - BluTV

Çaba ve emeğin sonucu: Etkileyici bir hayat hikayesi!

Toronto Belgesel Uzun Metraj ve Kısa Film Festivali'nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan bu belgeselde; 21 yaşında ABD'ye göç ettiğinde bazen evsiz, aç şekilde bazen de barınaklardaki yardımlarla New York sokaklarındaki hayatını sürdürmeye çalışmış ve önüne çıkan her fırsatı değerlendirip daha sonra küçük bir pizza dükkanı ile başlayan, şimdilerde ise Champion Pizza markasıyla başarılı bir kariyeri olan Hakkı Akdeniz'in hayat hikayesi anlatılıyor. Türkiye'de başlayıp New York'ta devam eden bu ilham verici hayat; Uluslararası Pizza Fuarı'ndaki kazandığı yarışmaların getirdiği ünü de; birçok kurum tarafından ödüllerle desteklenmiş iyiliği, yardımlaşmayı, cesareti de içinde barındırıyor.

Encounters (2023) - Netflix 

Çözülemeyen gizem: Uzaylılar! 

Uzayın bilinmezliği, başka canlıların yaşıyor olma ihtimali, gökyüzünden görülen cisimler ve UFO'ların varlığı gibi birçok gizemli durum; insanların her zaman en çok merak ettiği, üzerine çalışmalar yaptığı alanlar oldu. Bu ABD yapımı dört bölümlük belgesel dizide de; Zimbabwe, Japonya, Galler, Teksas gibi dünyanın dört bir yanından bazı görgü tanıklarının deneyimleri, fizikçi Kevin Knuth gibi uzmanlarla yapılan görüşmeler, görüntü kayıtları aracılığı ile insanların tüm merakları, tekrar gündeme getiriliyor. 

The Continental (2023) -Prime Video

John Wick serisinden yeni bir hikaye

Başrolünde Keanu Reeves'in olduğu, en ünlü aksiyon film serilerinden John Wick'in dünyasından bir hikaye izlemeye hazır mısınız? 1970'lerin New York'unda geçen bu üç bölümlük mini dizi, her şeyin başladığı otele ve orada bulunan suikastçıların yaşadıklarına odaklanıyor. Silahlarla, kavgalarla sarılı tüm aksiyonu bize yaşatacak, ileride bu Continental Hotel’in sahibi de olacak Winston Scott olarak karşımıza çıkan isim ise oyuncu Colin Woodell! Ayrıca dizinin başrolünde bir mafya olan Cormac rolüyle; Braveheart (1995) filminin unutulmaz başrolü ve yönetmeni, Oscar ödüllü Mel Gibson da yer almakta