04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.10.2024 11:10 | Son Güncelleme: 03.10.2024 11:11

Hafta sonu için İstanbul rehberi (4-6 Ekim)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Hayvan Çiftliği, pop müzikseverler için Berkay ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için Meşeden Neşeye: 1 Hikaye 1 Şarkı şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (4-6 Ekim)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Oyun Atölyesi, yeni sezonda Hayvan Çiftliği’ni sahneye taşıyor. İngiliz yazar George Orwell’in Hayvan Çiftliği, Zerrin Akdenizli’nin uyarlaması ve Barış Erdenk’in rejisiyle seyirciyle buluşuyor. Muharrem Özcan, Umut Temizaş, Aylin Kontente, Eser Karabil, Şirin Kılavuz, Ezgi Coşkun, Ayhan Bekdemir, Beran Kotan, Ulaş Akşit, Turan Bölükbaşı ve Ali Tepe'nin oynadığı oyun, 4 Ekim'de Oyun Atölyesi'nde prömiyer yapıyor.

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Her şeyin değersizleştiği bir toplumda aşkın ve adaletin arandığı ve hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını anlatan Ayna, 5 Ekim'de DasDas Sahne'de perde açıyor. Sam Holcroft'un yazdığı oyunda Aytek Şayan, Barış Gönenen, Begüm Akkaya, Uğur Uzunel, Serhat Barış oynuyor.

  • Samuel Beckett’in (Eşlik; Mercier ve Camier; Üçleme (Molloy, Malone Ölüyor, Adlandırılamayan) romanlarından yola çıkılarak tasarlanan; Doğuş Can Uzun, Ece Zeynep Taşkın, Ümit Aydın ve Yiğit Efe Tuzlacıoğlu'nun oynadıkları Yoruyorsunuz Bizi… Aferin Size! V.2, 6 Ekim'de Ara Sahne'de perde açıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Ebru Unurtan, Okan Bayülgen ve Yıldırım Fikret Urağ’ın rol aldığı Otelde, 5 Ekim'de Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde perde açıyor. Oyun, bir otel odasında yolları kesişen bir kadın ve bir yazarın gizemli hikâyesini anlatıyor. Gerçek ve kurgu arasındaki sınırların bulanıklaştığı bu gerilim dolu oyunda, odadaki cesetlerin sırrı ve yayımlanmamış bir romanın ipuçları çözülmeyi bekliyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Engin Günaydın’ın kaleminden çıkan; Engin Günaydın, Cengiz Bozkurt ve Nilperi Şahinkaya gibi isimlerle seyirciyle buluşturan Hücreler, 6 Ekim'de Maximum UNIQ Hall'de perde açıyor. Vücudumuzdaki hücrelerin sürreel ve ironik hikâyesini sahneye taşıyan bu komedi, iç dünyamıza mizahi bir bakış sunuyor.

  • Nurseli İdiz ve Nergis Kumbasar’ın rol aldığı, ödüllü oyun Etekler ve Pantolonlar, 6 Ekim'de Duru Tiyatro – Watergarden Performans Merkezi'nde perde açıyor. Oyun, iki eski arkadaşın evliliklerini ve hayatlarını sorgulama yolculuğunu sahneye taşıyor. Yıllar sonra bir araya gelen Nurcan ve Aysel, evlilikleri üzerinden kendilerini ve geçmişlerini keşfederken, aile ve toplum baskısının onları nasıl şekillendirdiğini fark ediyor.

Tiyatroseverler için haftanın stand-up gösterileri:

  • Altı kadın komedyen, Merve Polat’ın moderatörlüğünde sahneyi devralıyor ve izleyenleri kahkahalarla buluşturuyor. Kadın-erkek, genç-yaşlı demeden herkesi düşündüren ve güldüren 5 Ekim'de BKM Mutfak Comedy Club Beşiktaş'taki bu stand-up gösterisi, hayatın içinden hikayeleri mizahi bir dille sahneye taşıyor.
  • Cihan Yoldaş, Instagram’da tanındığı ofansif ve kara mizahını şimdi sahneye taşıyor. 5 Ekim'de İkincikat Kadıköy'de seyirciyle buluşacak olan Yoldaş, cesur hikâyeleriyle izleyicilere hem güldürecek hem de düşündürecek bir stand-up deneyimi sunuyor.

Haftanın beklenen konserleri:

  • İş Sanat’ın popüler Cuma İş Çıkışı konserleri, hafta sonuna enerjik bir başlangıç yapmak isteyen müzikseverleri bir araya getiriyor. Kibele Çeşmesi Heykeli önünde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan konserler serisi kapsamında 4 Ekim’de Barabar dinleyenleriyle buluşuyor.

  • Begin Again albümüyle büyük beğeni toplayan ve dünya çapında 135 milyon dinlenmeye ulaşan Berlin elektronik müzik sahnesinin parlayan ismi Ben Böhmer, 4 Ekim akşamı, 2 yıllık bir aranın ardından yeniden Maximum Uniq Açıkhava’da sevenleriyle buluşuyor.
  • Berlin’in eşi benzeri olmayan rave ruhu Sound Safari ile 5 Ekim akşamı Volkswagen Arena’ya geliyor. Techno sahnesinin rockstar ikilisi FJAAK ve elektronik müziğin ikonik öncülerinden Ellen Allien’ın sahne alacağı geceye açılışta kendine has old-school gem mikslerini yüksek dozda BPM dans müziğiyle taçlandıran Spacer Woman eşlik ediyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Enerji dolu performansıyla tanınan Berkay, 4 Ekim’de Jolly Joker Vadistanbul sahnesinde müzikseverlerle buluşuyor.

  • Unutulmaz vokali ve enerjik performansıyla tanınan Ziynet Sali, 5 Ekim akşamı yoğun istek üzerine BtcTurk Vadi Açıkhava sahnesinde müzik severlerle buluşuyor.
  • Türk pop müziğinin güçlü ismi Hadise, 5 Ekim’de BKM organizasyonuyla Maximum Uniq Açıkhava’da sevenleriyle buluşuyor.

Rock müzik severler için konserler:

  • İlk solo projesi Lara Di Lara olarak başlayan müziğe küçük yaşta başlayan yarı İsveçli yarı Türkiyeli Dilara Sakpınar, 4 Ekim’de %100 Studio’da dinleyicilerinin karşısına çıkıyor.

Sanat severler için haftanın konserleri:

  • Downbeat dergisinden dört yıldız alan Autumn in New York ve Nommo albümlerinden özel seçkilerle; Türkiye caz sahnesinin önde gelen ismi Ferit Odman ve Quinteti, 4 Ekim akşamı Zorlu PSM touché’de dinleyicileriyle buluşuyor.

  • İstanbul Filarmoni Orkestrası, Rodrigo’nun ünlü Concierto de Aranjuez eseri ve İspanyol ezgilerinin büyüleyici atmosferi ile 2024-2025 sezonunu 4 Ekim'de Caddebostan Kültür Merkezi'nde açıyor. İlk bölümde Şef Oleksandr Samoylenko yönetimindeki orkestrada, solist Alper Kargın’ın klasik gitarıyla hayat veriyor. İkinci bölümde ise De Falla, Albeniz ve Rimsky-Korsakov gibi bestecilerin İspanyol esintileriyle dolu eserleri sahnede yer alıyor.
  • İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında, DSO Berlin Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, 5 Ekim’de unutulmaz bir konserle sahne alıyor. Orkestra şefi Robin Ticcati yönetimindeki etkinlikte, ünlü kemancı Isabelle Faust, Beethoven’ın etkileyici Keman Konçertosu’nu seslendiriyor.

Haftanın önemli festivalleri:

  • KüçükÇiftlik Park, 4-5-6 Ekim tarihlerinde, Almanya’nın ünlü Oktoberfest’ini İstanbul’a taşıyan Oktober in İstanbul’a ev sahipliği yapıyor. Bu üç gün sürecek festivalde, ziyaretçiler tarihi 200 yıl öncesine dayanan bu eğlenceli etkinliği, tematik dekorlar, kostümler, çeşitli yeme-içme alternatifleri ve festival oyunlarıyla deneyimliyor. Sürpriz konserler ve hareketli DJ performanslarıyla daha da renklenecek festival, sonbaharın keyfini çıkarmak isteyen herkes için müzik, eğlence ve kültürel bir şölen sunuyor.

  • 4- 6 Ekim tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada The Populist’te Oktoberfest coşkusu başlıyor. Bavyera’nın eğlence dolu ruhunu İstanbul’a taşıyan bu etkinlikte, bira çeşitleri, lezzetli atıştırmalıklar ve canlı müzik eşliğinde unutulmaz bir deneyim konukları bekliyor. Festivalde 4 Ekim'de Flört, 5 Ekim'de Sahte Rakı, Yaşlı Amca, 6 Ekim'de Soul Stuff ve Al'york sahne alıyor.
  • Türkiye’nin ilk aile festivali Family Fest, 4-5-6 Ekim’de Korupark İstanbul’da ailelerle buluşuyor. Ünlü oyuncu ve anne Müge Boz’un ev sahipliğinde gerçekleşecek Family Fest’te, 3-12 yaş arası çocuklar ve ailelerine yönelik atölyeler, bedensel aktivite alanları, konserler, söyleşiler, neşeli oyun ve eğlenceler ailecek unutulmaz anılar biriktirmek isteyenleri bir araya getiriyor. Festival kapsamında Gökhan Türkmen, Can Bonomo ve Nil Karaibrahimgil sahne alıyor.
  • Swissôtel The Bosphorus, 5 Ekim’de Oktoberfest coşkusunu Chalet Garden’a taşıyor. Canlı müzik performansları eşliğinde lezzetli yemekler ve eğlence dolu bir gün konukları bekliyor. Patili dostların da katılabileceği bu keyifli festivalde Evrencan Gündüz, Bengü Beker, Ezgi Alaş ve Polen sahne alıyor.

Keyifli vakit geçirmek isteyenler için haftanın etkinlikleri:

  • 4 Ekim'de Chalet Garden'daki Meşeden Neşeye: 1 Hikaye 1 Şarkı gecesinde Derya Beşerler ve Birol Namoğlu, unutulmaz bir performansla dinleyici karşısına çıkıyor. Derya Beşerler, Türk Sanat Müziği’nden günümüze uzanan şarkıların etkileyici hikayelerini paylaşırken, Birol Namoğlu bu hikâyelere hayat veren şarkıları seslendiriyor.
  • İtalyan mutfağının büyüleyici lezzetlerini keşfetmek isteyenler 5 Ekim'de Hilton Istanbul Bosphorus’un yemyeşil Gün Bahçesi’nde Eat Like an Italian etkinliğinde buluşuyor. Maharetli şeflerin hazırlayacağı aperatifler, pizza, makarna, salatalar ve tatlılar gibi çeşitli lezzetlerin sunulacağı etkinliğe canlı müzik eşlik ediyor.

Sanatseverler için haftanın etkinlikleri:

  • Caz Ağı Derneği, caz ve doğaçlama müziği eğitiminde akademi ve sahne odağını; akademiden, sahneden ve müzik sektörünün içinden gelen konuklar ile incelemek üzere, sanatseverleri Akademiden Sahneye paneline davet ediyor. Moderatörlüğünü Yeşim Pekiner’in üstleneceği söyleşi Ercüment Orkut, Ece Göksu ve Mehmet Ali Şimayli’nin katılımıyla, 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 6 Ekim saat 13:00’te Akbank Sanat’ta gerçekleşiyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Zamanla kendi kimliğinden uzaklaşıp Joker kimliğine bürünen Arthur Fleck’in hayatına odaklanılan Joker filminin devam halkası olan Joker: İki Delilik (Joker: Folie à Deux) 4 Ekim'de vizyona giriyor. Filmde, Joker karakterine bir kez daha Joaquin Phoenix hayat veriyor. Joker’in aynı derecede dengesiz olan muadili Harley Quinn rolünü ise Lady Gaga üstleniyor.

  • Suat Ozkan ve Ali Can Yaraş'ın kaleme aldığı, Kamil Aydın'ın yönettiği; Mahir İpek, Özge Özder ve Safa Sarı'nın başrollerini paylaştıkları Leydi Di, 4 Ekim'de vizyona giriyor. Film, kendisini bir anda dolandırıcılık planının içerisinde bulan dürüst bir adamın hikayesini konu ediyor.

Lezzet ve eğlence tutkunları için mekan önerileri:

  • Kuruçeşme’de kapılarını açan Cycle İstanbul, tapas bar ve restoran konseptiyle büyük ilgi görüyor. Paylaşımlı tabakları, özenli sunumlarıyla misafirlerine farklı bir deneyim sunuyor. Mezelerden humus ve ara sıcaklardan ise ciğer mekanın en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. instagram.com/cycleistanbul
  • Moda’nın en yeni mekanlarından Arafta Moda köklerden ilham alarak yeni lezzetler yaratan bir restoran olarak kendisini farklı bir yere konumluyor. Salata, başlangıç, meze, ana yemek ve tatlıdan oluşan menüsü olan mekanın en sevilen lezzetleri arasında kızarmış deniz mahsulleri, beşamel soslu patlıcan bonfile, limonlu levrek yer alıyor. instagram.com/araftamoda

Memet Özer'den mekan önerileri

Sera Ocakbaşı Gümüşsuyu

Daha çok yeni. Hatta bu hafta kapılarını açtı, şehrin restoran dünyasının sevilen çifti Gülin, Yücel Özalp tarafından açıldı. Eski Topaz restoranın yerinde, müthiş bir manzara ve ocaktan çıkan nefis lezzetler. Bence Cuma akşamı için biçilmiş kaftan.

Rixos Tersane İstanbul

Henüz çok yeni ve tam olarak bitmemiş olsa da, mevsim daha geçemeden gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Sanki şehir dışı bit seyahat hissi uyandırıyor. Gerçekten hem ortam, hem de manzara eşsiz. Üstelik yemekler de çok iyi. Mutlaka tavsiye ederim.

Lacivert

Belki de İstanbul'un en zengin ve romantik Brunch ortamı. Büfe inanılmaz zengin, tek öğünle öğle ve akşamı birleştirebilirsiniz. Tam da mevsimi diyebilirim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Mevzular Derin

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Narsistler, toksikler, acı çekenler, haz peşindekiler… Herkesin bir farklı yanı, her farklı yanın da bir hikayesi var. Nöroloji uzmanı Timur Yılmaz ve tiyatro bölümü mezunu Diğba Kurpjel hayata dair her şeyi bilim, felsefe ve sanat ışığında tartışmak için bu podcast’te bir araya geliyor. Hal böyle olunca da ortaya da hepimizi anlatan ortak öykülerle birlikte soruların ve sorunların uzun uzun konuşulduğu filtresiz sohbet çıkıyor.

Felsefe Kültür Sanat Derneği

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Felsefe Kültür Sanat Derneği, bir bütün olarak felsefe kökenli bir yaşamın yaygınlaşması ve bu doğrultuda felsefe başta olmak ve felsefi bir bakış açısı başta olmak üzere tüm kültürel ve sanatsal konularda bir yaşam alanı açmayı amaçlayarak yola çıkan bir oluşum. Bu özel podcast’te de derneğin çeşitli söyleşi ve oturumlarının ses kayıtlarını dinleme şansını buluyoruz.

AIPA Tomorrow Talks

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Türkiye’de yapay zeka konusundaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yapay Zeka Politikaları Derneği AIPA, yapay zekaya dair farkındalık yaratmak ve sektörün gelişimine dair bir platform oluşturmak doğrultusunda kurulmuş. Dernek, kuruluşuna uygun şekilde 2022 yılından bu yana Tomorrow Talks serisini yayınlıyor. Yapay Zeka ile ilgilenen, merak duyan, araştıran ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkesi farklı sektör ve alanlardaki uzman kişilerle bir araya getirmeyi amaçlayan bu yayınlar, gündeme dair bilgilendirici detaylar da içeriyor.

HBO’s Succession Podcast (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

HBO Orijinal dizisi Succession, bir dizi olmanın ötesinde, iş dünyasının perde arkasındaki gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya döktüğü için de çok takip edildi. Yapımcılar dizi bitmesine rağmen devam eden bu ilgiyi farklı platformlara da taşımaya devam ediyor. Gazeteci ve sunucu Kara Swisher, dizinin yazarları, yapımcıları ve yönetmenleriyle birlikte çok konuşulan bölümleri tek tek masaya yatırıyor. Ayrıca, Succession dünyasının aslında ne kadar korkutucu derecede gerçek olduğunu öğrenmek için dizi dışındaki uzmanların da fikirlerine başvuruluyor.

Ekran önerileri

It's What's Inside (2024) -Netflix

Sır dolu bavul, eski dostları kabusa sürüklüyor!

Bir grup üniversite arkadaşları, yakında gerçekleşecek düğün öncesinde tekrar bir araya gelirler. Bu eğlenceli buluşmanın sürpriz bir konuğu da olacaktır. Konuğun yanında getirdiği gizemli bavul ise her birini psikolojik bir kabusun içine sürükler. Böylece uzun zamandır saklanan sırlar, gizlenen arzular, kişisel nefretler masaya yatırılır. Brittany O'Grady (The White Lotus), Alycia Debnam-Carey (Fear the Walking Dead, The 100), Gavin Leatherwood (Chilling Adventures of Sabrina, The Sex Lives of College Girls) ve daha birçok genç oyuncu, ABD yapımı komedi-korku filmin kadrosunda yer alıyor. It's What's Inside, Netflix'te yayında!

 

CTRL (2024) -Netflix

Yaşadığın acıyı silmek, bir yapay zekaya bağlı

Nella ve Joe, internet fenomeni olan mutlu bir çifttir. Herkesin hayranlıkla takip ettiği, her anlarının beğenildiği güzel bir çift yani. Fakat Nella, acı bir gerçekle karşılaşır; Joe onu aldatıyordur. Nella, Joe’yu hayatının her anından silmek için bir yapay zeka uygulaması kullanır. Yapay zeka uygulaması ise sadece Joe’yu silmekle kalmaz yavaş yavaş Nella’nın hayatının kontrolünü ele geçirmeye başlar ve Joe’yu tümüyle yok eder. Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ın günümüz versiyonu mu acaba dedirten Hindistan yapımı gerilim filmi CTRL, Netflix’te! 

 

Son senelerin popüleri Dune serisi BluTV’de!

Frank Herbert’in kült bilimkurgu romanı Dune, son yıllarda sinema dünyasında büyük yankı uyandırdı. 2021’de vizyona giren Dune ve bu sene yayınlanan Dune: Part Two filmleri de bunların en gözdesi oldu. Serinin yönetmenliğini Blade Runner 2049, Prisoners, Arrival filmleriyle kendine has bir sinema anlayışı sürdüren Denis Villeneuve üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosu ise yıldızlar geçiti: Timothée Chalamet,  Rebecca Ferguson, Zendaya,  Oscar Isaac,  Austin Butler,  Florence Pugh, Javier Bardem…

Peki Dune evreninde izleyicileri neler bekliyor? Uzak bir gelecekte geçen seri, ailesi çöl gezegeni Arrakis’in kontrolüne sahip olan Paul Atreides’in hikayesini ekranlara taşıyor. Paul, bu zorlu yönetim sürecinde hem ailesine karşı olan sorumluluklarını öğrenir hem de gücün sağladığı kişisel keşfi deneyimler. Fakat ailesine kurulan bir tuzak, her şeyi bozacaktır. Paul ise Fremen halkıyla birleşip düşmanlarına karşı güçlü bir direniş başlatır. 

Yeni HBO Orijinal Dizisi #Dune: Prophecy, Kasım’da BluTV’ye gelecek. Bu heyecanlı diziye hazırlık yapmak isteyenler için serinin ilk filmi Dune, BluTV’de yayında. Dune: Part Two ise 8 Ekim Salı günü yine sadece BluTV’de.