20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2024 13:05 | Son Güncelleme: 04.01.2024 13:51

Hafta sonu için İstanbul rehberi (5 - 7 Ocak)

2024'ün ilk hafta sonunda bir planınız yok mu? Tiyatroseverlere Shakespeare’in unutulmaz eseri Othello, rock müzikseverlere Haluk Levent, sinemaseverlere Atatürk 1881-1919'in devam filmi şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (5 - 7 Ocak)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Moda Sahnesi’nin yeni oyunu William Shakespeare’in unutulmaz eseri Othello, 5 Ocak’ta prömiyerini yapıyor. Aşk, kıskançlık ve ilişkilerin ötesinde politika, sınıf farkı ve kimlik konularını derinlemesine ele alan Othello, Sahne’nin oynadığı beşinci Shakespeare oyunu olarak seyirciyle buluşuyor. Oyunda Caner Cindoruk’a;Yılmaz Sütçü, Mert Şişmanlar, İlay Erkök, Seray Akülker, Ahmed Saka ve Mesut Karakulak eşlik ediyor.
  • Vaclav Havel’in 1975 yılında yazdığı Seyirci adlı oyunuyla başlayan ve dünya literatürüne Vanek Oyunları olarak geçen oyunlar seçkisinde Yeton Nezira’ın Seyirci’si 6 Ocak'ta Hann Sahne'de prömiyerini yapıyor. Oyunda Sedat Bilenler ve Shyqyri Caushaj aynı sahneyi paylaşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Esme Madra ve Büşra Albayrak tarafından yaratılan bir oto-kurmaca olan Tropikal Kapısı, 5 Ocak'ta Bahçe Galata'da seyirciyle buluşuyor. Oyun, seyirciyi 2023 yılının İstanbul’unda yaşayan iki yakın arkadaşın hayatlarına götürüyor. Hikaye,ikilinin birbirine yolladığı sesli mesajlarla bir kaç aylık bir dönemde olup bitenlere ve karşılaştıkları zorluklara odaklanarak gelişiyor.
  • Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal’in 1990’ların sonunda yazdığı Kayıp Adımlar oyunu, bu topraklara uyarlanarak ülkemizde ilk defa Alan Kadıköy'de seyircisiyle buluşuyor. 6 Ocak'taki oyun Alan Kadıköy’ün fuayesinden merdivenlerine tüm mekânı bir “Kayıp Adımlar Salonu”na çeviriyor. İzleyiciyi hayali bir tren garında; gidip dönenlerin ve dönmeyenlerin, kavuşup ayrılanların, zorla gönderilenlerin ve gidemeyip kalanların hikayesine tanık olmaya davet ediyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Serkan Üstüner’in yönettiği, Michael Pertwee’nin yazdığı ve Gencay Gürün tarafından çevrilen iki perdelik komedi Pembe Pırlantalar, 6 Ocak'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Billur Yazgan, Cansu Tosun, Ceyhun Fersoy, Lemi Filozof ve Sinan Çalışkanoğlu aynı sahneyi paylaşıyor.
  • Yüksek enerjisi, komedisi ve romantizmiyle dikkat çeken ve sahnelendiği tüm ülkelerde kapalı gişe oynanan Aşık Shakespeare, Serdar Biliş rejisi ve sahne üstünde 40, sahne arkasında 30 olmak üzere toplam 70 kişilik dev kadrosu ile Türkiye’de ilk defa tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşuyor. Başrollerini Uraz Kaygılaroğlu ve Nezaket Erden’in üstlendiği oyun 7 Ocak'ta Zorlu PSM'de seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Gökhan Kutluer’in Türkiye’den Gitmek adlı kitabından uyarlanan Kök-süz, Serenay İduğ'un tek kişilik performansıyla 5 Ocak'ta Tatavla Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, gitmeye hazırlanırken gittiğinde, uyum problemi yaşadığında, özlediğinde, gittiği yerde aradığını bulamadığında ya da bulduğunda bir insanın neler yaşadığını anlatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın performans gösterileri:

  • Birbirinden doğan, birbirini doğuran, deliliğe tutulmuş iki kişinin ritüelistik törenini performatif bir anlatımla gözler önüne seren Folie à Deux; Esra Kucur ve Irmak Akpınar'ın performanslarıyla 7 Ocak'ta House of Performance'da seyirciyle buluşuyor. Rüya ve gerçeğin birbirine karıştığı iki kadının dünyasında; lider ile eşlikçi, kurban ile kurban eden sürekli olarak yer değiştirirken seyircide merak uyandırıyor.
  • Dicle Doğan'ın yönetmenliğini ve proje yürütücülüğünü üstlendiği Iraz Akçam ve Simge Günsan'ın performans sergilediği Heybesini Çiğneyen Katır, 7 Ocak'ta Kabile Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Performans, yolda olma eyleminin katmanlarını; gerek şehre ulaşan çevre yolunda, gerek kendinden içeri bir üslupta haritalandırıyor.

Haftanın deneysel oyunu:

  • Devised Theater pratiğiyle üretilmiş, fiziksel ve vokal egzersizlerle çalışılmış  ilk oyun olan Evinizde Kalmış Olmalıydınız, 6 Ocak'ta Klan Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, amacını kaybetmiş veya bulamamış hisseden bir karakterin arayış yolculuğunu ve kayboluşlarını anlatırken, geri döneceği dünyayla nasıl ilişkilenmelerin mümkün olduğu sorularını düzenli olarak gündeme getiriyor.

Haftanın merak edilen konserleri;

  • İş Sanat, sanatseverleri 5 Ocak'ta, English Chamber Orchestra ile Viyana Gala konserine davet ediyor. Müzik ve dansın bir araya geldiği, İş Kuleleri Salonu’ndaki geleneksel yeni yıl konseri, topluluk ve dansçıların vals ve polkaları ile rengârenk bir gece yaşatmaya hazırlanıyor.

Rock müzikseverler için konserler;

  • Rock müziğin önemli seslerinden Haluk Levent, 5 Ocak akşamı Jolly Joker Kıyı İstanbul sahnesinde sevenleriyle buluşuyor.
  • Alternatif metal, post hardcore, Anadolu rock ve endüstriyel metal tarzlarında eserler üreten Hayko Cepkin, 6 Ocak'ta Dorock Xl Venue Taksim'de dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Türk caz sahnesinin en önemli isimlerinden Ozan Musluoğlu, 5 Ocak'ta Zorlu PSM'de müzikseverlere unutamayacakları bir müzik şöleni yaşatmaya hazırlanıyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • ÇEV Sanat, Genç Yetenekler 100. Yıl Cumhuriyet konserinde ülkemizin yetenekli genç sanatçıları, dünyanın en önemli keman virtüözü, Grammy ödüllü Maxim Vengerov ile 8 Ocak akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde buluşuyor. Gecede ÇEV Sanat’ın yetiştirdiği değerli müzisyen Prof. Utar Artun’un Cumhuriyet’in 100. yılı için bestelediği eserin prömiyeri de gerçekleşiyor.

Lezzetin peşinden koşanlara özel atölyeler:

  • Reçetesinin Avusturya’ya, işlenme şeklinin Osmanlı sancağına dayandığına inanılan Fransız lezzeti kruvasan yapmanın sırlarının paylaşılacağı Kruvasan Workshop, 6 Ocak'ta Cooking Class Academy'de konuklarını bekliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Atatürk’ün çocukluğu ile başlayan Atatürk 1881-1919 filminin devam filmi olan Atatürk II, 5 Ocak'ta vizyona giriyor. Aras Bulut İynemli, Songül Öden, Sarp Akkaya, Esra Bilgiç, Celile Toyon ve Darko Peric'in rol aldığı filmde Mustafa Kemal'in Millî Mücadele’ye giden yolda kahramana dönüşerek hem kendi hem de ülkesinin kaderini değiştiren bir lider olma süreci anlatılıyor.
  • Yönetmen koltuğunda İhsan Taş’ın oturduğu, oyuncu Erkan Petekkaya'nın ilk kez absürt komedide oynadığı, başrollerini Levent Ülgen ve Fırat Doğruloğlu ile paylaştığı, Tolga Güleç, Çiçek Dilligil, Aslıhan Karalar, Orçun Kaptan ve Deniz Hamzaoğlu'nun da rol aldığı, Filme Gel 5 Ocak'ta vizyona giriyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Balkan mutfağından ilham alan menüye sahip Ferida farklı mutfak deneyimi yaşamak isteyenlerin favori mekanlarından birisi olmayı başarıyor. Balkanlar’dan özel olarak getirilen ajvar ve soka sosları, kuru et ve Boşnak sucuğu eşliğinde Boşnak mantısı, kuru etli pizza çeşitleri, Boşnak meze tabağı ve beyaz çikolatayla yapılan Ferida usülü profiterol menünün dikkat çeken lezzetleri arasında yer alıyor.
  • 1996 yılından beri Sarıyer Rumeli Kavak’da hizmet veren Vedat Milor'un da beğendiği mekanlardan biri olan Balıkçı Kahraman, geleneksel Karadeniz mutfağının lezzetlerini, kendine has pişirme teknikleriyle müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. Tandır ateşinde pişen kalkan balığı, özel soslarla bezenmiş domates salatası, zengin meze çeşitleri ve tatlı çeşitleri mekanın dikkat çeken lezzetleri arasında yerini alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Firuze Beyoğlu

Eğer hem çok eğlenceli, hem lezzetli, hem de nefis manzaralı bir cuma akşamı geçirmek istiyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Fiks menü olması da bir avantaj, ne ödeyeceğinizi bilirsiniz. Benim en sevdiğim mekanların başında diyebilirim.

Günaydın Kebap Etiler

Bence Günaydın şubeleri içerisindeki en güzeli ve lezzetlisi. Muhteşem çıtır lahmacun, çok taze çiğ köfte ve birbirinden iyi şiş ve kebap çeşitleri. Hızlı ve iyi servis de cabası. Bence cumartesi geç bir öğle yemeği için ideal bir alternatif.

Divan Brasserie Kalamış Marina

Bir Pazar günü gündüz için, adeta şehir dışına kaçmış gibi hissedebileceğiniz bir mekan. İster kahvaltı, ister öğle yemeği ve sonrası için mükemmel. Çok fazla yiyecek alternatifini, özel Divan mutfağı kalitesi ile deneyebilirsiniz.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Farkındalık Sanatı

Nereden dinlerim? Spotify

 

Hazel Kurtuldu mindfulness, ya da biraz daha fazla bilinmeye başlayan Türkçe adıyla farkındalık kavramını, yaşama uyum sağlamanın, olanla ve süreçle kalpten bağ kurmanın yolu olarak tanımlıyor. Duygu ve düşüncelere kapılmadan onları fark etme yeteneği kazanmak için çıkılan bu yolculuk, onun deyimiyle “varoluşun sihrine güvenenler” için tatmin edici bir kaynak olabilir.

Ses Olsun

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast, öyküler, denemeler ve okuduğumuz güzel yazılar sadece kitaplarda kalmasın, ses de olsunlar diye hazırlanmış. Her bölümde farklı bir yazarın bir eseri seslendirildiği podcast, kısa hikayeler ve kısa bölüm süreleri sayesinde kısıtlı zamanlarda dinlemek için iyi bir seçenek.

Hızlı Şarj

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Elektrikli ve hibrit araçların sayısının artmasıyla birlikte artık Türkiye’de de şarj merkezli konular daha çok tartışılmaya başlandı. Bu yayının çıkış noktası da bu ihtiyaç. Tesla, Togg, BYD ve daha fazlası haftalık bölümlerde tartışılıyor.

Recipe Club (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Yumurtadan ıspanağa, yengeçten ördeğe her bir ana malzemeyle yapılabilecek yemekleri ve kullanılabilecek farklı metotları düşünün. Şef Dave Chang ve konukları her bölümde bir yemeği yapmak için onlarca tarifi gözden geçirip, birkaç seçenekle karşımıza çıkıyor. İşin içinde yemekle başlayan eğlenceli bir sohbet de olunca, bize de keyifle dinlemek düşüyor.

Ekran önerileri

Dave Chapelle (2023) – Netflix

Ödüllü komedyenden yeni bir stand-up 

2000'lerden günümüze kadar; Chappelle's Show, Half Baked, Dave Chappelle: Equanimity, Dave Chappelle: Sticks & Stones gibi birbirden farklı yapımları ile tanınan, Emmy ve Grammy ödüllü komedyen, oyuncu Dave Chappelle, yepyeni şovuyla döndü.  Bu gösteri. Washington DC'deki Lincoln Tiyatrosu'nda kaydedilmiş.

Fall (2022) -GAIN

Tehlikeli tırmanış: Aşağıya dönememek

İki yakın arkadaş; Becky’nin ölen eşi Dan’in küllerini, onun yıldönümünde, 610 metrelik bir kulenin tepesinden dağıtmak için bir tırmanış yaparlar. Fakat çıkarken kullandıkları merdiven iniş esnasında kırılır. Üstelik sahip oldukları tek şey, yani sırt çantaları da düşer. İkili, yerden bu kadar yüksekteki bir kulede, kimse nerede olduklarını bilmiyorken, zorlu bir hayat mücadelesi vermek zorunda kalır. Hem bir olmaları hem de kurtulmaları gerekmektedir. Peki, bu mümkün mü? Scott Mann yönetmeliğinde, gerilim dolu bir hayatta kalma filmi. Çok beğenildi, devam filmi de çekilecek. 

Sisu (2022) -SinemaTV

Nazilere karşı büyük bir mücadele

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında, Finlandiya'nın Laponya bölgesindeki topraklarda altın bulan eski bir asker Aatami; elindekilerinin Naziler tarafından çalışmasıyla zor bir hale düşer. Bu andan itibaren, hem savaşın yarattığı tüm olumsuzluklarla hem de Nazilere karşı büyük bir mücadele vermesi gerekmektedir. Tüm cesaretini, kaybettiği her şey adına gösterecektir. Jalmari Helander tarafından yazılıp yönetilen, aksiyon-gerilim türündeki Finlandiya yapımı film SinemaTV'de! 

Under The Tuscan Sun (2003) -Netflix

İtalya Rüyası: Toskana Güneşi  

Frances Mayes'in aynı adlı kitabından uyarlanan, bu sıcacık samimi film; San Francisco’da yaşayan yeni boşanmış, 35 yaşındaki Frances Mayes'in hikayesini anlatıyor. Boşanmanın yarattığı tüm karmaşa yetmezmiş gibi, işinin neden olduğu zorluklar da üstüne gelen Frances, bir kaçış olarak, İtalya'da Toscana’da villa alır. Her şeyden uzakta, yeni bir hayat kurmaya çalışır. Yeni ev, yeni hayat derken hiç beklemediği aşk da kapısını çalar, içini umut kaplar. Bol güneşli, güzel bir romantik film.

The Pod Generation (2023) - AppleTV+

Ortak bir hamilelik deneyimi 

Game of Thrones’un Daenerys Targaryen’i Emilia Clarke ve 12 Years a Slave filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday da olan Chiwetel Ejiofor’dan güçlü bir bilim kurgu ve romantizme hazır mısınız? Bir bitki bilimci olan Alvy, doğanın tüm düzeninin yapay zekaya teslim edilmesinden rahatsızdır, bir şeyleri değiştirmek istiyor ve bir yandan da partneri Rachel ile çocuk sahibi olmaya hazırlanıyordur. Zamanın koşullrı sebebiyle bu süreç büyük bir teknolojik gelişmeleri içerir. Kapsüller, yapay cinsel organlar, ortak hamilelik... Sophie Barthes tarafından yazılan ve yönetilen film,  AppleTV+ üzerinden izlenebilir.


Fool Me Once (2024) - Netflix

Ölen kocanın ardından çözülmeyen gizem

Eski bir asker olan Maya (Michelle Keegan), koca Joe'nun (Richard Armitage) ani ölümüyle sarsılmıştır. Fakat bir gün, kızı için kullandığı dadı güvenlik kamerasında kocasını görür. Ölmüş kocası, bu kamerada nasıl göründü? Yaşanan her şey sadece bir cinayet mi yoksa tüm ailenin de dahil olduğu gizemli olaylar serisi mi? Harlan Coben'in, aynı isimli romanından uyarlanan, Birleşik Krallık yapımı bu 8 bölümlük mini dizi; gerilim dolu yeni bir hikayeye başlamak isteyenler için birebir.