29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2023 10:55 | Son Güncelleme: 06.10.2023 09:47

Hafta sonu için İstanbul rehberi (6 - 8 Ekim)

Hafta sonunun ilk gününe biraz renk katmak ister misiniz? Tiyatro severlere Ders, Star Wars tukunlarına özel çeşitli etkinlikler ve festival tutkunlarına Oktoberfest yarın şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise Oksijen'den çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (6 - 8 Ekim)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için yeni sezon oyunları:    

  • Alp Ünsal’ın sahnelenen ilk oyunu olan Sen Diye Biri Vardı, 6 Ekim'de Kadıköy Boa Sahne'ye konuk oluyor. Olcay Yusufoğlu ve Alp Ünsal'ın oynadığı oyun seyirciye yalnızca bir ilişkiyi anlatmıyor. Aslında bir ilişkinin penceresinden, bir kuşağın özelliklerini, dertlerini ve zihnini sorguluyor.

  • Sam Shepard’ın 1980 yılında yazdığı, yazıldığı günden beri tüm dünyada sahnelenen True West oyununa günümüzden seslenen çağdaş yorumu Cırcırböcekleri, İtler ve Biz, Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman'ın yenilikçi yaklaşımlarla projeler üretmek için kurdukları Art 12'nin ilk projesi olarak seyirciyle buluşuyor. Kentli, eğitimli bir senarist ve ormanlara sığınan, özgür ruhlu bir hırsız olan iki kardeşin birbirlerini keşfetme ve birbirlerine dönüşme hikayesini konu alan oyun, 8 Ekim'de Zorlu PSM'ye konuk oluyor.

Haftanın farklı bir deneyim sunan tiyatro oyunları:

  • Absürd Tiyatro’nun öncü yazarlarından IONESCO’nun 1951’de yazdığı Ders, kumbaraci50 yorumuyla yeni sezonda sahneye taşınıyor. Semah Tuğsel, Şirin Keskin İndere ve Yiğit Sertdemir'in oynadığı oyun 7 Ekim'de kendi sahnesinde seyirciyle buluşuyor.

  • Güncel Fransız Tiyatrosu'nun ön önemli temsilcilerinden Joel Pommerat'ın eseri İki Kore'nin Birleşmesi, 8 Ekim'de Moda Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyun, birbirine dönük iki ayrı tribünden izleniyor. Her sahne, ilişkiler üzerine farklı bir hikaye sunuyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Hareket, müzik, sohbet ve dansı birleştiren özel etkinlik Büyük Sandalyeden Şarkılar dinleyicileri 7 Ekim'de Lokal Kolektif Gastro Pub'a tanışmaya davet ediyor. Büyük Sandalyeden Şarkılar’ın sıradaki konuğu hem solo çalışmaları hem de solist olarak beraber sahne aldığı Jazz ve Swing topluluklarıyla beraber adından sıkça söz ettiren Bestem Yuvarlak oluyor.

Rock müzik severler için:

  • Son dönemlerin popüler isimlerinden, Ufuk Beydemir farklı tarzı,akustik ve etkileyici soundları ile 6 Ekim'de JJ Pub Tuzla Port'a geliyor.

  • Milyonların, Rock’ın sesi olarak tanıdığı Rock and Roll Hall of Fame üyesi ve Deep Purple’ın eski basçısı ve solisti Glenn Hughes, Glenn Hughes performs Deep Purple Classics Live projesiyle Deep Purple efsanesini 7 Ekim'de Maximum UNIQ Açıkhava'ya taşıyor.

Klasik müzik severler için:

  • Trompeti bir enstrümandan ziyade, içinden geçen her şeyin derinlerinde gömülü olan duyguları çıkarmak için bir araç olarak kullanan Erik Truffaz, Rollin’ & Clap! albümüyle 7 Ekim'de Babylon’a geliyor.
  • Bach İstanbul’da konserleri Jamal Aliyev konseriyle 8 Ekim'de Deniz Müzesi'nde başlıyor. Fazıl Say’ın neslinin en iyi viyolonselcilerinden biri diye nitelendirdiği virtüöz müzisyen, viyolonsel repertuarının herkes tarafından çok sevilen eserlerini çalmaya hazırlanıyor. Jamal Aliyev’e Olgu Kızılay’ın başkemancısı ve direktörü olduğu, birbirinden harika müzisyenlerden oluşan Festival Ensemble eşlik ediyor.

Pop müzik severler için:

  • Melek Mosso, sevilen şarkılarıyla 6 Ekim'de YBY Woods Yaşam ve Etkinlik Alanı’nda dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Gülşen, çok sevilen sahne performansıyla 6 Ekim akşamı Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda sevenleriyle bir araya geliyor.

  • Son zamanlarda konserlerine ağırlık veren pop müziğin önemli isimlerinden Nil Karaibrahimgil, 7 Ekim'de Paraf Kuruçeşme Açıkhava sahnesinde sevenleriyle buluşuyor.
  • 1993 yılında hepimizin hayatına dokunan Med Cezir albümü ile solistlik kariyerine zirvede başlayan Levent Yüksel, 30. yıl dönümü için senfonik bir şölen ile 7 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi'ne geliyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Caz müzik sahnesinin sevilen isimlerinden Ozan Musluoğlu, trombonda Bulut Gülen, piyanoda Kaan Bıyıkoğlu, trompette Barış Doğukan Yazıcı ve davulda Serkan Alagök’ten oluşan quintet ekibiyle 6 Ekim akşamı Zorlu PSM touché’e konuk oluyor.
  • Caz, blues, pop, funk ve elektronik müziği modern tınılarla buluşturan piyanist, besteci, söz yazarı, şarkıcı Karsu, 8 Ekim'de Bostancı Gösteri Merkezi'nde dinleyiciyle bir araya geliyor.
  • 212 Photography İstanbul iş birliği ile arp- kontrbas ikilisi Alara Tütüncü ve Özgün Bora’nın melodileri, 8 Ekim’de MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nin atmosferinde yankılanıyor.

Festival tutkunlarına:

  • Yılın heyecanla beklenen festivali Oktoberfest İstanbul hosted by The Populist, bu yıl 6-8 Ekim tarihleri arasında iyi yemek ve iyi eğlencenin adresi Yapı Kredi bomontiada ve Galataport İstanbul’da gerçekleşiyor. The Populist, sevilen DJ performansları, konserler, yaratıcı atölyeler ve sürpriz etkinliklerle şehrin havasını değiştirerek eğlence dolu saatlere ev sahipliği yapıyor.

Star Wars tukunlarına:

  • Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi, İstanbul Sinema Müzesi'ne konuk oluyor. 40 yıl boyunca bir araya getirilen 600’den fazla parçadan oluşan hayran koleksiyonu, Star Wars evrenini sergiye taşıyor.  İlk serisi 1977 yılında yayınlanan Star Wars yapımları ile paralel olarak ilerleyen Galaksinin Fanları Sergisi, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan konstrüksiyonlar ve eşsiz objeleri içeriyor. Konuşmacı ve film anlatıcısı Mehmet Sindel Film Okuması etkinlikleri kapsamında Star Wars A New Hope yorumlamasıyla 8 Ekim'de Atlas 1948 Sahnesi'nde sinema severlerle bir araya geliyor.

Haftanın merakla beklenen filmi:

  • Hamit İzol’un aynı isimli kitabından uyarlanan; başrollerini Belçim Bilgin, Fikret Kuşkan, Bahar Şahin, Burak Sevinç, Deniz Bolışık, Ümit Çırak, İzzet Yüksek, Berk Bakioğlu, Ayça Kuru, Hasan Balay, İrem Sultan Cengiz ve Arin Alkış paylaştığı Roza, 6 Ekim'de vizyona giriyor. Hikayesiyle dikkat çeken film, eğitimsizliğin, ekonomik sıkıntıların ve törenin yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.

İstanbul’un merak edilen yeni mekanları

  • Michelin Yıldızlı Hakkasan, Türkiye’deki ikinci restoranını Bodrum’dan sonra Mandarin Oriental Bosphorus İstanbul’un içinde açtı. Tao Group Hospitality’nin Baş Mutfak Sorumlusu Ralph Scamardella ve Hakkasan’ın Baş Kurumsal Sorumlusu Andrew Yeo’nun liderliğinde hayata geçirilen mekan Kanton mutfağını odağına alan imza yemekler ve kokteyllerden oluşan menüsü ve muhteşem manzarasıyla konukları bekliyor.

  • Boğaz’ın sevilen semtlerinden Yeniköy’de açılan Strike konuklarını farklı dekor ve atmosferine davet ediyor. Mekan frankfurter sosis, trüflü permesanlı patates kızartması, strike burger, çıtır tavuk ve kaburga bun gibi keyifli atıştırmalıklar ve street food tarzı yemeklerinin yanı sıra özellikle kokteylleri ve kokteyl sunumları ile dikkat çekiyor. Kuzu kulağı ve satsuma sevilen kokteylleri arasında yer alıyor.
  • Konseptin kurucuları Özge Baştuğ Ünal ve Aynur Selen Sarı'nın dokunuşlarıyla Dünya mutfağından birçok farklı lezzeti şık kaselerde bir araya getirip sunan Kase No.16, etle arası iyi olmayanlar için hazırlanan kaselerde mantarlar, baklagilerl ve sebzelerle; bol protein ve et isteyenler için köfteden levrek ve somon gibi seçenekleriyle dikkat çekiyor.

Sanat severler için yakın zamanda sona erecek sergiler:

  • Sanatın büyüsü, Gallery 11.17’nin ev sahipliği yaptığı Koleksiyondan II sergisi 13 Ekim'e kadar devam ediyor. Sanatın evrensel önemini ve sanatçının yüceliğini her zaman vurgulayan Gallery 11.17’nin özel bir sunumu olarak karşınıza çıkan bu sergi, farklı sanatsal akımların ve ifade biçimlerinin özgün bir sentezi olarak galeride yer alıyor.
  • Yusuf Taktak’ın tuval resimleriyle birlikte, kutuların içine karışık teknikle yaptığı son dönem çalışmalarının yer aldığı Başka Zaman – Başka Mekan başlıklı kişisel sergisi 15 Ekim'e kadar Brieflyart Galeri’de devam ediyor. Son aylarda ülkemizde yaşanan doğal afetlerin etkisinin de eserlere yansıdığı sergi sanat severleri bekliyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Lucca ve Bi Nevi Deli

Harika bir işbirliği oldu. Artık beraber hazırladıkları, vegan ve glütensiz bir menü servis ediyorlar. Ayrıca beyaz şeker de yok. Üstelik gerçekten çok lezzetli, her iki dükkanda da deneyimlenmek mümkün. Kesinlikle tavsiye ederim.

Divan Pub, Divan Brasserie ve Divan Lokantası

4 Mevsim Divan konsepti ile mükemmel bir işe imza attılar. Yerel, özellikle mevsimsel malzemeler ile çok lezzetli yemekler. Yeni trendi yakalayan Divan grubuna tebrikler. Mutlaka deneyin derim. Öğle ya da akşam fark etmez.

Fırınya Nişantaşı

Pazar kahvaltısı için nefis artizan içerikler. Özellikle fırından yeni çıkmış lezzetleri her daim taze. Çeşit bol ve özenli. Tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Çalışmadığın Yer

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Yoga Öğretmeni Ece Dursun, kendisini “Kendini Bil” düsturuyla yola çıkmış yaşam boyu bir öğrenci olarak tanımlıyor. Bu yayında da onun felsefeden yogaya, psikolojiden bütüncül sağlığa, duyusal uğraşlardan nörobilimsel meşguliyetlere, kültürler ve disiplinlerarası paslaşmalardan gündelik yaşam sorunsallarına çeşitli alanlardaki “öz-keşif yolculuğunun bileşenlerini” dinliyoruz.

Mutlu Beyin

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

“Zihnimizin niteliği, hayatımızın niteliği demek” diyerek yola çıkan Ahenk Göklü, kendinizi daha iyi anlamak ve yeni bir hayat hikayesi yaratmak için önerilerle mikrofonda. Psikoloji, edebiyat ve felsefenin rehberliğindeki yayında bitmeyen işler, planlamanın gücü, ergen beyninin çalışma şekli gibi hayatın tam merkezinden konular da bölüm başlıkları arasında.

What a Day (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Gündemin fazla yorucu olduğu zamanlarda nefes arası vermeyi sağlayacak, haber-mizah arası özel bir yayın var karşımızda. Her bölüm, günün çok konuşulan konularından biri yayıncıların deyimiyle “çocuğa anlatır gibi” basitçe özetleniyor. Ortalama 20 dakikalık bölümlerle mecranın gözdelerinden.

Circle Round (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinden çok bilinen masalları ve çocuklara yönelik hikayeleri bir araya getiren bir podcast’le birlikteyiz. Tam anlamıyla bir sesli tiyatro olmasa da, seslendirmelerin de katkısıyla çocukların ilgisini çekmeyi başarıyor. Büyüklerin de ilgisini çekme iddiasında olan yayının bölüm süreleri 20 dakika civarında olacak şekilde ayarlanmış.

Ekran önerileri

Lupin - Netflix

Batı Afrika'daki Senegal’den, babasıyla birlikte göç etmiş yetenekli bir hırsız olan Assane Diop; babasının, onlar için çalıştığı Pellegrini ailesi tarafından suçlanıp hapishaneye girmesi yüzünden, kendini yalnız ama intikam dolu bir aksiyonun içinde bulur. Kılık değiştirerek zekice ilerlediği bu intikam planları, Pellegrini ailesinin sırlarını ortaya çıkarmak için mantıklı olsa bile; Assane, Fransa'nın en çok aranan insanı haline geldiğinde onu ve birlikte sıfırdan bir hayat kurmak istediği ailesini, birbirinden zorlayıcı olaylar bekliyor.

Performansıyla Altın Küre adaylığı elde etmiş, Intouchables filmiyle de ünlenen Omar Sy başrolde! Ona eşlik eden isimler arasında ise François Ozon filmlerinden tanıdığımız Ludivine Sagnier ve Clotilde Hesme var. George Kay'in yaratıcısı olduğu bu Fransa yapımı sevilen dizi; toplamda 10 bölümden oluşan iki kısmının ardından, yedi bölümden oluşan üçüncü kısmıyla yeniden ekranlarda.

Pasajlar / Passages - MUBI

İlişkilerin ve arzunun karmaşık doğasını anlatan, günümüz Avrupa sinemasının üç büyük yıldızı Franz Rogowski, Adèle Exarchopoulos ve Ben Whishaw’un başrolleri paylaştığı bir aşk üçgeni öyküsü.

Amerikan bağımsız sinemasının en saygın isimlerinden Ira Sachs imzalı bu cesur film, etrafındaki herkesi toksik bir kuyunun içine çeken bir yönetmenin etrafında gelişiyor.

 

Ballerina  -Netflix

Ölümüne engel olamadığı arkadaşı Min-hee’nin ardından büyük acılar çeken, dövüş sanatlarıyla ilgilenen eski bir güvenlik görevlisi olan Ok-ju, arkadaşının son isteğini yerine getirebilmek için bir intikam yolculuğuna çıkar.

Güney Kore yapımı, aksiyon dolu filmin başrollerinde; Cannes ödüllü Burning filmiyle Kore uyarlaması La Casa De Papel dizisiyle tanınan Jun Jong-seo, yine aynı diziden tanınan Kim Ji-hun ve Park Yu-rim var.