05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2023 12:30 | Son Güncelleme: 07.12.2023 12:30

Hafta sonu için İstanbul rehberi (8 - 10 Aralık)

İyice soğuyan havayla birlikte sıcacık etkinliklere var mısınız? Pop müzik severlere Simge, yeni yıl için sabırsız olanlara Christmas Market İstanbul ve mekan kaşiflerine Divan Brasserie şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (8 - 10 Aralık)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için yeni sezon oyunları:

  • Ülkü Tamer'in yazdığı Tarihte Yaşanmamış Olaylar, Faruk Üstün'ün uyarlamasıyla 8 Aralık'ta Boa Sahne'de prömiyerini yapıyor. "Bu oyunda tarihi olayların parodisini değil, gerçeğin parodisi olan tarihin kendisini izleyeceksiniz" yorumuyla sahnelenen oyunun yönetmen koltuğunda Emrah Eren oturuyor.

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştiren izleyiciyi çevreleyen yenilikçi bir deneyim olarak tasarlanan Çirkin, 8 Aralık'ta Hope Alkazar'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, Anadolu gelenek ve masallarından ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikâyesini sahneye taşıyor. Oyunda Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu aynı sahneyi paylaşıyor.
  • Daha önce 2017’de Pera Müzesi’nde, 2021’de ise Sabancı Müzesi’nde okuma tiyatrosu olarak sahnelenen Peki, İnci Sefa Cingöz, Nadir Sönmez ve Selin Hasar'ın oyunculuklarıyla 10 Aralık'ta Koma Sahnesi'ne konuk oluyor. Muhabbet etme hâlini doğallığıyla sahneye taşıyan oyun; seyirciye muzip, müstehcen ve entelektüel bir sohbet sunuyor.

Tiyatro severler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından Lysistrata, 9 Aralık'ta Müşfik Kenter Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Bulut Akkale, Damla Karaelmas, Didem Germen, Elif Ürse, Emre Sırımsı, Faruk Üstün, Gözde Ayar, Kadir Hasman ve Nurhayat Atasoy'un sahnede yer aldığı oyun kimlik, cinsellik, iktidar ve statüko gibi çağımızın sorularına yanıtlar arıyor.
  • Cumhuriyetin kuruluş mücadelesinde kendi hayatlarından, kişisel özlemlerinden, düşlerinden vaz geçmiş, düşlerini feda etmiş dört kadın: Halide Edip, Afife Jale, Latife, Fikriye; Cumhuriyetin Dört Kadını oyunuyla 9 Aralık'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatro severler için tek kişilik oyunlar:

  • Ünlü oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu tek kişilik performansı Bir Kurbağa'nın Anatomisi ile 8 Aralık'ta Hilltown Seyirlik Sahne'ye konuk oluyor. Adem ve Havva’dan başlayan kadın erkek ilişkisini mitolojik ve esprili bir dille anlatan oyuncu, aşkın ilk zamanlarını, yasakları ve ilkel güdüleri, erkek ve kadın ilişkilerinde göz ardı edilen veya göze çarpan durumları, mizahla harmanlayarak anlatıyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • İstanbul, Paris ve Londra gibi şehirlerde yerel müzik ve sanat topluluklarının desteğiyle düzenlenen küresel festival serisi Sound of, Dünyadan Sesler öncülüğünde 10 Aralık’ta Babylon’da müzik severlerle buluşuyor. Gecede sahneye Selin Sümbültepe, Kalben, Telli Davul, Karma Whiff ve Mehmet Denizci çıkmaya hazırlanıyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Brooklyn'den doğan elektronik müzik ikilisi BEACON,  Garanti BBVA konserleri kapsamında 8 Aralık'ta Blind Sahnesi'nde müzikseverlerle buluşuyor.
  • Norveç asıllı şarkıcı, söz yazarı ve yapımcı Aime Simone, 8 Aralık'ta Salon İKSV'ye geliyor.

Pop müzik severler için:

  • Pop müziğin sevilen isimlerinden Simge, dillere dolanan şarkılarını seslendirmek için 8 Aralık'ta Volkswagen Arena'da İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor.

Alternatif müziğin merak edilen konserleri:

  • Son dönemin sevilen isimlerinden Mert Demir, 9 Aralık'ta Hayal Kahvesi Aqua Florya sahnesinde dinleyenleriyle bir araya geliyor.

Rock müzik severler için konserler:

  • Sevilen rock gruplarından Yüksek Sadakat, 8 Aralık’ta Dorock XL Kadıköy sahnesinde müzikseverlerle buluşuyor.
  • %100 Metal İftiharla Sunar konserleri Yunanistan black metal sahnesinin bir numarası olan ve Türkiye'de kardeş grup statüsünde gösterilen Rotting Christ ile devam ediyor. Grup, 10 Aralık'ta IF Performance Hall Beşiktaş'a konuk oluyor.

Caz müzik sevenler için:                  

  • İtalyan trompet ve flugerhrn’cu Paolo Fresu’nun, Noel ruhu ve coşkusuna müzikal bir saygı duruşunda bulunduğu projesi Jazzy Xmas kapsamında 8 Aralık'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na geliyor.
  • Damla Durakçay, Cajon ve gitar eşliğinde 8 Aralık'ta Vokal Akademi’de caz müzik severlerle bir araya geliyor. Genç sanatçı bu performansı için, kendi şarkılarının yanı sıra, sevilen, popüler ve belki de unuttuğumuz şarkılardan oluşturduğu bir setlist hazırlıyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Borusan Müzik Evi analog seslerin yankılanacağı, Serge Modular’ın 50. yılının kutlanacağı bir konsere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Berlin ve Amsterdam’da yaşayan Thomas Ankersmit, serge synthesizer’dan yükselen analog sesleri 8 Aralık'ta dinleyenlerle buluşuyor.

Haftayı keyifli geçirmek isteyen aileler için yeni yıl etkinlikleri:

  • Türkiye’de ilk kez, 2019 yılında gerçekleştirilen Christmas Market İstanbul; orijinal konsepti, ünlü sanatçıların performansları, Alman Frankfurter hot dog’u, Fransız croissant’ı ve ginger breadman kurabiyeleri eşliğinde; tam da ruhuna uygun, tarçın kokan bir Christmas atmosferinde, hem dünya lezzetleri hem de geleneksel tatlarıyla misafirlerini 8-25 Aralık tarihleri arasında, Six Senses Koçataş Mansions, İstanbul’da karşılamaya hazırlanıyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Zorlu koşullarda süren hayatında yokluktan başlayıp şöhret basamaklarını adım adım çıkan Murat Göğebakan'ın hayat hikayesi Burak Sevinç, Hande Soral, Tuvana Türkay'ın oyunculuklarıyla sinemaseverlerle buluşuyor. Murat Göğebakan: Kalbim Yaralı filmi 8 Aralık'ta vizyona giriyor.
  • John Woo'nun yönetmenliğindeki aksiyon türündeki Silent Night - Sessiz Gece 8 Aralık'ta vizyona giriyor. Filmde kederli bir babanın, Noel arifesinde acımasız bir çeteden uzun zamandır beklediği intikamını alması konu ediliyor.
  • Romantik dram türündeki Pas Lives- Başka Bir Hayatta 8 Aralık'ta vizyona giriyor. Film, birbirlerine derinden bağlı iki çocukluk arkadaşı olan Nora ve Hae Sung, Nora'nın ailesinin Güney Kore'den göç etmesinin ardından birbirlerinden kopmasını ve 20 sonra, aşk ve kader kavramlarıyla yüzleştikleri bir haftada yeniden bir araya gelmesini konu alıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Dünyanın farklı şehirlerinde toplamda dört Michelin Yıldızı ile yer alan ve deneyenlerin çok beğendiği Hakkasan dünyadaki 12’nci, Türkiye’deki 2. restoranını İstanbul'da açtı. Mandarin Oriental Bosphorus içerisinde yer alan Kanton mutfağıyla tanınan restoranın menüsündeki imza lezzetler müdavimlerini yaratıyor.
  • Dünya mutfağından yemekler tadıp iyi müzikler dinlemeyi sevenler Otuzyedi'de bir araya geliyor. İki katlı eski bir Arnavutköy köşkünde hizmet veren mekân iki katında da ayrı eğlence sunuyor: üst katında DJ performansı, alt katında ise canlı müzik keyfi yaşanıyor.

Sanat severler için haftanın sergileri:

  • Serra Türker Bayır'ın kurucusu olduğu Misela'nın 15 yıllık serüvenine bir övgü niteliği taşıyan ve zanaatkarlığı yaratıcılıkla buluşturan Crafting Realms sergisi, yoğun ilgiden dolayı 10 Aralık'a dek uzatıldı. Galata Rum Okulu'nda devam eden sergi, Alphan Eşeli'nin Misela tasarımlarını yapay zekayla birleştirerek yarattığı 15 eserden oluşuyor. Sergi sanat & moda arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlayarak, gelenek ve yeniliği bir araya getiriyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Aqua Restoran Four Seasons

Şef Görkem Özkan şehirdeki en iyi şeflerden biri bana göre. Burada da deniz mahsülleri ile harikalar yaratıyor. Eğer kendinize gastronomik bir şölen yaşatmak istiyorsanız, nefis bir Cuma akşam önerisi. Kesinlikle tavsiye ederim.

Divan Brasserie Kanyon

Daha yeni açıldı sayılabilir. Cumartesi hem sinema, hem de yemek keyfi yapmak isteseniz bulunmaz bir mekan. Ayrı bir havası var bu mekanın, bence çok renkli. Üstelik muhteşem Divan lezzetleri de cabası.

Cafe Marmara Taksim

Şehrin tam da merkezinde, bence Pazar kahvaltısı için değerlendirmek lazım. Harika Croissant çeşitleri çok lezzetli ve taze. Kahvaltıyı uzatıp diğer yemeklerinde tadına bakabilirsiniz.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Kuzgun Matemi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Slinneteria adlı bir evrende Ouest Kıtasının sonu olacak bir felaket, sessizce sahneye çıkmayı bekliyor. Yeşil Sur’un yürüttüğü operasyonda yer alan genç simyacı Maro’nun kaderiyse, dönüşü olmayan bir yolda onu bekliyor. Mehmet Samet Acar ve Murat Yıldız imzalı kurgu podcast, Söylenti dergi ekibi tarafından hazırlanıyor.

Dünya Bize Gelsin

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Yeni yerler keşfetme merakıyla çocukluğunda buluşan Zeynep Atılgan Boneval, yolculuğu bir terapi olarak tanımlayanlardan. Pandemi sürecinde madem evdeyiz, dünya bize gelsin demiş ve deneyimlerini paylaştığı web sitesinde yazdıklarını seslendirmeye başlamış. Tatil planları öncesi için iyi bir kaynak olabilir.

Agresif Musiki

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Sıkı müzik tutkunları için nadir bulunan ve uzun soluklu yayınlardan biri. Rock ve metal tutkunlarının internetteki buluşma noktalarından Pasifagresif ve Musiki Cemiyeti tarafından hazırlanıyor. Gruplar, şarkıcılar, şarkılar ve albümlerin konuşulduğu bölümlerin yanında gündeme adananlar da meraklıları tatmin edebilir.

Chasing Life (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Hepimiz doğanın birer parçasıyız, yaşıyoruz, nefes alıyoruz. Ama bu yaşam yolculuğunda birbirini etkileyen ve değiştiren sayısız sebep var. Akademik çalışmalarının yanında CNN yayınlarıyla da dikkat çeken Dr. Sanjay Gupta, gerçek insan hikayelerinden yola çıkarak kendi kökenlerimizi keşfetmemizi ve yolculuğumuzu anlamlandırmamızı sağlamaya çalışıyor.

Ekran önerileri

 

World War II: From the Frontlines (2023) - Netflix

Birleşik Krallık yapımı bu altı bölümden oluşan belgesel de, İkinci Dünya Savaşıyla ilgili yapımlar arşivinde yerini alıyor. Etkileyici hikayesini tek bir taraf üzerinden değil, iki tarafın düşüncelerine yer vererek ve dönemin görüntü kayıtlarını kullanarak ele alıyor. Üstelik belgeselin anlatıcısı olarak The Woman King, Small Axe gibi yapımlarda oynamış ve özellikle Star Wars serisinin Finn'i olarak tanınan, BAFTA ödüllü John Boyega var. 

 

Bye Bye Barry (2023) - Prime Video 

NFL'de (Ulusal Futbol Ligi) yarışan Amerikan futbolu takımlarından Detroit Lions, bünyesinde en önemli futbolculardan birini tam 10 sezon barındırma şansını yakalamıştır. Bu isim, Barry Sanders. Fakat o, yükselen güçlü kariyeri sırasında emekli olmayı tercih etmiş bir futbolcudur. Kararının arkasındaki gizem ise o dönemlerde ortaya çıkmamıştı. Artık zamanı geldi, tam 24 yıl sonra tüm yaşadıklarıyla birlikte büyük gizem, ABD yapımı spor belgeselinde ele alınıyor.

A Thousand and One (2023) - iTunes

Oğlu Terry'yi, koruyucu aileden kaçıran Inez adındaki bir annenin; New York'ta hayatlarını yeniden kurmaya çalışırken yaşadıklarının hikayesi. Onları ayıran sistemin karşısında birbirine tüm güçlü duygularıyla sarılan, kimlikleri ile aile olmanın önemini yeniden keşfetmeye çalışan bir anne-oğul. Yönetmen/senarist A.V. Rockwell, bu ilk uzun metraj filmiyle; bu seneki Sundance Film Festivali'nin ABD - Drama kategorisinde Büyük Jüri Ödülü'nü kazanarak, festivalin öne çıkan isimlerinden biri olmuştu. Aynı zamanda Inez rolüyle başrolde izlediğimiz Teyana Taylor, senenin etkileyici performanslarından birini sergilemekte. Batı basınında yayını başlayan ‘yılın en iyi filmleri’ listelerinde filmin yanı sıra özellikle Taylor’ın performansı çok övülüyor.