20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 13:30 | Son Güncelleme: 08.02.2024 13:31

Hafta sonu için İstanbul rehberi (9 - 11 Şubat)

Havalar biraz bile ısınınca evde durmak istemeyenlerden misiniz? Gösteri tutkunlarına Cem Yılmaz CMXXIV, müzikseverler için Hadise ve 14 Şubat'ta etkinlik arayanlar için Babey Drew şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (9 - 11 Şubat)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Yönetmenliğini İbrahim Çiçek’in üstlendiği, Ben Çoktan Gidersiniz Sanmıştım, 30’lu yaşlarında büyük zulümlere maruz kalmış bir adamın; Thom Pain'in, çocukluk ve bugünü arasındaki dramatik geçişlerini, Hakan Kurtaş’ın ilk kez sergilediği tek kişilik performansıyla seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 11 Şubat'ta Zorlu PSM - %100 Studio'ya konuk oluyor.

  • Başrolleri Erdem Şenocak, Levent Kazak, Melikşah Altuntaş ve Nezaket Erden'in paylaştığı, Şimdi 11 Şubat'ta DasDas'ta tiyatroseverlerle buluşuyor. Crouch’un yazdığı, Öner Erkan’ın ise yönetmen koltuğuna oturduğu oyun, yönetilmekte olan medyatik çılgınlıkların çeşitliliği arasında durup düşünmek için bir toplaşma çağrısı yapıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Pınar Altuğ Atacan, Emre Kınay, Derin Bülbül, Yarkın Ünsal ve Taner Ergör'ün aynı sahneyi paylaştıkları Mutlu Aile Tablosu 9 Şubat'ta Duru Tiyatro'da seyirci karşısına çıkıyor. Sam Bobrick ve Joey Bobrick'in yazdığı bu komedinin yönetmen koltuğunda Emre Kınay oturuyor.

  • Kadıköy Boa Sahne bu kez Haldun Taner'in Tarihte Yaşanmamış Olaylar öykülerini sahneye taşıyor. Faruk Üstün'ün sahneye uyarladığı oyun 10 Şubat'ta kendi sahnesinde tiyatro severlerle buluşuyor. Oyun, yedi kişilik çadır tiyatrosu kumpanyasının enstrümanlar ve şarkılar eşliğinde yaşanmamış tarihi olayları canlandırmasıyla başlıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Carly Wijs’in kaleme aldığı çarpıcı metniyle dikkat çeken Bu Taraftan Daha Güzelim, Simge Sabancılar ve Emrecan Karakurum'un oyunculuklarıyla 9 Şubat'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde tiyatro severlerle buluşuyor. Oyun, iki ilkokul öğrencisinin travmatik, mizahi ve filtrelenmemiş anlatımıyla savaşa ve ayrıştırıcı politikalara safça anlam vermeye çalıştıkları dokunaklı bir hikayeyi sahneye taşıyor.

Haftanın merak edilen gösterisi:

  • Dünyanın dört bir yanında binlerce kez sahne alan Cem Yılmaz, yepyeni stand-up gösterisiyle Zorlu PSM’ye dönüyor. Cem Yılmaz, CMXXIV adını taşıyan yeni performansı ile, 13 Şubat'ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde seyircilerle buluşuyor. Sezon boyunca Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleştirilecek bu özel gösteri serisi bir kez daha kahkahalara boğmaya hazırlanıyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Besteci, söz yazarı Nazan Öncel, beş yıllık bir aranın ardından yayınladığı 13. stüdyo albümü Kara Plak (Geceye Bir Şarkı)'ın lansman konseri için 9 Şubat akşamı Alan Kadıköy’de dinleyenleriyle bir araya geliyor.
  • Türk tarihçi ve yazar Reşat Ekrem Koçu'nun en önemli eseri İstanbul Ansiklopedisi’nden ilhamla bu konserde müzisyen Çağlar Fidan, müzikseverleri Koçu'nun izinde, kitapta yer alan eski İstanbul şarkıları eşliğinde geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor. İstanbul Ansiklopedisi Müziği Konseri 9 Şubat'ta Akbank Sanat'ta sanatseverlerle buluşuyor.
  • 8 yıllık rutinini bozmayarak ve 2024 kadrosunun ilk konserini yine Santa Maria Draperis Kilisesi'nin büyüleyici atmosferinde vermeye hazırlanan Koro İstanbul, 10 Şubat'ta bu kez İstanbul’un birleştirici ve dönüştürücü ışığıyla şarkılar söylemek için hazırlanıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Performansı, showları ve stili ile fark yaratan, Türk pop müziğinin güçlü kadın temsilcilerinden Hadise, 10 Şubat akşamı istanbul Kongre Merkezi'nde müzikseverlerle buluşuyor.

  • Canavar Banavar, Afordisman Salihins ve Galvaniz Gelbiraz akustik gitarları, şıkı şıkıları ve kafalarına estiği gibi muhabbetleriyle Büyük Ev Ablukada Akustik Matine, 11 Şubat'ta Ses Tiyatrosu'nda dinleyenleriyle bir araya geliyor.

Rock müzik severler için konserler:

  • Çağrı Çelik, Mustafa Yavuz, Besim Tatlı, Hazar Altın, Kurthan Sarpkaya ve Kıvanç Kumlu'dan oluşan Türk alternatif rock grubu Dedublüman, 11 Şubat'ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.

Caz müzik severler için konserler:

  • Sheila Jordan, Bill Charlap, Nancy Marano ve Aaron Goldberg gibi müzisyenlerle çalışma fırsatı bulan Rişe Özkan, quartet ekibiyle 10 Şubat'ta Zorlu PSM touché’de dinleyenlerine caz standartlarıyla dolu seçkin bir repertuvar sunmaya hazırlanıyor.
  • Piyanoda Tuluğ Tırpan, gitarda Erdem Sökmen, basta Eylem Pelit ve davulda Volkan Öktem ile Terra Magica, 11 Şubat'ta Bova Sahne'de caz müzik severlerle buluşuyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Oda müziğinin seçkin temsilcileri Quartetto di Cremona ile derin müzikal anlayışıyla tanınan, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Pablo Barragán, birlikte 10 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Babalarının beklenmedik ölümünden sonra kendilerini türlü olayların içerisinde bulan bir ailenin yaşadıklarını konu eden;  Kaan Yıldırım, Erkan Kolçak Köstendil, Şinasi Yurtsever'in oynadıkları İyi Bir Aile Değiliz,  9 Şubat'ta vizyona giriyor. Bu komedide  Haki Biçici hem senarist hem de yönetmen olarak sinema severlerin karşısına çıkıyor.

  • Bir bilim insanı tarafından hayata döndürülen genç bir kadının hikayesini konu eden Zavallılar, 9 Şubat'ta vizyona giriyor. Tony McNamara senaryosunu kaleme aldığı filmde Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe gibi isimler rol alıyor.

Sevgililer Günü’ne özel etkinlikler:

  • Bora Çeliker, 20 yılı aşkın süredir dönem dönem birlikte çaldığı ustaları İmer Demirer ve Ateş Tezer’le yeniden bir araya geliyor. 14 Şubat'ta Zorlu PSM - Touche gerçekleşecek olan bu konserde sanatçılar Irving Berlin, Cole Porter, Rodgers & Hart, Jimmie Van Heusen, George Gershwin ve Jimmy McHugh gibi şarkı yazarlarının bestelediği aşk temalı caz standard’larını yorumlamaya hazırlanıyor.
  • Zuhal Olcay ve Hüsnü Arkan 14 Şubat’ta IF Performance Hall Beşiktaş sahnesinde en sevilen aşk şarkılarını söylemek için bir araya geliyor.
  • Chris Brown'un DJ'i Babey Drew, 14 Şubat'ta Sevgililer Günü Partisi ile Rıddım'da unutulmaz bir gece yaşatmaya hazırlanıyor.

  • Dört dalda Oscar’a aday olan bu dokunaklı aşk filmi, Sleepless In Seattle başta olmak üzere birçok aşk filmine referans kaynağı olmuş bir klasik olan Unutulmayan Aşk, Sevgililer Günü'ne özel gösterimiyle 14 Şubat'ta Kundura Sinema'da sinema severlerle buluşuyor.
  • Sevgilinizle beraber eğlenceli bir deneyim isteyenler, birlikte özel yemekler hazırlayabilecekleri, daha sonra onları tadabilecekleri bir etkinlikte bir araya geliyor. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Chef’s Table Mutfak Akademisi'nde katılımcılar enfes bir menü eşliğinde hem unutulmaz dakikalar geçirip hem de yeni lezzetlerin sırlarını keşfetmeye hazırlanıyor.

Sevgililer Günü'ne özel mekanlar:

  • Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şef Akira Back'in Türkiye'deki tek restoranı olan ve Michelin Guide 2024 tavsiye listesinde yer alan JW Marriott Istanbul Marmara Sea'nin içinde konumlanan Akira Back Istanbul, modern Japon mutfağı sevenlere Sevgililer Günü'nde unutulmaz bir deneyim vadediyor.
  • Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da yenilikçi Asya ve İtalyan mutfaklarının tüm lezzetlerini sunan Novikov Istanbul, özel menüsü ve huzurlu atmosferiyle 14 Şubat'ta çiftleri ağırlıyor. Zengin bir menüye sahip olan mekan sushi, sashimi, nigiri gibi lezzetlerin yanı sıra robata ve teppenyaki gibi otantik pişirme teknikleriyle hazırlanan tatlar sunmaya hazırlanıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

La Entrecôte de Paris Kanyon

Sinema öncesi ya da, sadece özel bir yemek için güzel bir alternatif. Ben bu sosla hazırlanan eti ve patatesi çok sevdiğim için kesinlikle önerebilirim. Önden gelen cevizli salata da lezzetli. Tam bir konfor yemeği sayılabilir.

Tepsi Et Etiler

Kahramanmaraş mutfağının belki de şehirdeki en iyi örneği. Gerçekten harika lezzetler. Bence geç bir öğlen yemeği olarak da değerlendirilebilir. Güveçleri ve özel çorbaları unutmayın derim.

Brekkie Moda

Pazar kahvaltısı için en harika mekanlardan biri. Özellikle kruvasan çeşitleri ve yaptıkları sandviçler çok lezzetli. Kesinlikle tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Şehir Hikayeleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Dünyanın birçok köşesinden şehirleri oralarda yaşayanlar ya da gezginler anlatıyor. Şehirleri bazen bir yaşayanın gözünden, bazen de bir turist bakışıyla dinliyoruz. Dubai'de şeyh, Oslo'da elk, Tokyo'da Türk pilavcısı ve daha fazlası bu yayında bir arada.

Legendarium Türkiye

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

J.R.R. Tolkien’in eserlerine adanmış bu yayını anlatmak için, Yüzüklerin Efendisi’ndeki tüm karakterler için hazırlanmış ayrı bölümler olduğunu söylemek yeterli olsa gerek. Yayında Yüzüklerin Efendisi'nden Hobbit'e, Silmarillion'dan Kullervo'nun Hikayesi'ne kadar popüler kültürün de ötesine geçerek Tolkien'in külliyatına dair her şey konuşuluyor.

Raket Servis

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Güncel tenis haberleri, özel dosyalar ve röportajlardan oluşan bir podcast’le birlikteyiz. Tenis sporunun her ayrıntısının ele alındığı yayında tenis efsaneleri, milli oyuncularımızın hikayeleri, spor psikolojisi gibi özel dosyaların ele alındığı bölümler dinliyoruz.

The Movies That Made Me (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Sinema klasiklerinden Gremlinler’in yönetmeni Joe Dante ve Şiddetin Tarihçesi ile Oscar adayı senarist Josh Olson birlikte sunuyor. Hollywood’un önemli isimleri de konuk oluyor ve onların kamera arkası hikayeleri ile etkilendikleri filmleri öğreniyoruz.

Ekran önerileri

A Taste Of Hunger (2021) -BluTV

Mutfak dünyasında en zoru deneyen çift

Yemek antropolojisi alanında uzmanlaşmış Maggi ve usta şef Carsten çiftinin, Danimarka’da kendi restoranlarını işletip Michelin Yıldızı alma hedefleri vardır. Şehrin gurme çevresi de onları yavaş yavaş takdir etmektedir. Fakat sahip oldukları başarı yetmez ve çok daha fazla çaba gerekir.

Mutfaktaki gerilim yükseldikçe ikilinin mutlu evlilikleri, birbirleriyle olan ilişkileri de dengesizleşir. Ayrıca tüm bu süreç devam ederken Carsten, karısının onu aldattığına dair gizemli bir mektup alır. Kazanmak uğruna çıktıkları yol, tutkularının sönmesine mi neden olacaktır? Yoksa mutfak dünyasında arzuladıkları ün ve başarıya ulaşabilecekler midir?

Rheingold (2022) -TOD

Ünlü rapçinin suçla dolu hayatı

Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanan Duvara Karşı ve Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo ödülünü kazanan Yaşamın Kıyısında filmleriyle tanınan, Alman sinemasının ünlü yönetmeni Fatih Akın, yeni filmiyle ekranlarımızda!

Hem de bu sefer, Xatar takma adıyla ünlü olan, girişimci, Kürt kökenli rapçi ve aynı zamanda eski bir mahkum olan Giwar Hajabi'nin gerçek hayatını ele aldığı biyografik gangster draması türündeki filmiyle. Xatar'ın büyük çabası, müzik listelerinin en tepesine kadar çıkmasını sağlamıştır. Ama bir yandan uyuşturucu satış ve altına girdiği borçlar yüzünden hayatı da karmaşık bir hal almıştır. Uğur Yücel’in de kısa ama çok etkileyici bir rolü var. 

Kar ve Ayı (2022) -BluTV

Cannes ödüllü Merve Dizdar’ın Altın Portakallı filmi 

Genç bir hemşire olan Aslı, zorunlu görevi için uzak bir kasabaya atanır. Bu kasabada kışlar zordur, yollar kapanır, kar soğuğu üşütür. Kasabalıların belirli bir düzeni, aslında her şeyin küçük sorunlardan ibaret olduğu sıradan hayatları vardır. Fakat Aslı'nın buraya gelişinden sonra, bir gece aniden Hasan kasaba sakinlerinden biri kaybolur. Ormandaki ayıların da kış uykusundan erken uyandığı söylenmektedir. Dedikodular yayılmaya başlar, bazı aile sırları ortaya çıkar ve kasabanın tüm atmosferi büyük bir gerilime dönüşür. Aslı ise olayların merkezinde çaresiz bir halde kalır.

Dünya prömiyerini, 47. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştiren filmin yönetmenliğini Selcen Ergun üstleniyor. Masumlar Apartmanı, Magarsus, Ömer, Erşan Kuneri, Eltilerin Savaşı gibi çeşitli yapımlardaki rolleriyle tanıdığımız ve Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansıyla Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Merve Dizdar başrolde! Kendisi, buradaki performansıyla da 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştı. Filmde, ona eşlik eden isimler arasında da Saygın Soysal, Asiye Dinçsoy, Onur Gürçay, Erkan Bektaş, Derya Pınar Ak var. Kar ve Ayı, Blu Tv’de gösterimde.