25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 18.11.2022 04:31

Haftanın kitap önerileri (18-24 Kasım 2022)

Elif Tanrıyar'dan haftanın kitap önerileri...
Haftanın kitap önerileri (18-24 Kasım 2022)

Edebiyat/ Roman

Alesta / Batuhan Aşıktoprak / Can Yayınları / 208 Sayfa

Alesta, alt-orta sınıf bir çekirdek ailenin olduğu kadar çareyi ülkenin bunaltıcı atmosferinden kaçmakta bulan gençlerin, cinsiyet kimliklerine mühürlenen ön yargıların, içinden geçtiğimiz Türkiye hakikatlerinin hikayesini anlatmaya soyunuyor. Aşıktoprak, bakışını mizantrop sayılabilecek başkarakterinde odaklarken; mültecilerin, transların, işçilerin deneyimlerini ve daha iyi bir yaşamı kurmaktaki ısrarın imkânlarını da işaretliyor.
 
Muhteşem Bedenlerimizin Coğrafyası / Maddie Mortimer / Çeviren: Rabia Elif Özcan / Timaş Yayınları / 416 Sayfa

Lia, çoktandır mücadele ettiği kanserin tüm vücuduna yayıldığını öğrenir. Sona yaklaştıkça Lia en baştan başlamak ister, bunun için de geçmişine döner. Muhteşem Bedenlerimizin Coğrafyası’yla 2022 Booker Edebiyat Ödülü ile Goldsmith Ödülü’ne aday gösterilen Maddie Mortimer; hayata, ölüme ve aşka orijinal bir bakış sunuyor.

Klasik

Ebedi Mucize / Pearl S. Buck / Çeviren: Mehmet Gürsel / Kafka Kitap / 272 Sayfa

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk kadın yazar olarak tarihe adını yazdıran Pearl S. Buck’ın yakın zamanda keşfedilen romanı Ebedi Mucize, alışılmadık bir karakter olan Randolp Colfax’ın hayatını anlatıyor. Anne karnından yetişkinlik zamanlarına kadar hayat yolculuğuna tanıklık ettiğimiz Rann, benzersiz zekâsı ve düşünüş biçimiyle henüz on iki yaşındayken üniversiteye kabul edilecek kadar alışılmadık bir çocuktur.

Tarih

Durdurulamayan İnsanlık / Yuval Noah Harari / Resimleyen: Ricard Zaplana Ruiz / Kolektif Kitap / 176 Sayfa

Durdurulamayan İnsanlık, hayaletlerden ruhlara, hükümetlerden şirketlere, tuhaf ve gizemli şeyler hakkında hikâyeler yazmak için bu gücü nasıl kullandığımızı anlatıyor. Tüm dünyada satış rekorları kıran Sapiens kitabının yazarı Yuval Noah Harari, genç okurlar için kaleme aldığı bu sürükleyici ve renkli kitapta, kendine özgü tarzını yepyeni bir kitleyle buluşturuyor.

Sanat Tarihi

Saray ve Kozmos - Selçukluların Muhteşem Çağı / A.C.S. Peacock / Yapı Kredi Yayınları / 380 Sayfa

Büyük boy, kuşe kağıda basılı Saray ve Kozmos: Selçukluların Muhteşem Çağı, Selçuklu yönetimi altında vuku bulan sanatsal ve kültürel canlanmanın birer kanıtı niteliğindeki yaklaşık 250 objeye yer vererek bu heybetli hanedanın köken ve etkilerini inceliyor. Kitap, Selçukluların sanatsal başarılarını bütün boyutlarıyla ortaya koyarken İslam dünyasının kültürel mirasına yapmış oldukları katkının da eşsiz bir kaydını sunuyor.

Sinema

50 Maddede Korku Sineması / Uğur Kılınç / Karakarga / 294 Sayfa

50 Maddede Korku Sineması; korkunun sinemada ortaya çıkışı, bir tür olarak konumlanması, türün geçmişten bugüne dek geçirdiği dönüşüm ve güncel tartışmalar üzerine yazılmış oldukça kapsamlı bir kaynak olarak sinema külliyatındaki yerini alıyor. Dr. Uğur Kılınç hem bir akademisyen hem de bir izleyici olarak korku sinemasının çok yönlü yapısını okura sunuyor.

Psikoloji

Toplumun Çocuğa İhaneti / Alice Miller / Çeviren: Gökçe Bala Bulut Aslan / Profil Kitap / 414 Sayfa

Sigmund Freud’un dürtü teorisine yönelik bir eleştiri olan bu kitapta, Alice Miller çocuk istismarını dünyanın dikkatine sunarak “geleneksel” çocuk yetiştirme yöntemleri hakkındaki düşüncelerimizi tamamen değiştiriyor. Vaka öykülerini, edebiyat eserlerini, rüyaları ve Kafka, Woolf, Flaubert ve Beckett gibi kişileri inceleyerek çocukların “fantezilerinin” ardındaki acı gerçekleri ortaya koyuyor.  ∙