28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 20.01.2023 04:30 | Son Güncelleme: 20.01.2023 04:31

Hint usulü Forrest Gump

Unutulmaz film Forrest Gump’ın Hindistan tarihinden enstantanelerle bezeli versiyonu Netflix’in en çok izlenenlerinden
Hint usulü Forrest Gump

Ogan Mitrani

Forrest Gump filmi 1990’lı yılların sinema dünyasına armağan ettiği en unutulmaz yapımlardan biriydi. Oscar’a uzandığı altı dal dışında pek çok ödüle de sahip oldu. İçeriğinde ABD yakın tarihinden olaylar bulunan film bu kez Hindistan versiyonu ile izleyicilerle buluştu. Tabii ki Forrest Gump adı değişti ve Netflix’te Laal Singh Chaddha olarak karşımıza geldi.

Aamir Khan başrolde

Film, Laal’i (Aamir Khan) bir tren kompartımanında görmemiz ve onun geleneksel Hint atıştırmalığı ‘golgappa’yı büyük bir zevkle yemesiyle başlıyor. Sonrasında önce onu karşısında izleyen kişiye, daha sonra tüm vagon yolcularına çocukluğundan itibaren hayatını etkileyici bir şekilde anlatmasını izliyoruz. Zaman zaman Hindistan tarihiyle kesişen hikayesinde Laal’in kıt zekası, naif kişilik yapısı ve sürekli koşma serüveni öne çıkıyor. Burada Forrest Gump filmindeki Gump’ın meşhur çikolataları golgappa olmakla kalmamış, Kennedy suikastının yerini Indira Gandhi cinayeti almış durumda.

İkonik koşu sahnelerinin arka planını oluşturan manzaralar Hindistan genelinde 100’den fazla noktada yapılan çekimlerden oluşuyor. Ancak bunun yanında çekimlerin bir kısmının memleketimizde, Niğde’de yapıldığı bilgisi de mevcut

Laal’in çocukluk arkadaşı Rupa’nın (Kareena Kapoor) büyüdükten sonra tacizci bir film yapımcısının eline düşmesi ve ona ulaşma çabaları filmin seyri boyunca devam ediyor. Şansının da yardımıyla Laal’in bir atletizm yıldızı haline gelmesi, Bollywood’a özgü bir dansa ilham vermesi, askerliği esnasındaki çatışmada sadece arkadaşlarını değil, düşmanı da kurtarması ve iç çamaşırı üreterek milyoner olması eğlenceli ve akıcı bir dille yansıtılıyor.

Tabii ki birebir aynısı değil!

Nirengi noktası dönemin iz bırakan yapımlarından biri olunca Laal Singh Chaddha bazı olumsuz eleştirilere maruz kaldı. Ancak filmin amacı tabii ki Forrest Gump’ın bire bir aynısını yapmak değil, Hindistan tarihini merkeze alan bir Bollywood yapımı ortaya çıkarmaktı. Dangal, 3 Idiots gibi filmlerden tanıdığımız tecrübeli oyuncu Aamir Khan filmin hem başrolünde hem de yapım ekibinde yer alıyor. Orijinal yapımın “ruhuna sadık” kalınsa da Khan, Hindistan tasvirinde yeniden bir çekicilik oluşacağına inanıyor. Orijinal filmle benzerlik taşıyan ikonik koşu sahnelerinin arka planını oluşturan manzaralar Hindistan genelinde 100’den fazla noktada yapılan çekimlerden oluşuyor. Ancak bunun yanında çekimlerin bir kısmının memleketimizde, Niğde’de yapıldığı bilgisi de mevcut. Forrest Gump’ı hatırlamak, Hint tarih ve kültürüne eğlenceli ve sıcak bir bakış atmak için iyi bir seçenek.