03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2023 16:37 | Son Güncelleme: 23.08.2023 16:57

Hollywood stüdyoları son teklifini yaptı: Yazarlar greve devam dedi

Hollywood da yazarların ve oyuncuların grevi sürerken stüdyolar, Amerika Yazarlar Birliği'ne yeni bir teklifte bulundu. Ancak dün gerçekleşen görüşmeden sonra açıklama yapan birlik, greve devam etmeyi planladıklarını söyledi
Hollywood stüdyoları son teklifini yaptı: Yazarlar greve devam dedi

Hollywood stüdyolarını ve dijital platformları temsil eden koalisyon, grevdeki yazarlara en iyi teklif olduğuna inandığı teklifi yaptı. Koalisyon sözleşme konusunda anlaşmaya varamadığı Amerika Yazarlar Birliği'ni (WGA) ikna etme umuduyla şartları yayınladı. 

Anlaşmaya varılmazsa projeler iptal edilecek

Stüdyoların teklif ettikleri tavizler arasında asgari çalışma süresi, yapay zekanın kullanımına ilişkin kontroller, ücret artışları gibi konular yer alıyor. Bu hamle dün gerçekleştirilen sektör yöneticileri ile WGA liderleri arasında yapılan yüz yüze görüşmenin ardından geldi. Grev dördüncü ayına yaklaşıyor ve yakında bir anlaşmaya varılamazsa, 2023-2024 televizyon sezonu ve birçok film muhtemelen ertelenecek ya da tamamen iptal edilecek.

"Grevi sona erdirmeye kararlıyız"

Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği Başkanı Carol Lombardini, "Yazarların dile getirdiği öncelikli endişeleri karşılayan bir teklifle masaya oturduk. Grevi sona erdirme konusunda son derece kararlıyız ve WGA'nın da aynı çözüm için çalışacağını umuyoruz" dedi.

Disney, Warner Bros, Netflix, Amazon ve Paramount gibi büyük şirketleri temsil eden ittifak, son teklifinin yazarların başlıca öncelikler olarak belirlediği tüm sorunları ele aldığını söyledi. Brentwood'daki Luxe Hotel'de düzenlenen toplantıya katılan yöneticiler arasında Disney CEO'su Bob Iger, Warner Bros Discovery CEO'su David Zaslav, Netflix Eş CEO'su Ted Sarandos ve NBCUniversal Stüdyo Grubu Başkanı Donna Langley de yer aldı. 

Teklifi yetersiz buldular

Ancak WGA dün gece üyelerine gönderdiği bir e-postada teklifi yetersiz bulduğunu belirterek eleştirdi. Mesajda, "Bu bir anlaşma yapmak için yapılan bir toplantı değildi. Bu bizi pes ettirmek ve birbirimize düşürmek için yapılan bir toplantıydı" diye yazdı. Sendika greve devam etmeyi planladığını açıkladı. 

WGA ve Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki görüşmeler 11 Ağustos'ta yeniden başladı ve sektörde iki tarafın Temmuz ayında greve giden Screen Actors Guild ile anlaşma yolunu açabilecek bir karara varabileceklerine dair bir umut yarattı. Bunun yerine, her iki tarafın da diğerinin adil bir anlaşma yapmaya kararlı olmadığından özel olarak yakınmasıyla hayal kırıklığı ortaya çıktı. Stüdyolar başlangıçta geçen cuma günü tekliflerinin ayrıntılarını açıklamayı planlıyorlardı ancak WGA'nın teklifi oylamak üzere üyelerine götüreceği umuduyla ertelediler.

Teklifin açıklanması, WGA üyelerinin stüdyoların, yayıncıların ve kanalların ne teklif ettiğini göreceği anlamına geliyor. AMPTP'nin bazı üyeleri, tekliflerinin üyelerin önemli bir kısmı tarafından cazip görülmesi halinde bunun sendika içinde gerginlik yaratacağını umuyor.  AMPTP teklifini tanıtırken, üç yıllık sözleşme boyunca yüzde 13'lük bir ücret artışı içerdiğini söyledi. Buna ek olarak, yeni anlaşmanın ilk yılında bir televizyon programında yapımcı olarak da görev yapan yazarlar için yüzde 15'lik bir artış söz konusu. Ayrıca yüksek bütçeli projeler için dünya çapında yüzde 21,5'lik bir artış teklif ediyor.

Yapay zeka kullanımı konusunda AMPTP, stüdyonun senaryonun herhangi bir bölümü için üretken yapay zeka kullanması durumunda yazarların dezavantajlı duruma düşmesini önlemek için güvenceler sağladığını söyledi. Yazarların tazminatları, kredileri ve hakları bu kullanımdan etkilenmeyecek.