22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 19.03.2022 14:29

“İnkılâp tarihinde hep aynı şeyler anlatılıyor”

Tarihçi, yazar, akademisyen ve içerik üreticisi kimlikleriyle adından söz ettiren Emrah Safa Gürkan, hem bu dönemde okuduğu hem de zamana bağlı olmadan önerdiği kitapları paylaştı
“İnkılâp tarihinde hep aynı şeyler anlatılıyor”

Bugünlerde okuduklarım

The Dawn of Everything: A New History of Humanity/ David Graeber, David Wengrow/ Farrar, Straus and Giroux Publishing 

21. yüzyılın büyük sosyal bilimcilerinden Graeber’ın bu kitabında, Batı medeniyetinin diğer medeniyetlere ne kadar borçlu olduğunun altı çiziliyor.

Mimar Sinan: Tarihsel ve Muhayyel/ Uğur Tanyeli/ Metis

Mimar Sinan’ı hem tarihsel hem de sanatsal bağlamında ele alan bu çalışmada, literatüre ve metodolojiye hâkimiyetiyle Uğur Tanyeli sosyal bilimcilere adeta ders veriyor.

Cereyanlar: Türkiye’de Siyasî İdeolojiler/ Tanıl Bora/ İletişim Yayıncılık

Türkiye’deki siyasi hareketlerin zenginliğini detaylı bir şekilde ortaya koyan kapsamlı bir eser. Her ne kadar baştan sana okuması biraz zorlasa da parçaları kendi içinde bir bütünlüğe sahip. Tanıl Bora’nın en iyi kitabı.

Osmanlı Kültür Tarihinin Bilinmeyenleri/ İsmail Erünsal/ Timaş 

Osmanlı’da kitap ve sahaf denince akla gelen ilk isim olan İsmail Erünsal’ın birçok çetrefilli meseleye değindiği kitap referans niteliğinde.

Fashionable Nonsense: Postmodern Intellectuals’ Abuse of Science/ Alan Sokal ve Jean Bricmont/ St. Martin’s Press

Alan Sokal, 90’lı yıllarda saçma sapan argümanlara sahip bir makaleyi prestijli bir akademik dergide yayınlatmayı başararak gündeme gelmişti. Aslen fizikçi olan Sokal, bu kitabında bazı postmodern sosyal bilimcilerin, anlamadıkları bilimsel teorilerle nasıl fiyakalı ama manasız makaleler yazıp bir nevi mafyalaştıklarını gösteriyor. Kitabın kapsamlı Fransızca baskısının adının Impostures intellectuelles, yani “Entelektüel Dolandırıcılar” olması boşuna değil. 

Okunmasını önerdiklerim

How Many Friends Does One Person Need? Dunbar’s Number and Other Evolutionary Quirks/ Robin Dunbar/ Harvard University P.

Evrimsel psikolojinin önde gelen isimlerinden Robin Dunbar’ın alanının teorilerini okur dostu bir dille özetlediği muhteşem bir kitap. 

You Just Don’t Understand: Women and Men in Conversation / Deborah Tannen/ William Morrow Paperbacks Publishing 

Linguist Deborah Tannen’ın erkek ve kadınların farklı konuşma stilleri nedeniyle nasıl anlaşamadıklarını gösterdiği, 90’larda ABD’de dört yıl bestseller listesinde kalan popüler bilim kitabı…

Millî Mücadele Tarihi/ Mahmut Goloğlu/ İş Bankası Kültür Y. 

İnkılâp tarihi söz konusu olunca Türkiye’de tarihçiler hep birbiriyle aynı şeyleri yazıyorlar. Mahmut Goloğlu’nun kitabı birçok orijinal argüman ve kavram içermekle kalmıyor, aynı zamanda Meclis’te tartışılan ilginç konuları da belgeler eşliğinde gündeme taşıyor. Kitap, bu alanın ne kadar muhafazakâr olduğunu kanıtlıyor.

Les Origines Culturelles de La  Révolution Française/ Roger Chartier

Fransız İhtilali’nin kültürel kökenlerini anlatan, alanının önemli tarihçisi tarafından kaleme alınmış bir eser. Bir sistemin yüzlerce yıllık meşruiyetini nasıl kaybettiğini anlatıp tarihçiliğin ince eleyip sık dokumak olduğunu gösteriyor.

The Story of Art/ Eric Gombrich/ Phaidon P.

Eski bir eser olmasına rağmen hâlâ okunabilir olmasının nedeni; sanatla meşgul bir tarihçi tarafından yazılmış olması ve eleştirmenlerin hâkimiyetindeki kavramsal sanatın sultasını tarihsel bağlamı içinde değerlendirip eleştirmeyi başarmış olması…  

Damla Karakuş