16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2023 09:10 | Son Güncelleme: 25.01.2023 16:32

Justin Bieber müzik haklarını 200 milyon dolara sattı

28 yaşındaki Kanadalı şarkıcı Justin Bieber müzik haklarını 200 milyon dolara sattı. Anlaşma uyarınca Bieber'ın 290 şarkısından bir tanesi halka açık ortamda her çalındığında, Hipgnosis Songs Capital'a telif ücreti ödenmesi gerekecek
Justin Bieber müzik haklarını 200 milyon dolara sattı

Justin Bieber yaptığı bir anlaşmayla 31 Aralık 2021 öncesi kaydedilen tüm şarkılarından elde edilen gelir haklarını sattı. Blackstone ve British Hipgnosis Song Management şirketlerinin 2018'de 1 milyar dolarlık bir girişimle kurduğu Hipgnosis Songs Capital, Kanadalı şarkıcının 290 şarkılık eski kataloğunun yayın telif haklarını satın aldı. Anlaşma şartlarına göre Bieber'ın en çok dinlenen pop şarkılarından Baby ve Sorry'nin de olduğu parçaları halka açık ortamda her çalındığında, Hipgnosis Songs Capital'a telif ücreti ödenmesi gerekecek.

"Hit şarkılar altından veya petrolden daha değerli"

Hipgnosis anlaşmanın şartlarını açıklamazken bir kaynak AFP haber ajansına bunun yaklaşık 200 milyon dolar değerinde olduğunu söyledi. Hipgnosis'in kurucusu Merck Mercuriadis, daha önce hit şarkıların altından veya petrolden daha değerli olabileceğini belirtti. Son anlaşmayı açıklarken ise "Justin Bieber'ın son 14 yılda küresel kültür üzerindeki etkisi gerçekten dikkate değerdi" açıklamasında bulundu. 

Hipgnosis Songs Capital daha önce Justin Timberlake ve Shakira ile de benzer anlaşmalar yaptı. Timberlake'e yaklaşık 100 milyon dolar ödenirken, Shakira'ya ödenen ücret ise açıklanmadı. 
Son dönemde tüm müzik kayıtlarının yayın haklarını satanlar arasında, Universal Music Group'la 400 milyon dolar ücretle anlaşma yapan Bob Dylan ve Sony Music ile 500 milyon dolara anlaşan Bruce Springsteen var.

Şarkıların hissedarları var

Hipgnosis Songs Fund, hit şarkılardan oluşan bir katalog oluşturuyor ve büyük kurumsal yatırımcıları gelirleri paylaşmaya davet ediyor. Bu, çok daha geniş bir insan grubunun müzik telif ücretlerinden gelir elde edebileceği anlamına geliyor. Fon, Temmuz 2018'de Londra Menkul Kıymetler Borsasında işlem gördü. Beyoncé, Elton John, Iron Maiden ve Guns N' Roses gibi sanatçıları yöneten ve müzik endüstrisinde sağlam bir geçmişe sahip olan Hipgnosis'in kurucusu Merck Mercuriadis, "Bu işte 35 yıllık deneyime sahibim, neyin iyi bir şarkı olduğunu ve neyin olmadığını biliyorum. Yeni şarkılar hakkında spekülasyon yapmıyoruz. Satın aldığımız kanıtlanmış hit şarkılar öngörülebilir ve güvenilir gelir akışlarına ve uzun yıllara dayanan bir sicile sahip" açıklamasında bulundu. 

Tüm bunlar nasıl başladı? 

Şarkılara yatırım yapma fikri 1997'ye, David Bowie'nin finans dünyasını, insanlara 10 yıl boyunca telif ücretlerinden pay veren menkul kıymetler almaya ikna ettiği zamana kadar uzanıyor.
ABD'li sigorta devi Prudential Financial tarafından 55 milyon dolara alınan bu Bowie bonoları, Bowie'yi yeni alacaklılarına gelecekteki gelirlerinden geri ödeme taahhüdünde bulundu ve yıllık yüzde 7,9'luk sabit bir getiri sağladı.