1972 yılının eylül ayında ilk sayısıyla kültür sanat dünyasının nabzını tutmaya başlayan Milliyet Sanat dergisi 50 yıldır varlığını sürdürüyor. Derginin arşivinden yararlanılarak 50. yaşının şerefine sanat gazetecisi ve sanat eleştirmeni Evrim Altuğ tarafından hazırlanan Türkiye’nin Sanat Hafızası-Milliyet Sanat Dergisi 50. Yıl Kitabı ise ülkenin yarım asırlık sanat hafızasına yolculuğa çıkmamızı sağlayan özel bir çalışma olma özelliği taşıyor. Kitabın oluşum sürecini ve ülkenin 50 yıllık kültür sanat yolculuğunda neler olduğunu Evrim Altuğ ile konuştuk.
Türkiye’nin Sanat Hafızası’nda 50 yıllık arşivin taramasını yapmışsınız. Nasıl bir yol izlediniz bu taramada, kitaba aldıklarınızı neye göre seçtiniz?
Bu 50 senede, sırf birer pankart etkisindeki Erkal Yavi, Sait Maden, Mengü Ertel, Bülent Erkmen imzalı kapaklara bakarak bile, bir ‘haber’in neden 50 yıl sonra bile yine ‘haber değeri’ taşıdığı sorusu, bu taramadaki en değerli çıkış unsurum oldu. Burada bir gazetecilik, bir idealizm var demekti. Ben de hal böyle iken, bu kıymetli konuların, daha o dönemlerde niçin ve hangi seviyede tartışıldığını, toplumsal geleceği tasavvur ve tabir edebilme sorumluluğum adına öğrenmek ve o günlerde telaffuz edilmiş çok kıymetli beyanları yeniden görünür, okunur, paylaşılır kılmak istedim.
Haber Giriş: 14.07.2023 04:30 | Son
Güncelleme: 14.07.2023 04:30
Kâğıttan bir müze
Evrim Altuğ’un hazırladığı Türkiye’nin Sanat Hafızası ülkenin 50 yıllık sanat hafızasında bir yolculuğa çıkarıyor