29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.05.2023 04:32 | Son Güncelleme: 19.05.2023 10:39

Karsu: 19 Mayıs’ta şarkı söylemek gururdur

Depremin acısını yaşarken şarkı söylemeye devam ediyor Karsu. İçtenliği ile Hollanda kadar Türkiye’de de çok seviliyor. “Türkiye’nin en güzel yanı insanları ve kültürü” diyor
Karsu: 19 Mayıs’ta şarkı söylemek gururdur

Deprem felaktinde ailesinden pek çok yakınını kaybeden Hataylı sanatçı Karsu, acısına rağmen düzenlediği etkinlikle Hollanda’da 180 milyon euro’dan fazla yardım toplamıştı. O dönemde söylediği “Neredesin Sen” şarkısı hâlâ kulağımızda. “Bütün Hatay’ı ailem gibi görüyorum, halen acılar içindeyiz. Arka planda devam eden çok yardım projelerimiz var” diyor. Diğer yandan da yaz için turne hazırlığında. Almanya, Belçika, Hollanda, Türkiye, bol bol gezecek. Yeni yemek kitabının lansmanı haziranda yapılacak. Ama hepsinden önce cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde 19 Mayıs’ta Samsun’da bir konser veriyor. Deprem sonrası sessizliğini koruyan Karsu’yla biraz müzikten biraz da hayattan konuştuk.

Türkler çok eğlenceliler

Samsun’da binlerce kişinin önünde sahneye çıkıyorsunuz. Bunun sizin için önemi nedir?

Benim için orada olmak çok önemli ve inanılmaz gurur verici. Nedenini herkes biliyor, 100 yıl önce Atatürk oradaydı. Bunu da Avrupa’dan gelen grubuma anlattım. Benim grubumda baterist Hollandalı, Fransızlar var, Türkler var, Kuzey Amerika’dan var. Tüm grubuma bugünün önemini anlattım. Dolayısıyla hem ülke hem de kendimiz adına heyecanlı ve mutluyuz.

Yurt dışında Türk olmak milliyetçi olmak mı demek?

Ben Türk olduğum için çok mutluyum. Türkler inanılmaz eğlenceli ve şakacı, yemeklerimiz çok güzel, doğamız muazzam. 50’den fazla ülkeye seyahat amaçlı, iş ve projeler için gittim. Dışarıdan bakabildiğim için Türkiye’nin en güzel yanının insanlar ve kültür olduğunu görebiliyorum. Bu nedenle çok seviyorum. Küçükken okulda iki kültür ile büyüyen çocuklara yönelik negatif bir algı vardı. Benim annem ve babam çok iyi entegre olduğu için her kültürden en iyisini almaya çalıştım. Bu nedenle dünyayı ve kültürleri her zaman pozitif görüyor ve değerlendiriyorum.

Biz Türkiye’de ilkokulda malum Kurtuluş Savaşı hikayeleriyle büyüyoruz. Siz nasıl öğrendiniz tarihi?
Tabii ki Hollanda’da okulda Hollanda tarihi öğrendik. Fakat tarih dersinde kendi konumuzu açma ve tez yazma imkanımız vardı. Bir okul arkadaşım vardı Atilla, o Osmanlı’ya hayrandı. Onun fikriyle Atatürk hakkında tez yazdık. Tezimiz çok başarılı bulundu ve harika bir puan aldık. Tek başıma seyahat etmeye başladığım dönemlerde Çanakkale’ye gittim. Sadece Türk kültürü ve tarihi değil, Hollanda’nın tarihini de araştırdım. Bir gün tarih hocamla tartışmıştım. Bu derslerde neden geçmişi öğreniyoruz, ben geleceği öğrenmek istiyorum dedim. Bunun üzerine hocam geçmişte ne olduğu çok önemli; çünkü geçmiş ve gelecek birbirine bağlı. Bunun üzerine çok düşündüm. Haklıydı. Hep sorgulardım… Ama şimdi bu yaşıma gelince İkinci Dünya Savaşı’nın kesinlikle olmaması gerektiğini idrak edebiliyorum. Türkiye’de Atatürk’e bakınca örneğin; O olmasa ben Türkiye’de bu mesleği yapamazdım. Karsu olamazdım. Bunlar hep birbirine bağlı ve çok önemli konular.

Siz de Hataylı, üstelik de yemekle çok içli dışlı bir ailenin kızısınız? Bir yemek programınız var. Mutfakta olmak size neler kazandırdı?

Yoğun iş temposunda mutfak beni rahatlatan bir yer. Yemek programımın 3. sezon ismini değiştirdik. Önceden Karsu’nun Türk Mutfağı’ydı şimdi Karsu’nun Türkiye’si oldu. Biz İstanbul, Alaçatı, Çeşme, Gaziantep, Antakya ve Karsu köyünü Eylül 2022’de gezdik. Deprem öncesi inanılmaz güzel görüntülerimiz var, şimdi çok acı görüntüler oldu. Program yaz sonu yayınlanacak ve devam edecek. Yemek kitabım inanılmaz güzel gidiyor ve lansmanını haziranda yapacağız. Ön satışta alınan kitapların gelirleri depremzedelere gidecek.

Samsun’a özel hazırlık

Konserleriniz müzikli bir performans gibi. Samsun’daki konserde izleyicileri neler bekliyor olacak?

Samsun için çok güzel bir akış ve repertuar planı yapıyoruz. Her konsere gittiğimde bakarım hava nasıl, konser alanı nasıl, nasıl bir seyirci gelecek diye… Samsun’a çok özel bir kıyafet giyeceğim, buna çok önem veriyorum. Bu Samsun konseri öylesine önemli ki benim için, elbisemi tasarımcı desteğiyle organize ettik. Üzerinde barış ve özgürlüğü temsil eden gümüş beyaz güvercinler var.

Sadece mutluyken şarkı söylenmez. Bu zor günlerinizde müzik size neler kattı?

Benim için artık bu depremden sonra müzik, ağrı kesici gibi. Dinlemek, söylemek ve hissetmek. Müzik bir sanattır. Müzikte mutluluk da var üzüntü de, tüm duygular var. Deprem bölgesi için söylediğim “Neredesin sen?”, omuzumdan bana sarılan bir koldu sanki. Bana sarılan bir şarkıydı bu. Bu şarkıyı söylemem için izin veren Neşet Ertaş’ın değerli ailesine de çok teşekkür ederim.

Depremdeki kayıplarınızdan dolayı yeniden başınız sağ olsun. Bir yandan da büyük bir dayanışmaya vesile oldunuz. Yardımlar nasıl gidiyor?

Ailemiz enkazın altında kaldığı andan itibaren annem, babam ve ben yardıma başlamıştık Amsterdam’dan. Isıya duyarlı, canlı varlıkları gösteren bir drone aldık. Bu drone’la binaların üzerinden, hayatta kalan var mı diye kontroller yaptık. Bu sayede 17 kişiyi kurtarabildik. Amsterdam’dan bu drone’u alıp yardım çalışmalarına böyle başladık. Maalesef depremde bir kuzenimin beli kırıldı, şimdi ona yardım ediyoruz ve bir yeğenimin… Bunları konuşmak çok acı, çok zor.

Biz yardımlarımıza devam ediyoruz. Büyük projelerimiz de var. Çocuklar için okul açmak istiyorum. Haziranda da deprem bölgesine gitmeyi planlıyorum. Babamla beraber bakacağız, nerelere yardım yapabileceğimizi. Projelerimizi doğru yapmak istiyoruz. Küçük yardımlarımız haricinde büyük işlerimiz için dikkatle çalışacağız. Yarım milyon euro kadar bir yardımı ailecek topladık. Tabii sevenlerimizin bağışlarıyla bu rakam 180 milyon euro’ya ulaştı. Bütün Hollandalı meslektaşlar yardım etti. Bilirsiniz Hollanda’da mültecilerle çalıştım, deprem zamanı baktım ki onlar bölgeye yardıma gitmiş. Bana bir şeye ihtiyacım olup olmadığını soruyorlar.

Depremden önce nişanlanmıştınız, düğün ne zaman?

Depremden birkaç gün önce düğün planlarına başlamıştık. Rahmetli halam ile kına gecesi hayal ederdim. Ama maalesef ailemizden 17 kişi kaybettik. Bu acının üzerine düğün yapamayız. Ailemle de bu şekilde karar verdik. Belki gelecek sene, henüz net değil… Damat çok cana yakın, bazen benden daha da Türk! Çok mutluyuz. Biz birbirimize söz verdik, birbirimizi çok seviyoruz.

“Bir kenarda oturup ağlayamam ben”

Motivasyonunuz dibe vurduğunda bir şekilde ayağa kalkmayı başarmış birisiniz. Bunun için neler önerirsiniz?

Öz güvenim olmasaydı bugün bulunduğum yere gelemezdim. Son 2 senede zor günler geçirdim. Hele ki depremden sonra, çok kaybım oldu. Bir köşede oturup ağlayarak duramam, öyle biri değilim. Ne bana ne başkasına faydası olurdu. Kalkmam lazım, kendim için. Hayat güzel, bu acılardan sonra bile. Güneş, doğa, arkadaşlar, aile, sağlık, özgürlük…

Karsu 19 Mayıs'ta Samsun Batı Park’ta sahnede



On binler 19 Mayıs’ta Samsun’da buluşuyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Vestel tarafından düzenlenen Batı Park’taki 19 Mayıs etkinliğinde geçen yıl bir araya gelen on binler, bu 19 Mayıs’ta da aynı coşkuyu yaşamak için yeniden buluşacak. Vestel Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ergün Güler, etkinliği şu sözlerle anlatıyor: “Bu yılki festivalimizde, deprem nedeniyle Hatay’da yakınlarını kaybeden, başlattığı kampanya ile bölgeye önemli destekler sunan Karsu sahne alacak. Sanatın ve sporun iyileştirici gücüne inanıyoruz. Deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkış sürecinde spor önemli bir yer tutacak. Bu vesileyle festivalimiz kapsamında bir hatıra bileti uygulaması başlattık. Dileyen herkes bu biletlerden satın alarak bölgedeki spor federasyonları aracılığıyla yapacağımız spor yatırımlarına katkıda bulunabilecek"