28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2024 14:13 | Son Güncelleme: 26.01.2024 14:18

Kışa veda çorbaları: Sarı pancar

Kışın son mahsulleriyle yapılabilecek bu harika çorbaların sırrı, sebzeleri önceden biraz kavurmak. Vejetaryen bir tarifle ya da tavuk suyuyla hazırlanabilir
Sarı pancar çorbası (Fotoğraf: David Malosh/The New York Times)
Sarı pancar çorbası (Fotoğraf: David Malosh/The New York Times)

Melissa Clark / The New York Times

Sarı pancar çorbası

Pancar çorbası, Ukrayna, Rusya ve Doğu Avrupa’nın genelinde sık rastlanan bir yiyecek. Daha sık rastlanan kırmızı pancar değil sarı pancarla yapılan bu lezzetli kış çorbası kişniş ve kimyon tohumu ile tatlandırılıyor. Havuç çorbaya hafif bir tatlılık katarken biraz elma sirkesi lezzeti zenginleştiriyor. Cömertçe kullanılan ekşi krema veya yoğurt, ipeksi ve yoğun bir doku sağlıyor. Durdukça lezzetlenen bu çorbayı bir veya iki gün sonra tüketmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 3 adet beyaz ve açık yeşil kısımları doğranmış orta boy pırasa (beyaz soğan da kullanabilirsiniz), 1 adet büyük kereviz sapı, 4 diş ince kıyılmış veya rendelenmiş sarımsak, 3/4 çay kaşığı öğütülmüş kişniş, yarım çay kaşığı kimyon tohumu, 700 gram kadar soyulmuş ve rendelenmiş sarı pancar, 250 gram kadar soyulmuş ve rendelenmiş havuç, 2 çay kaşığı ince deniz tuzu veya sofra tuzu, taze çekilmiş karabiber, 5 dal kekik, 7 su bardağı sebze suyu, yarım su bardağı iri kıyılmış kişniş, dereotu veya maydanoz, 2 çay kaşığı elma sirkesi, 1 limon.

Servis için:
Sade ekşi krema veya tam yağlı yoğurt.

Hazırlanışı:
1. Büyük bir çorba tenceresinde yağı ısıtın. Pırasa ve kereviz ekleyi, yumuşak ve hafif altın rengi hale gelene kadar 5 ila 7 dakika kavurun. Sarımsak, kişniş ve kimyonu ilave edin ve kokusu çıkana kadar 1 dakika pişirin. Pancar, havuç, 2 çay kaşığı tuz, öğütülmüş biber ve kekik ekleyin. Sebze suyunu da katıp karıştırarak kaynatın.
2. Orta-düşük ateşte, tencerenin üstü yarım kapalı halde sebzeler iyice yumuşayana kadar 30 ila 40 dakika pişirin. Kişniş ve sirkeyi ekleyip karıştırın, limonun yarısını sıkın. Gerekirse daha fazla tuz, karabiber ve sirke ekleyin.
3. Kalan yarım limonu dilimler halinde kesin. Çorbayı servis için kaselerine alın ve biraz daha kişniş, bir parça yoğurt ve bir dilim limonla süsleyin. 

© 2023 The New York Times Company