02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2022 20:30 | Son Güncelleme: 27.12.2022 14:36

‘Komik opera’ türünün tarihteki ilk örneği 'La Serva Padrona' prömiyerini yapıyor

Kuruculuğunu Cihan Ayhan’ın yaptığı, Türkiye’nin ilk oda operası Brooklyn Chamber Opera, komik opera türünün tarihteki ilk örneği olan La Serva Padrona'yı sahneye taşıyor. 29 Aralık Perşembe akşamı Besa Sahne Cevahir’de prömiyerini yapacak La Serva Padrona, sezon boyunca farklı sahnelerde oynanacak
Fotoğraf: Güven - Münevver Göçmen
Fotoğraf: Güven - Münevver Göçmen

Barok dönemin en önemli İtalyan bestecilerinden Giovanni Battista Pergolesi’nin bestelediği, ‘komik opera’ türünün tarihteki ilk örneği olan La Serva Padrona (Hanım Olan Hizmetçi) 29 Aralık Perşembe akşamı Besa Sahne Cevahir’de Türkiye prömiyerini yapıyor. Kuruculuğunu Cihan Ayhan’ın yaptığı, Türkiye’nin ilk oda operası olma özelliğini taşıyan Brooklyn Chamber Opera, devrimciliğiyle opera tarihinde fırtınalar koparmış bu ünlü eseri Göztepe Oda Tiyatrosu ortaklığıyla sezon boyunca farklı sahnelere taşıyacak. 

Oyunculuğu ve solistliğinin yanı sıra operanın yönetmenliğini de yapan Cihan Ayhan, eserin komik opera türünün ilk örneği olması nedeniyle önemli olduğunu söyleyerek şöyle konuştu, "Türkiye'nin ilk ve tek oda operası Brooklyn Chamber Opera, 2018'de Bastien Und Bastienne operasını Göztepe Oda Tiyatrosu'nda sahnelemişti. Şimdi araya pandemi girdikten sonra ikinci prodüksiyonu 'La Serva Padrona yani Hanım Olan Hizmetçi eseriyle 29 Aralık'ta BESA Sahne Cevahir'de prömiyer yapacak. Bu eser 7 - 8 saatlik uzun ciddi operaların arasında insanların kafasını dağıtmasını sağlayan eğlendiren ilk opera örneği. Günümüze geldiğimizde o ciddi operaların hepsi unutuldu ama La Serva Padrona hala dünyada sahneleniyor. Bizim bunu yapma amacımız tüm Türkiye'de turneler düzenleyerek insanlara operayı tanıtmak"

Operanın kadrosu 

Besteci: Giovanni Battista Pergolesi
Libretto: Gennaro Antonio Federico
Yönetmen: Cihan Ayhan
Metin: Serhan Bali / Cihan Ayhan
Uberto: Cihan Ayhan
Serpina: Ezgi Ünal / Berfin Ayna
Anlatıcı / Vespone: Serhan Bali
Piyanist: İrakli Chumburidze 

La Serva Padrona, 29 Aralık'taki prömiyerinin ardından 13 ve 27 Ocak'ta All Saints Moda Kilisesi'nde izlenebilir

Cihan Ayhan hakkında 

2009 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalını kazanan bas bariton Cihan Ayhan, öğrencilik hayatı boyunca pek çok koroda yer aldı ve Silvano Zabeo, David Walsh ve Roman Werlinski gibi opera dünyasının isimlerinin masterclass'larına katıldı. 2012 yılında Devlet Tiyatroları’na oyuncu olarak katıldı. 2015'te Fazıl Say’ın önderliğinde kurulan Nâzım Hikmet Korosu’nda korist olarak yer almaya başladı ve Nâzım Hikmet Oratoryosu, Carmina Burana ve solist olarak Say'ın The Bells eserlerinin sahne ve kayıt icralarında yer aldı. 2015 yılında W. A. Mozart’ın La Finta Semplice eserinde Cassandro rolü ile Süreyya Operası’nda sahne aldı. 2016 Mayıs ayında 1.’si düzenlenen Barok Üslûpta Şarkı ve Aryalar Şan Yarışması’nda 1.Mansiyon ödülüne layık görüldü. 2010’dan beri üyesi olduğu Boğaziçi Caz Korosu'yla çeşitli yarışma ve festivallerde ondan fazla madalya ve birincilik paylaştı. Cihan Ayhan şu sıralar sahnede olan Amadeus'da Avusturya Kralı 2. Joseph'e hayat veriyor.