27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.01.2024 04:30 | Son Güncelleme: 27.01.2024 23:19

Leo Lunatic: Sokakta resim yapmak, dünya kadar büyük bir defterim olması demek

Grafiti sanatçısı Leo Lunatic’in dev pandaları, MERKUR’de açılan ilk solo sergisi Leo in Crimeland ile seyircinin karşısına çıkıyor
Leo Lunatic: Sokakta resim yapmak, dünya kadar büyük bir defterim olması demek

Ege Işık Özatay / [email protected]

Başının hemen üstündeki belli belirsiz haresi, elinde sprey boyasıyla, kaşları çatık, kızgın ifadesine rağmen hâlâ çok sevimli, dünyaca ünlü o panda ile bir gece yarısı, kıvrıla kıvrıla Çukurcuma’ya inen Turnacıbaşı Caddesi’nde yekpare bir duvarda ilk defa karşılaşmamın üstünden yıllar geçti. Leo Lunatic imzalı o kızgın pandanın önünden geçenler onunla mutlaka fotoğraf çektirirdi. Bu kozmopolit yapıda kızgın bir pandanın varlığı merak uyandırıcıydı. Çukurcuma, Cihangir, Karaköy’de pandaların nesli Leo sayesinde çoğalıyordu.
Kimdi bu gizemli Leo? Yolu Beyoğlu’na düşen bir gezgin mi, dünyayı gezen bir grafiti sanatçısı mı, yoksa bir duvar ressamı mı? 1987’de Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde doğan Leo’nun, 1998’den bu yana İstanbul’da yaşayan bir genç olduğunu duyunca koltuklarım kabarmıştı. Duvarları pandalarla, Roma ve Grek büstleriyle donatmaya devam ederken Leo’nun 2013 yılında İngiliz The Guardian dergisi okurları tarafından “Dünyanın En İyi 15 Grafiti Sanatçısı” arasında gösterildiği haberi geldi. Leo Lunatic, bu tarihten sonra ABD, Brezilya, Portekiz, İspanya, Almanya, Romanya, Yunanistan ve Rusya gibi ülkelerde de sanatsal izlerini bırakmaya başladı.