İstanbul Bir Masaldı, En Güzel Aşk Hikayemiz, Bir Şehre Gidememek, Lunapark Kapandı ve Size Pandispanya Yaptım adlı kitapların da aralarında bulunduğu birçok esere imza atan ünlü yazar Mario Levi 66 yaşında hayatını kaybetti. Levi için bugün Kadıköy’de bulunan Acıbadem Musevi Mezarlığındaki Sinagog’da cenaze töreni düzenlendi. Cenazede taziyeleri Levi’nin eşi Ece Erdoğuş Levi ile ailenin yakınları kabul etti.
Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’nun yanı sıra Gülgün Feyman, Buket Uzuner, Mine Söğüt, Başar Başarır ve Deniz Yüce Başarır, Arlin Çiçekçi, Everest Yayınları'ndan Vahit Uysal, Saadet Özen ve Faruk Bayrak, Kalem Ajans kurucusu Nermin Mollaoğlu, Gazete Oksijen'den Elif Tanrıyar, Sibel Oral, Ebru Dedeoğlu ve İrem Uzunhasanoğlu, Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Pelin Batu, gazeteci Şirin Payzın, gazeteci Aslı Örnek ve sevenleri ile öğrencileri katıldı. Ayrıca cenazeye çok sayıda kurum, kuruluş ve siyasi partiler de çelenk gönderdi.
"Türk edebiyatına daha verebileceği çok şey vardı"
Eşi, yazar Ece Erdoğuş Levi burada yaptığı konuşmada, "Çok iyi bir edebiyatçı ve her şeyden önce çok iyi bir insandı. 18 yıllık beraberliğimizde tek bir kişiyi bile incittiğine şahit olmadım" ifadelerini kullandı. Levi'nin yakın arkadaşlarından Yusuf Altıntaş, gençlik dönemlerinde uzun süre dostluk kurduklarını belirterek, "İyi bir dostluk yaşadık. Yüreğimizde iyi bir iz bıraktı. Kardeş sayılırdık. Türk edebiyatına daha verebileceği çok şey vardı, verebilemeden gitti. Yolu ışık olsun" dedi.
Yazar Elif Hopyar da 4 aydır Levi ile programlar yaptıklarını belirterek, "Edebiyat alanında ondan eğitim almıştım. Uzun zamandır dostumdu. Çok seviyordum kendisini. Öğrencileri çok severdi Mario'yu. İstanbul'u en iyi anlatan yazarların başında gelir" ifadelerini kullandı.
"Sadece Türkiye için değil dünya için bir değerdir"
Gazeteci Gülgün Feyman ise Mario Levi'nin vefatını bir kayıp olarak görmediğine dikkati çekerek, "Bundan sonra onun Türkçe konusundaki düşüncelerini, edebiyata ilişkin düşüncelerini bir eğitmen olarak verdiği mesajları yaşatmak gerekiyor. Mario Levi 'Benim en derin ülkem Türkçedir' diyen bir insandı. Dilimize sahip çıkmış bir insan. Lütfen birbirimizi ötekileştirmeyelim. Ön yargılardan arınalım. İçimizdeki o derinliği hissederek yaşayalım. Mario, sadece Türkiye için değil dünya için bir değerdir" diye konuştu.
"Bize ilham vermeye devam edecek"
Televizyon programcısı Pelin Batu, "Çok kıymetli bir yazardı. İstanbul bir masaldı diyor ya, bir varmış bir yokmuş, hepimiz öyleyiz, bir varız, bir yokuz. Kelimeleriyle, sözleriyle, kitaplarıyla devam edecek bize ilham vermeye. Çok çalışkan, aynı zamanda çok da iyi bir insandı. Hayat enerjisi çok yüksek, inanılmaz komik, eğlenceli, sadece iyi bir yazarı yitirmedik, iyi bir arkadaşımızı da kaybettik bugün" dedi.
"Yeri asla dolmayacak"
Buart Sanat Atölyesi’nden çalışma arkadaşı ise, "Uzun yıllardır beraberiz, çok değerli hocalarımızla beraber. Yeri asla dolmayacak. Artık zihinlerimizde, kalplerimizde, kulaklarımızda ve kalemlerimizde yaşayacak. Çok büyük bir kayıp, hem edebiyat için hem dünya için. Bir tek Türkiye için değil, dünya için. Allah rahmet eylesin, onu çok seviyoruz ve hep öyle hatırlayacağız. Onu tanıdığımız için çok şanslıyız" şeklinde konuştu.
Mario Levi kimdir?
İstanbul’da, 1957 yılında dünyaya gelen Mario Levi, 1975’te Saint Michel Fransız Lisesi’nden, 1980’de İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi’nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975’te kaleme aldı. 1984 yılından sonra Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Gazete Oksijen gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.
İlk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam 1986’da yayınlandı. 1990 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Bir Şehre Gidememek, o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. 1993’te başladığı İstanbul Bir Masaldı adlı kitabını altı yılda bitirerek 1999 yılında yayınladı. Bu eseriyle de 2000’de Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Yazarlığın yanı sıra Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yaptı. Ayrıca yazı atölyelerinde yazı yaratımı dersleri de verdi.
Eserleri:
1986 Bir Yalnız Adam: Jacques Brel
1990 Bir Şehre Gidememek
1991 Madam Floridis Dönmeyebilir
1992 En Güzel Aşk Hikâyemiz
1999 İstanbul Bir Masaldı
2005 Lunapark Kapandı
2005 Bir Yaz Yağmuruydu
2009 Karanlık Çökerken Neredeydiniz?
2010 İçimdeki İstanbul Fotoğrafları
2013 Size Pandispanya Yaptım
2015 Bu Oyunda Gitmek Vardı
2016 "Bir Cümlelik Aşklar "
2019 Gördüklerimiz Görmediklerimiz -1 Bir Cuma Rüzgarı Kadıköy
2020 Gördüklerimiz Göremediklerimiz 2 Bu Salı ve Her Salı - Şişli
2022 Teğet Geçen Hayatlar 1 - Ayçiçekleri Her Gece Bir Yalnızlığa Bakar