17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 21.04.2023 04:31

Metallica 72 Mevsim

“Çocukluğumuzun tutsağı mı olacağız, yoksa bu esaretten kurtulacak mıyız?” Metallica yeni albümü 72 Seasons’da hayatlarımızın ilk on sekiz yılına odaklanıyor
Alper Bahçekapılı
Alper Bahçekapılı [email protected]
Metallica 72 Mevsim

Hayatımızın ilk yılları ve elbette ergenliğimiz yaşımız ilerledikçe geride kalsa da, bugünkü düşünce yapımızı etkilemeye devam ediyor. Metallica da geçen hafta yayınladığı yeni albümü 72 Seasons’da hayatımızın başlangıçtaki on sekiz yılını temsil eden, ilk 72 mevsime odaklanıyor. Topluluğun vokalisti James Hetfield’ın sözleriyle aktarmak gerekirse; “Hayatımızın ilk on sekiz yılı gerçek-sahte/iyi-kötü halleriyle benliğimizi oluşturuyor.

Ebeveynlerimiz tarafından bize kim olduğumuzun söylendiği bu on sekiz yıldaki temel inançlarımız bugünkü dünyayı görme biçimimizi etkilemeye devam ediyor. Çocukluğumuzun tutsağı mı olacağız, yoksa bu esaretten kurtulacak mıyız?” Metallica üyelerinin hayatla ilgili bu tip sorgulamalar yapmasına alışığız. 2004 yılında paylaştıkları Some Kind Of Monster (Netflix’te mevcut) belgeselinde de yaşamlarının zor bir dönemini (psikoloji eğitimi olmayan) bir danışman eşliğinde aşmaya çalışmalarını izliyorduk. Bu yeni albümlerinde ise kariyerlerinin daha dengeli bir anındalar.

Heyecan veriyor

1981 yılında, James Hetfield ve Lars Ulrich hayatlarının ilk 72 mevsimindeyken kuruluyor Metallica. Tıpkı bu albümün adının gönderme yaptığı gibi, şimdi 60’larındaki yaşamlarını da çocukluklarındaki bu birliktelik belirliyor. Metallica, 125 milyonun üzerinde albüm satarak, sadece kendi türünün değil, tüm zamanların en çok satan topluluklarından biri oldu. Kariyerleri boyunca metal müziğin, türü tanımlayan en önemli albümlerini (Kill ‘Em All, Master Of Puppets, …And Justice For All ve dahasını) yaratmış bir topluluğun bunca yıl sonra hâlâ yaratıcılığını koruması ve yeni bir şeyler sunması doğal olarak zorlaşıyor. Fakat Metallica, metal müziğin özüne sadık kalarak, kendini yenilemekten, yan türlerde gezinmekten çekinmeyen bir topluluk. 72 Seasons’da, günümüz müzik alışkanlıklarını da pek önemsemeyerek oldukça uzun, 77 dakikalık, tek oturuşta hazmedilmesi kolay olmayan bir çalışmayla karşımıza çıkıyor. Metallica’nın trash metal dönemlerini kendine pusula edinen 72 Seasons’da, artık kariyerlerinin olgun bir noktasında olan, hayranları tarafından neyin kucaklanacağını iyi bilen bir topluluk var. 72 Seasons, geçmişini tekrara düşmeden kucaklayan, hayranlarını heyecanlandırabilen, üretmek konusunda tutkuya hâlâ sahip bir topluluğun albümü.