29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2024 23:17 | Son Güncelleme: 25.01.2024 00:06

Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada mahkeme 'intihal var' dedi: Elif Şafak'ın yayıncısından açıklama geldi

Yazar Mine Kırıkkanat'ın Elif Şafak hakkında 'intihal' iddiasıyla açtığı tazminat davasında karar çıktı. Mahkeme, Kırıkkanat’ın haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Şafak'ın yayıncısı Doğan Kitap'tan "Tartışmalı bir bilirkişi raporuna dayanan hukuk dışı kararı reddediyoruz" açıklaması geldi
Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada mahkeme 'intihal var' dedi: Elif Şafak'ın yayıncısından açıklama geldi

Mine Kırıkkanat’ın, yazar Elif Şafak’ın Bit Palas kitabında kendisine ait Sinek Sarayı romanından intihal yaptığı iddiasıyla açtığı tazminat talepli dava sonuçlandı. Anadolu 1.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Elif Şafak'ın romanında esinlenmenin çok ötesinde Mine Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı isimli kitabının adından ve içeriğinden fazlasıyla yararlandığı ve bu yararlanmanın intihal düzeyinde olduğuna,  Kırıkkanat’ın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndan kaynaklı haklarının ihlal edildiğine hükmetti. 

İstinaf yolu açık olan kararın kesinleşmesi halinde Bit Palas romanının yeni basımı yapılamayacak, piyasada olan baskıları toplatılacak ve davanın gerekçeli kararı tirajı en yüksek 3 gazeteden birinde, masrafı davalılardan tahsil edilmek üzere ilan edilecek.

Doğan Kitap: Hukuk dışı kararı reddediyoruz

Elif Şafak'ın dava konusu Bit Palas romanının yayıncısı Doğan Kitap ise yazarının arkasında olduğunu duyurdu. Karara ilişkin yapılan açıklamada, "Bırakın intihali, iktibas ve benzerliğin bile söz konusu olmadığını vurgulayan bu belgeleri ve mahkeme dosyasında yer alan bilirkişi raporu dahil tüm belgeleri kamuoyuyla paylaşmaya hazırız. Tartışmalı bir bilirkişi raporuna dayanarak ilk mahkemenin verdiği hukuk dışı kararı tamamıyla reddediyoruz. Çünkü bu karar ne hukukla ne edebiyatla izah edilebilir. Bu haksızlık karşısında üst mahkemeye gerekli itirazımızı yaptık. Yazarımızın haklarını, edebiyatı ve hakikati sonuna kadar hukuk yoluyla savunacağımızı tüm edebiyatseverlerle paylaşıyoruz" denildi.