26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2022 04:32 | Son Güncelleme: 14.06.2022 10:07

Obi-Wan'ın ızdıraplı sürgünü

Uzun süredir beklenen Disney + 14 Haziran’da görkemli bir giriş yapıyor. Heyecan verici açılış projelerinden biri, Star Wars destanının parçası olan Obi-Wan Kenobi. Açılış rekoru kıran dizide Obi-Wan sürgünde
Obi-Wan'ın ızdıraplı sürgünü

Defne Akman

Uzun zamandır heyecanla ülkemize gelmesi beklenen Disney + 14 Haziran’da yayın hayatına görkemli bir giriş yapıyor. Platformun sinema ve dizi severlere ilk hediyelerinden biri Star Wars destanının bir parçası olan Obi-Wan Kenobi. 

Fanlar yıllar sonra Ewan McGregor’u Obi-Wan Kenobi ve Hayden Christensen’ı Darth Vader olarak tekrar bir arada görecekler. 6 bölümlük dizinin yönetmeni daha önce The Mandalorian’a imza atarak tüm dünyanın alkışladığı Deborah Chow. Engizisyoncu Third Sister Reva Sevander rolünde ise Moses Ingram var. Dizide galaksi İmparatorluk’un egemenliği altında olduğundan genel hava epey karanlık. Ancak Prenses Leia (Vivien Lyra Blair) bu havayı aydınlatmayı başarıyor. Keskin zekası ve hazır cevaplığıyla geleceğin Asi Birliği lideri olacağı belli. 

Obi-Wan Kenobi Star Wars kronolojisine göre Revenge of the Sith ve A New Hope arasında bir zamanda geçiyor. Jediların Jedi’ı Obi-Wan, Tatooine gezegeninde sürgünde. O artık Ben. Bir yandan uzaktan Luke Skywalker’ı izleyip ona göz kulak olurken diğer yandan Galaktik İmparatorluk’un tehditlerini savuşturmaya çalışıyor. Vader tüm Jedi’ların yok edilmesini emretmiş durumda. Obi-Wan Episode III’ün sonunda Anakin’in karanlık tarafa geçmesinden dolayı kendini suçlu ve sorumlu hissediyor. Obi-Wan, galaktik entrikalardan ne kadar istese de uzak kalamıyor ve olaylara dahil olmak zorunda kalıyor. Anlatılan hikaye de onun ızdırapla başlayan ve daha sonra huzur bulmasına kadarki süreci, yani A New Hope’dan 10 yıl öncesini kapsıyor aslında. 

The Mandalorian ve The Book of Boba Fett eğlenceliydi elbette ama eski usül bir ışın kılıcı savaşı  izlemeyi herkes özlemiş olsa gerek. Obi-Wan Kenobi’nin bölümlerinin uzunluğu 40-60 dakika arasında değişiyor. Dizinin yönetmeni Deborah Chow, Ewan McGregor, Hayden Christensen ve Moses Ingram O2’nin sorularını zoom üzerinden yanıtladılar. 

“Bu işin DNA’sı her zaman western ve samuray filmleridir…” 

Deborah Chow (Yönetmen)

Projenin sizin açınızdan en zorlayıcı yanı neydi? 

Kesinlikle mirası. En ikonik karakterleri alıp onları bir zaman tüneline yerleştirmek. Önceden yapılan her şeye müthiş saygı duymak, kendini onlara karşı sorumlu hissetmek. Aynı zamanda yeni ve orijinal bir hikaye anlatmaya çalışmak. 

The Mandalorian’ın yönetmenliğini üstlendiğiniz açıklandığında herkes özellikle bir kadın yönetmen projenin başına geçeceği için çok heyecanlandı. Televizyon endüstrisi sinema sektörüne kıyasla kadınlar için girmesi daha kolay olabilir mi? 

Benim için öyleydi. TV’de yer almamın bir nedeni de film yapmanın çok zorlaşmasıydı. Tüm sistem, bütçe...

Deborah Chow

Hayden’ı geri gelmesi için nasıl ikna ettiniz? 

Yalnızca iş olsun diye onu geri getirmek istemedik. Obi-Wan’ın geçmişine baktığımızda onun için kimin önemli olduğuna baktık. Anakin’in özellikle Order 66 ve Revenge of the Sith’de Obi-Wan’ın hayatında önemli bir yeri var. Hayden da bu ikonik karakterleri farklı bir zamanda gösterme arzumuza olumlu yaklaştı. 

Bu sürgündeki bir Jedi’ın hikayesi. Fanları duygusal bakımdan neler bekliyor? 

Revenge of the Sith’in sonunda epey bir travma var. Kenobi diziye bir çok duyguyla yüklü olarak geliyor. Özellikle Ewan gibi ortaya katmanlı ve derin bir performans koyan bir oyuncu için hikayeyi kişiselleştirmek çok önemliydi. 

Starwars içinde çok çeşitli hikayeleri barındıran mümbit bir evren. Obi-Wan Kenobi ve The Mandalorian’ı yönetmek konusunda neleri nasıl ayrıştırıyorsunuz?  Aynı zamanda ikisinin de Star Wars projesi  hissi vermesini  nasıl sağlıyorsunuz? 

Projeleri Star Wars yapan belirli ögeler var. Kurulan dünya, o evrendeki yaratıklar gibi. Aynı zamanda bir ruh hali, tını ve form da var. Diğer yandan bu çok geniş bir galaksi. Benim için bu dizide ayırıcı nokta farklı bir zaman diliminde olmamız. 

The Mandalorian’da western filmlerinin etkisi görülmekteydi. Bu projede ne denli ağırlığı var? 

Benim için bu işin DNA’sı her zaman western ve samuray filmleridir. Özellikle samuray filmleri jedi yasa ve ahlakıyla çok benzeşiyor. Bu sefer The Proposition ve The Assasination of Jesse James gibi daha şairane şeylere baktım. 

Bu dizide bir anlamda boşlukları dolduruyorsunuz. Kendinizi hiç kısıtlanmış hissettiniz mi? 

Elbette iki üçlemenin nizamına saygı duyuyoruz. Ama aynı zamanda burada henüz anlatılmamış bir zaman aralığında geçen olayları hikaye ediyoruz. Bu karanlık bir zaman. İmparatorluğun hakimiyetinin görüldüğü, engizisyoncuların olduğu... Keşfedilecek çok şey vardı. 

Peki dizinin devamı gelecek mi? Yoksa bu 3 ve 4’ün arasındaki bir zamanı anlatıyor ve bu kadar mı? 

Bunu böyle planladık. Ama olmaz olmaz demeyin. Gelecek ne gösterir bilinmez.. 

Tatooine çekimleri nasıldı?

Tatooine’de çekim yapmak zor. Çok kum var. Özellikle Kaliforniya’da yazın çekim yapmak zorlu.

Nerelerden ilham aldınız?

Yeni gezegenlere gitmeyi çok seviyorum. Görsel olarak yeni unsurlar eklemek istedim. Daiyu adında bir gezegen var biliyorsunuz. Tatooine’den tamamıyla farklı bir gezegen. Bunun için Bangkok gece marketlerine baktık.  

Ewan McGregor ile birlikte çalışmak nasıldı?

Obi-Wan insancıl ve mizah duygusuna sahip bir karakter. Hikaye ise karanlık bir yerden başlıyor. Ewan rolüne derinlik ve karmaşa katabilen bir oyuncu. Gözlerindeki kederi görebiliyorsunuz. 

 

“Bizim kuşak bu filmlerle büyüdü…”

Moses Ingram (Third Sister Reva)

Kısa sürede büyük projelerde rol aldınız, Hollywood’da çalışmak konusunda neler söyleyeceksiniz?

Sevdiğim işi yaptığım için çok şanslıyım. Hep yenilik ve farklılığın peşindeyim. Oyuncu olmanın güzel tarafı da bu. 

Karakteriniz hakkında bize neler söyleyebilirsiniz? 

Reva bir engizisyoncu. Eski bir Jedi olan Darth için çalışıyor. Reva, işi neyi gerektiriyorsa onu yapar. Eğer biri yoluna çıkarsa onu yok eder.

Moses Ingram

Reva bir zalim onu biliyoruz. Peki zayıflıkları var mı?

Sanırım uzun uzun düşünmeden dürtüsel hareket etmesi.

Bu efsaneye sonradan eklenmekle ilgili duygularınız neler?

Ewan ve Haden’ın konuşmalarını dinlemek çok faydalıydı. Hem geçmiş tanıklıkları hem de seyirciyi tanımak açısından. Bizim kuşağımız bu filmlerle büyüdü. Bir parçası olmak çok güzel bir şey. 

“Kostüm o kadar muhteşem ki, giyer giymez havaya giriyorsunuz…”

Hayden Christensen (Anakin Skywalker)

Anakin Skywalker’ı kritik bir noktada bıraktınız. Yeniden role girmek için nasıl hazırlandınız?  

Bu karakteri yeniden canlandırmak harika bir fırsat. Anakin’le önceki filmlerde bol zaman geçirdim. Onu iyi tanıyorum. Elbette bu onun hayatının çok farklı bir zaman aralığı ve benim için farklı bir deneyim. Fanların desteği ve ilgisi de bana birçok açıdan çok yardımcı oldu. Onlara teşekkür ediyorum.

Geri dönmeniz için sizi nasıl ikna ettiler?

Çok zor olmadı. Teklif beni çok heyecanlandırdı. Deborah çiftliğime geldi projeden bahsetti ve memnuniyetle bir parçası olmak istediğimi söyledim. 

Bunun film değil de TV dizisi olması kararınızı etkiledi mi?

Bilmiyorum. Episodlarla hikaye anlatımı Star Wars’la çok örtüşen bir şey. The Mandalorian’ın büyük hayranıydım zaten. 

Hayden Christensen

Darth Vader’ın son 40 yılın en ikonik kötüsü olmasının nedeni nedir sizce? 

Karakterin her şeyi! Orijinal üçleme o kadar iyi ki, karakterin tasarımı, görüntüsü, ses tasarımı, nefes alıp verişi... Ardıl filmler Darth Vader’ın kimlik algısını biraz değiştirdi. Onu daha insancıl yaptı. Daha zorlu. Çok fazla konuşup bu gizemi bozmak istemiyorum. İnce bir denge tutturduk. 

Henüz tam anlamıyla kemikleşmemiş bir Darth Vader görüyoruz. Şu anda duygusal ve zihinsel bakımdan nerede sizce? 

En son onu Revenge of the Sith’de görmemizin üzerinden on yıl geçti. Yeni yaşamı onu etkiledi. Bu karakterde ilginç olan özbenliği ile mücadelesi. Onunla barışmaya çalışması. Bu hikayede kesinlikle bunu keşfediyoruz. Obi-Wan’ı bulup öldürmek istemesi, kendisinin o yanınını öldürüp Anakin’i geçmişine gömmek istemesi demek. 

İlk kez ne zaman Star Wars filmi izlediniz? 

Abim büyük bir fandı. Evde oyuncaklar, Star Wars temalı çarşaflar vardı. A New Hope’u küçük bir çocukken izlemiştim. Aklım başımdan uçtu. Hemen Vader taklidi yaptığımı, küçük kız kardeşimi korkutmaya çalıştığımı ve ne kadar başarılı olduğumu hatırlıyorum. Bu filmler evrensel kültüre damga vurmuş filmler. Benim kızım bile henüz filmleri görmemesine karşın Yoda’yı seviyor, ışın kılıçlarıyla oynuyor. 

Kostümü yeniden giymek ne tür duygular uyandırdı? 

Hem çok duygusal hem de çok gaza getiren bir şey. O kadar ikonik ve muhteşem bir kostüm ki, giyer giymez havaya giriyorsunuz. 

Devam filmleri sırasında karakteriniz hakkında düşündünüz mü? 

Bu rol hayatımı belirledi. Elbette hep düşündüm. Düşünüyorum. Tüm olasılıkları, olursa ne olurları ile beraber. Bu yüzden beni aradıklarında geri dönmemi istediklerinde çok heyecanlandım.

1000’den fazla film, 400’ün üzerinde dizi 170 orijinal yapım 14 Haziran’dan itibaren Disney+'ta.

“Karakterimi sosyal medyada söylenenleri göre şekillendirmedim…”

Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi)

Devam filmleriyle birlikte kıyasladığımızda yeni teknoloji stagecraft size nasıl yardımcı oldu? 

Orijinal filmlere göre çok başka bir deneyim.  George Lucas o dönem öncü bir yaklaşım izledi. Episode II, dijital kameraların ilk kez kullandıldığı filmlerden biriydi. Aynı zamanda dijital efekt şirketi ILM’in de tüm imkanlarını kullandı. Mavi ekran, yeşil ekran vardı. Bu benim için bir sopanın ucunda bir tenis topuyla tek başına epey bir zaman geçirmek anlamına geliyordu. Elimden geleni yaptım ve umarım iyi bir iş çıkardım. Umarım gerçekçi gelmiştir. Ama bu yeni stagecraft inanılmaz. Etrafınız LCD ekranlarla çevrili. Setin arka planı başka bir şey. Sanki o lokasyondaymışsınız hissini veriyor. Çöldeyken sanki kumun üstündeymiş gibi hissediyorsunuz, baktığınızda her yer çöl. Eğer uzayda uçuyorsanız yıldızları geçiyorsunuz. 

Ewan McGregor

Yazım sürecine dahil oldunuz mu? 

En başından itibaren projenin tüm aşamalarının içindeydim. Disney bana bir senaryoyla gelip geri dönmemi teklif etmedi. Yaptığım her röportajda son iki soru Trainspotting devam filminde rol alıp almayacağım ve bir daha Obi-Wan Kenobi’yi oynamayı düşünüp düşünmediğimi soruyorlardı. Disney beni aradığında Episode III ve IV arasında iyi bir hikaye çıkabileceğini söyledim. Obi-Wan Episode III’ün sonunda Tatooine’e gitti. Elbette yıkılmış bir karakter. Artık Jedi olamaz. Güç’ün içinde de yer alamaz çünkü yakalanırdı. Vader son Jedi’ın peşindeyken,  geri kalan tüm Jediları öldürmeliydi. Senaryo birçok düzeltmeden geçti. Yazarlarla birlikte değildim ama taslaklar her zaman bana iletildi.

Peki geçmiş filmlerle ilgili şimdi nasıl hissediyorsunuz? 

Filmler vizyona girdiğinde fanların duygularını ifade edebileceği hiçbir sosyal medya ya da mecra yoktu. Sadece eleştirmenler vardı. Beğenmediler. Berbat eleştiriler geldi. Bence gayet ilginç bir şekilde kotarılmışlardı. George onları öyle yapmak, farklı bir his vermek istedi. Şimdi daha oyuncu dostu bir teknoloji var. Çocukların onları gerçekten sevdiğini yıllar sonra anladım. 

Sosyal medyadaki görüşleri değerlendirmeye alıyor musunuz? 

Artık sosyal medya kullanmıyorum. İyi ki de öyle yapıyorum. Bir süre sosyal medyada vakit geçirdim. Gerçekten korkunç. Karakterime öncekinden daha farklı bir biçimde yaklaşmadım. İnsanların sosyal medyada ne söylediğine göre oynamadım.

Disney+’ın en çok izlenen dizisi oldu

ABD Disney +’da 27 Mayıs’da gösterime giren Obi-Wan Kenobi açılış haftasında en çok izlenen yapım unvanını aldı. Nisan ayında açıklanan listelere göre platformun en  popülerleri şöyleydi:

The Mandalorian 2. Sezon (+8 milyar dakika izlenme süresi) / The Mandalorian 1. Sezon (+5 milyar dakika izlenme süresi) / Loki 1. Sezon (+5 milyar dakika izlenme süresi) WandaVision (+4 milyar dakika izlenme süresi) The Book Of Boba Fett (+4 milyar dakika izlenme süresi).

The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner

“260 milyon üye barajı aşılacak”

Platformun lansman toplantısında konuşan The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, şubat ayı itibarıyla dünyada 129 milyon üyeye ulaştıklarını söyledi.

Soner 2020 Aralık’ta açıklanan tahminin “2024 mali yılı sonuna kadar dünya genelinde 230 ile 260 milyon arası ücretli Disney+ üyesi” olduğunu hatırlattı ve “Sayının da tahminlerimizi aşacağını düşünüyoruz” dedi. 

Disney+’ın standart fiyatı aylık 34,99 TL ya da yıllık 349,90 TL. Açılışa özel başlatılan kampanya ise sekiz ay fiyatına 12 ay boyunca izleme imkanı veriyor. Bunun için 14 Haziran’dan önce kayıt olup 26 Haziran’a kadar satın alma işlemini tamamlamak gerek.