27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2023 15:19 | Son Güncelleme: 18.05.2023 16:33

Oksijen'den İstanbul rehberi: 19 Mayıs Cuma günü için öneriler

Yorucu bir haftanın ardından Cuma günü için hazırlanmış şehir rehberiyle hafta sonuna sıkı bir giriş yapmak isteyenlere Oksijen'den İstanbul rehberi: Konser, festival, mekan ve ekran önerileri...
Oksijen'den İstanbul rehberi: 19 Mayıs Cuma günü için öneriler

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Pınar Güsar

Şehrin merkezinde doğa ile iç içe olma ve açık havanın tadını sonuna kadar çıkartabilme fırsatı sunan Swissôtel The Bosphorus Chalet Garden 19 Mayıs'ta Pınar Güsar’ı ağırlıyor.

Gençlik Festivali

Kemerburgaz Kent Ormanı içerisinde yer alan, YBY Woods Yaşam ve Etkinlik Alanı'nda düzenlenecek olan Gençlik Festivali, #SeninSahnen mottosuyla 19 Mayıs'ta başlıyor. Üç gün sürecek festivalde Can Bonomo & Nova Norda (1. Gün), Adamlar & Yaşlı Amca (2. Gün), Pinhani & Mavi Gri (3. Gün) dinleyenleriyle buluşacak.

Bir Umut

Ümit Köreken'in yönettiği Bir Umut filmi, yerli ve yabancı birçok festivalde gösterildikten sonra 19 Mayıs’ta Başka Sinema dağıtımıyla gösterime girmeye hazırlanıyor. Başrollerinde Baran Şükrü Babacan, Eylem Yıldız ve Funda Eskioğlu'nun yer aldığı filmin müziklerinde Dante'nin İlahi Komedya'sı da yer alıyor.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Parlamento Yakın Geçmiş

Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yılları için zamanla zenginleşmiş alternatif kaynaklar bulabilmek mümkün ancak sonraki sürece dair içerikler onlar kadar fazla değil. Bu yayın da o dönemin boşluğunu doldurmayı amaçlıyor. Aposto Radyo'nun Center for Democracy Research ekibi ile iş birliğinde gerçekleştirdiği sesli belgesel serisi, 1946 yılında gerçekleşen ilk çok partili seçimden günümüze kadarki zaman diliminde Türkiye'nin siyasi tarihini ele alıyor.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

ODTÜ Tarih Topluluğu Tarih Söyleşileri

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Topluluğu, alana ilgi duyanların merakla takip ettiği bir dizi interaktif söyleşiler gerçekleştirmişti. Bu söyleşilerin sesli kayıtları, bir arşiv olarak podcast platformlarında dinleyicilerle buluşturuluyor.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Memet Özer'den mekan önerisi

Kiva Galataport

Galataport içerisinde nefis manzarası ile de gözde olan Kiva menüsünü yeniledi. Yine taze mezeler gözde. Fondan gelen hafif ve iyi seçilmiş müzik ile birlikte, Cuma akşamları için bence harika bir alternatif. Ortay söyleyeceğiniz tabaklar paylaşmak için ideal. Bence İstanbul'u hissetmek ve meyhane ortamı yakalamak için denenmeli. Rezervasyon yapmayı unutmayın derim.

Instagram: kivarestoran

 

Ekran Önerisi

Kurak Günler - Netflix

Tepenin Ardı, Abluka filmleri ve BluTV’deki Alef dizisiyle hem ülkemizde hem de yurtdışında kendisinden övgüyle söz ettiren yönetmen Emin Alper’in yoğun ilgi gören filmi Kurak Günler artık Netflix’te! Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu, Selin Yeninci, Erdem Şenocak gibi oyuncuların rol aldığı film, Yanıklar adlı küçük bir kasabaya atanan genç savcı Emre’nin kasabada birdenbire oluşan obrukları araştırmasını ve yakınlarda gerçekleşecek yerel seçimlerle birlikte kasabanın siyasi geçmişinin yavaş yavaş kendi hayatını da sarsıcı şekilde etkilemesini anlatıyor. Film, su krizi, obruklar ve aşırı avlanma gibi çevresel faktörlerle ilişkili sorunların yanı sıra linç kültürü ve homofobizm gibi ülkemizin yakın siyasetinde ve güncel hadiseleriyle örtüşen birçok olayı da senaryosunda barındırıyor.

Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmasının ardından basında en çok yankı uyandıran gelişmesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın filme verdiği destek fonunu, Alper’in senaryoda değişiklik yaptığı iddiasıyla, faiziyle geri istemesi olmuştu. Bunun üzerine filmin vizyona girmesine günler kala sosyal medyada yoğun bir kampanya başlatılarak birçok kişi hem filmin vizyonda izlenmesi için destek oldu hem de filmi izlemek isteyen öğrenciler için çeşitli sinema salonlarına çok sayıda askıda bilet bıraktılar. Çoğu eleştirmen ve seyirci tarafından son yılların en iyi yerli filmi olarak kabul edilen Kurak Günler, 21 hafta boyunca vizyonda kalarak 253,686 kişi tarafından izlenirken başta Altın Portakal, Ankara ve SİYAD olmak üzere gösterildiği pek çok film festivalinden de toplam 28 ödülle döndü