06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2023 16:56 | Son Güncelleme: 21.09.2023 17:11

Uber, De Niro'yu yeniden Taksi Şoförü koltuğuna oturttu

Robert De Niro, Uber reklamında oynayacak ve bir kez daha “Bana mı dedin?” diye soracak. The Guardrian’ın popüler kültür yazarı Stuart Heritage, haberi alaycı bir dille verdi: Raging Bull filminden de bir reklam çıkar mı?
Uber, De Niro'yu yeniden Taksi Şoförü koltuğuna oturttu

Halen hayatta olan çok az aktör Robert De Niro kadar çok sayıda ikonik filmde rol almıştır. Dolayısıyla onun kariyerine bakarak geride bir efsane bırakmak konusunda dersler çıkarabiliriz. Eskiden yaptığınız iyi işlerin değerini düşürme riskini alarak çalışmaya devam mı ediyorsunuz? Mesleğinizde bir efsaneye dönüştünüz ama hala kişisel bir doyuma ulaşmadınız mı? De Niro üzerinden bu ikilemi tartışabiliriz.

Goodfellas’ı GoodBagels yapmıştı

Ama Robert De Niro mükemmel bir üçüncü yolu bulmuş gibi görünüyor. Bugün 80 yaşında olan oyuncu bir yandan tüm dünyaya en önemli karakterlerinin gücünü yeniden hatırlatırken bir yandan da oyunculuğa devam etmenin ideal yöntemini keşfetti: Reklamlar.

De Niro'nun iki yıl önce İngiliz endüstriyel fırın ürünleri markası Warburtons için yaptığı reklamı belki de görmüşsünüzdür. Reklamda Goodfellas'taki karakterini o kadar agresif bir şekilde kullanıyordu ki reklama GoodBagels (İyi Simit) lakabı takıldı. Bilim insanları bir araya gelse böyle bir kelime oyunu bulamazdı.
O dönem De Niro'yu oyunculuğu satmakla suçlayanlar oldu. Ama aksine bu reklam belki de yeni bir dönemin başlangıcıydı. Çünkü bayanlar baylar, şu anda De Niro Uber için bir reklam çekiyor. Bir zamanlar Taksi Şoförü filminin başrolünde oynayan adam Uber ile yine aynı role soyunuyor. Harika bir şey değil mi bu?

Yine “Bana mı dedin?” diyecek

Yeni reklam hakkında henüz pek bir şey bilinmiyor ancak filmin Londra'da çekileceğini ve De Niro'nun efsanevi “Bana mı dedin?” repliğini kullanacağını biliyoruz. Reklam çekimine yakın bir kaynak bunun harika bir fikir olduğunu düşünüyor. Bu kadarı bile yetmez mi?

Henüz reklamın konusunu bilmiyoruz ancak insanın aklına iki seçenek geliyor. Her ikisinde de De Niro Uber aracı kullanıyor. İlkinde, yolcularının çirkin davranışları nedeniyle insanlığa düşman olacak kadar öfkeleniyor ve bunun acısını tüm dünyadan çıkarıyor. İkincisinde, Uber sürücülerine sunulan nispeten konforlu ve kaliteli çalışma hayatının tadını çıkardığı için mutlu çünkü kendisine zihinsel sağlığını kaybetmemesi için gereken zamanı ve alanı tanıyan bir şirkette çalışıyor. Bu senaryoların her ikisinde de birilerine "Bana mı dedin?" diye soruyor.

Koca filmi bir reklama sığdıracak

Dahice, değil mi? De Niro muhtemelen bu kadarcık bir rol için Uber'den büyük bir para alacak ama aslında rolü kabul etmesi onun günümüz kültürünü ne kadar da yakından takip ettiğini de gösteriyor. Çünkü gerçekten bugünlerde kaç kişinin bir filmin tamamını izlemeye vakti var ki? Aynı anda telefonunda Instagram'da gezerken kaç kişi ilgisini kaybetmeden bir filmi bitirebiliyor? Ayrıca Taksi Şoförü eski bir film. Dünya Shazam 2 veya Is It Cake gibi parlak ve yeni şeylerle doluyken kim eski bir şey izlemek ister ki? Vay be!

Yani aslında De Niro'yu dünyaya sağladığı değerli hizmetten dolayı burada alkışlamamız gerekiyor. Nihayetinde uzun ve karmaşık bir filmi en saf özüne kadar özetledi. Mesele birinin bir başkasına "Bana mı dedin?" diye sorması. Artık sinefilin biri sizi sıkıştırıp “Taksi Şoförü’nü izledin mi?” diye sorduğunda, Uber reklamlarından gelen bilginizle şöyle cevap verebilirsiniz: "Evet, Londra'da yaşayan 80 yaşındaki bir adamla ilgili bir film. 2023’te geçiyor. Adam insanlara ‘Bana mı dedin?’ diye sorup duruyor.”

Aslında belki de Robert De Niro'yu bu tür şeyleri daha fazla yapmaya teşvik etmeliyiz. Reklam dünyası filmografisinin büyük bir kısmına henüz el sürmedi. Mesela Raging Bull'u (Kızgın Boğa) temel alan bir reklam çekilmedi. Üstelik tıpkı öfkeli boğa gibi yılladır bir şeyler yapan bir başka büyükbaşın adını taşıyan bir ürün var. Dünya sizce Raging Bull 2: La vache qui rit (Gülen İnek) reklamında oynacayacak bir Jake LaMotta karakterine hazır mı? Cevabın evet olduğundan neredeyse eminin.