05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 17.11.2025 13:26 | Son Güncelleme: 17.11.2025 13:40

Yapay zeka karşıtı protestolara katıldı: Paul McCartney'den 5 yıl sonra ilk kayıt

İngiliz hükümetinin üzerinde çalıştığı yasa taslağı telif hakkı sahiplerinin eserlerinin yapay zekâ modellerinin eğitiminde kullanılmasını engellemek için ayrıca ve aktif biçimde itirazda bulunmalarını gerektirebilir
Yapay zeka karşıtı protestolara katıldı: Paul McCartney'den 5 yıl sonra ilk kayıt
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Britanya’nın yaşayan en önemli söz yazarlarından biri olarak kabul edilen eski Beatles üyesi Paul McCartney’nin beş yıl aradan sonra ilk kez bir kayıt yayınladı. Ancak  With a Little Help From My Friends ile benzer bir uzunlukta olan bu kayıtta yalnızca sessiz bir stüdyodan yükselen hafif bir uğultu ve zaman zaman duyulan tıkırtılar duyuluyor. McCartney, bu parçayı müzik endüstrisinin yapay zekâ şirketlerine yönelik telif hakkı protestosunun bir parçası olarak paylaştığını açıkladı. Şarkı, müzik üreticilerinin teliflerinin izinsiz şekilde yapay zekâ modellerinin geliştirilmesinde kullanılmasının yaratıcılığı yok edeceği ve müziği sessizliğe mahkûm edeceği mesajını taşıyor.

83 yaşındaki McCartney’nin katkısı, bu ay içinde plak olarak yayımlanacak ve tamamen sessiz kayıtlardan oluşan Is This What We Want? adlı albümün B yüzüne eklendi. McCartney şu sıralar Kuzey Amerika turnesinde yer alıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, sanatçıların ve müzisyenlerin hükümete yönelik baskısı artarken, kampanya ekibi Birleşik Krallık’ın teknoloji şirketlerinin üreticilerin eserlerini onay veya telif ödemesi olmadan yapay zekâ eğitimi için kullanmasını engellemesini talep ediyor. Ancak hükümet, Donald Trump yönetimindeki ABD’den gelen düzenleme karşıtı baskıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Albümün parça listesi, “Britanya hükümeti AI şirketlerinin çıkarları için müzik hırsızlığını yasallaştırmamalı” mesajını kodluyor.

Telif adaleti için kampanya yürüten besteci Ed Newton-Rex, “Hükümetin ABD’li teknoloji şirketlerinin çıkarlarına, Britanyalı yaratıcıların çıkarlarından daha fazla önem verdiğinden çok endişeliyim” dedi. Sam Fender, Kate Bush, Hans Zimmer ve Pet Shop Boys gibi isimler de kampanyayı destekliyor.

McCartney’nin yeni parçası “(bonus track)” adını taşıyor. Parça, en iyi şarkılarında olduğu gibi bir başlangıç, bir orta bölüm ve bir sona sahip. Kayıt hızlıca açılıyor ve 55 saniyelik bir bant uğultusuyla başlıyor. Ardından yaklaşık 15 saniye süren belirsiz tıkırtılar duyuluyor. Bu seslerin bir kapının açılması veya birinin yürüyüşü olabileceği değerlendiriliyor. Daha sonra 80 saniyelik hafif hışırtılar eşliğinde devam ediyor ve yavaş bir fade-out ile sona eriyor.

McCartney, İngiliz müzik dünyasında yapay zekâ düzenlemelerine ilişkin planlara karşı en yüksek seslerden biri olmaya devam ediyor. Yapay zekâ şirketlerinin OpenAI, Google, Anthropic ve Elon Musk’ın xAI’ı gibi dev firmalar tarafından talep edilen geniş ölçekli eğitim verilerine erişim konusunda hükümetin yeni bir düzenleme üzerinde çalışması tartışma yaratıyor.

McCartney, yapay zekâ için “Dikkatli olmalıyız çünkü kontrolü ele geçirebilir ve bunu istemeyiz. Özellikle genç besteciler ve yazarlar için bu alanda kariyer yapmanın tek yolu olabilir. Eğer yapay zekâ bunu yok ederse bu çok üzücü olur” değerlendirmesinde bulundu.

Kampanyada yer alan Kate Bush da “Geleceğin müziğinde sesimiz duyulmayacak mı?” diye sordu. Besteci Max Richter ise “Hükümetin önerileri, yaratıcılığı otomasyonla değiştirmeye çalışanları ödüllendirip gerçek sanatçıları yoksullaştırır” dedi.

Hükümet, “metin ve veri madenciliği” için Birleşik Krallık telif hakkı yasasında istisna tanınmasını değerlendirdi. Bu düzenleme, telif hakkı sahiplerinin eserlerinin yapay zekâ modellerinin eğitiminde kullanılmasını engellemek için ayrıca ve aktif biçimde itirazda bulunmalarını gerektirebilecek bir ihtimali de içeriyor. Bakanlar, yıllık 125 milyar sterlin katkı sağlayan yaratıcı sektörlerin çıkarları ile hafif düzenleme isteyen ve yatırımlarının büyük bölümünü veri merkezlerine yönlendirerek yakın zamanda 30 milyar sterlinden fazla yatırım açıklayan ABD’li teknoloji şirketlerinin taleplerini dengeleme güçlüğüyle karşı karşıya bulunuyor.

Yeni telif ve yapay zekâ düzenlemesinin 2026’dan önce parlamentoda görüşülmesi beklenmiyor. Bu süreçte hükümet, OpenAI, Google ve Anthropic gibi şirketlerle kamu kurumlarında ve ekonomide yapay zekâ kullanımını artırmak için anlaşmalar imzaladı.

Trump yönetimi ise “Yapay zekâ şirketlerinin karmaşık sözleşme süreçlerinden geçmeden telifli içerik havuzunu kullanmasına izin vermeliyiz” açıklamasında bulundu ve uluslararası hükümetleri ağır düzenlemeler getirmemeleri konusunda uyardı.

Bağımsız lordlar kamarası üyesi ve film yönetmeni Beeban Kidron, hükümetin her iki tarafı da memnun edemediğini belirterek, “Yaratıcıların ekonomik çıkarlarını gözetmede yetersiz kaldılar” dedi.

Bir hükümet yetkilisi ise Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Liz Kendall’ın yaratıcı sektör ile yapay zekâ şirketleri arasında çözüm bulmaya kararlı olduğunu aktardı.

Hükümet sözcüsü, McCartney’nin açıklamasına yanıt olarak “Vatandaşlarımızın ve işletmelerimizin çıkarlarını her zaman ön planda tutuyoruz” dedi. Sözcü, hükümetin hem yaratıcı sektör hem de yapay zekâ şirketleriyle çalışarak yenilikleri destekleyen ancak sanatçıları da koruyan bir denge kurmayı hedeflediğini ifade etti.

Kaynak: Gazete Oksijen