23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 10.11.2022 17:17

Yer altındaki İstanbul’un daveti

Yerebatan Sarnıcı’nın alternatif sanat etkinliklerinde yer alması ilgi çekici olacak
Yer altındaki İstanbul’un daveti

Yerebatan Sarnıcı, 5 yıllık özlem sonrası yeniden ziyarete açıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yapı 1500 yıllık geçmişi ve suyun içinde yükselen 336 görkemli sütunuyla eşi benzeri olmayan bir ihtişama sahip. Sarnıcı daha önce ziyaret ettiyseniz, bu sefer içeri girdiğinizde birçok şeyi kaçırdığınızı hissedebilirsiniz. İçinde bulunan yeni yürüme yolu ve aydınlatma tasarımının değişimiyle beraber sarnıcın potansiyeli ön plana çıkarılmış.

Bu mistik alanı 17 çağdaş sanat eseriyle desteklemek de gelişen estetik anlayışının kanıtı. Şu anda devam eden serginin bir parçası olan ve saat başı gösterilen lazer destekli video yerleştirmesi de sarnıcın çeşitli şekillerde sanat etkinliklerinde kullanılmasının önünü açıyor.
İkisi hariç İBB koleksiyonundan seçilen eserlerin fotoğraflarına dair sosyal medya üzerinden bilgilendirme yapılması da yararlı olabilir. Atmosfer içerisinde enfes çıkan görsellerin açıklama kısımlarında sanatçıların isimlerinin eksikliği hissediliyor.

Daha önce İstanbul Bienali’nde mekân olarak kullanılan Yerebatan Sarnıcı’nın alternatif sanat etkinliklerinde yer alması oldukça ilgi çekici olacak. Bir müze olarak yükselen yapının zamana karşı koyarak günümüze kadar getirdiği eserlere de rota üzerinde ulaşabiliyorsunuz. Aniden karşınıza çıkabilecek biri ters çevrilmiş, diğeri yan olarak ziyaretçilere bakan iki Medusa heykelini gördüğünüz anda tüyleriniz ürperiyor. Kendisine bakanları taşa çevirdiği inanılan Medusa’nın sarnıcı koruduğunu düşünenlere şaşırmamalı. Bilimin ilerlemesine karşın mistik ve bilinmez olana olan ilginin baki kalacağını, düşüncelerde kaybolurken bir kere daha anladım.

Yerebatan Sarnıcı’nı özel kılan, kitaplara ve filmlere ilham olan havasını yüzyıllar içerisinde kaybetmemiş olması. Restorasyon çalışmalarından sonra yapının olası bir depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi de bu efsanenin ömrünü uzatmaya destek olacak. Bu durum sarnıcın içerisinde kurulan ve birçok performansa uygun olan 200 kişi kapasiteli alanın kullanımına dair soruları cevaplar nitelikte. Akustik bakımından uzman görüşüyle ilerlenebilecek olası etkinliklerin bu atmosferde farklı tecrübeler yaratacağına şüphe yok.
Giriş ücretleri ve saatler: Giriş ücreti yerli ziyaretçiler için 50 TL, yabancı ziyaretçiler 190 TL, öğrenci ve öğretmenler için 20 TL. Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın her günü 09.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. •