08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2024 13:24 | Son Güncelleme: 12.06.2024 15:21

AB'den Çin kararı: Elektrikli araçlara %38'e varan gümrük vergisi uygulanacak

AB Çin'in sektördeki hakimiyetini engellemeye çalışıyor, ancak Avrupalı otomobil üreticileri vergilerin fiyatları artıracağından ve ticaret savaşına yol açacağından korkuyor. AB, Çin'den gelen elektrikli araçlara %38 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Tesla'ya ise istisna yapılacak
AB'den Çin kararı: Elektrikli araçlara %38'e varan gümrük vergisi uygulanacak

Avrupa Birliği'nin yaptığı açıklamada, Çinli üreticilerin bölgeye ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38'e varan oranlarda gümrük vergisi uygulayacağını ve AB liderlerinin bölgedeki üreticileri haksız rekabetten koruma çabası içinde olduğunu söyledi. AB; BYD, Geely ve SAIC dahil olmak üzere önde gelen üç Çinli üretici için yüzde 17.4 ila yüzde 38.1 arasında değişen geçici vergiler uygulayacak. Diğer Çinli otomobil üreticileri, konuyla ilgili soruşturmasında Avrupa Birliği ile yaptıkları işbirliğine bağlı olarak yüzde 21 veya yüzde 38.1'lik bir gümrük vergisiyle karşı karşıya.

Vergi kararı Avrupalı üreticiler tarafından eleştirildi

Gümrük vergilerini arttırma hamlesi, fiyatları arttıracağından, müşterileri korkutacağından ve Çin'den maliyetli misillemelere yol açacağından korkan bazı Avrupalı otomobil üreticileri tarafından eleştirildi. Avrupa Birliği yaptığı açıklamada, Çin'deki elektrikli araç tedarik zincirinin “Çin'deki haksız sübvansiyonlardan büyük ölçüde faydalandığını ve yapay olarak düşük fiyatlarla sübvanse edilen Çin ithalatı akışının bu nedenle AB endüstrisine açıkça öngörülebilir ve yakın bir zarar tehdidi oluşturduğunu” tespit ettiğini söyleyerek eylemi savundu.

AB soruşturması altındaydı

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Çin hükümetinin elektrikli otomobil üretimini etkin bir şekilde sübvanse edip etmediğini ve bunları Avrupalı rakiplerinin altında fiyatlarla Avrupa'ya gönderip göndermediğini belirlemek üzere geçtiğimiz sonbaharda bir soruşturma başlattı.
Otomotiv sektörü, Çin'den sonra elektrikli araçlar için dünyanın en büyük ikinci pazarı olan 27 ülkeli blokta yaklaşık 13 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Geçen yıl Çin'den yapılan elektrikli araç ithalatı 2020'deki 1,6 milyar dolardan 11,5 milyar dolara ulaştı ve 100 milyar avrodan fazla, yani 107 milyar dolarlık bir ticaret fazlası yarattı.

Avrupa'ya ithal edilen tüm elektrikli araçların yaklaşık yüzde 37'si Çin'den geliyor. Çinli markalar Avrupa elektrikli araç pazarının yüzde 19'unu oluşturuyor. Rhodium Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu markaların sayısı giderek artıyor. Bununla birlikte komisyon, soruşturmada işbirliği yapmayı kabul eden önde gelen Çinli elektrikli otomobil üreticilerinden üçüne (BYD, Geely ve SAIC) odaklandı.

Tesla'ya istisna

Tesla'nın Çin'de de üretim yaptığı anımsatılan açıklamada, bu firmaya bireysel olarak hesaplanacak bir vergi oranı uygulanabileceği, bu aşamada seçim yapılmayan ve Çin'de üretim gerçekleştiren diğer şirketlerin de özel durumlarının değerlendirilmesinin talep edilebileceği bildirildi.