09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 21:47 | Son Güncelleme: 05.09.2023 22:12

Araçlarda hava yastığı krizi: Hayati tehlike yaratan 52 milyon şişirici geri çağrıldı

ABD'de otomobil güvenliği düzenleyicileri, yaptıkları açıklamada otomobil tedarikçileri ARC Automotive ve Delphi Automotive tarafından üretilen yaklaşık 52 milyon hava yastığı şişiricisinin geri çağrılması gerektiğini, bunların patlayarak tehlikeli metal parçaları etrafına saçabileceğini söyledi
Araçlarda hava yastığı krizi: Hayati tehlike yaratan 52 milyon şişirici geri çağrıldı

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) ilk olarak Mayıs ayında hava yastıklarıyla ilgili geri çağırma talebinde bulundu, ancak ARC bu çağrıya karşılık vermedi. Kurum ise Salı günü yeni bir karar yayınladı ve 5 Ekim için halka açık bir toplantı belirledi.

Çok riskli

Reuters'ın haberine göre NHTSA'nın geri çağırılmasını istediği şişiriciler, 2000 yılından 2018 yılının başına kadar General Motors , Ford Motor, Stellantis, Tesla, Toyota Motor ve Volkswagen dahil olmak üzere 12 otomobil üreticisi tarafından üretilen araçlarda kullanıldı.

Sorunlu hava yastığının şişiricileri, çok büyük bir kuvvetle patlayabiliyor ve bu patlama sonrası araç içerisindeki maddeler bir şarapnele dönüşebiliyor

NHTSA, "Açılması emredildiğinde patlayan hava yastığı şişiricileri, hem araç içindekileri gerektiği gibi koruyamadıkları hem de kendileri ciddi yaralanma veya ölüme sebebiyet verebilme riski taşıdıkları için açıkça kusurludur" dedi.

Ölüme de yol açtı

NHTSA, Amerika Birleşik Devletleri'nde geri çağrılmasını istediği araçlarda yedi yaralanma ve bir ölüm dahil olmak üzere yedi doğrulanmış şişirici patlamasından haberdar olduğunu söyledi. NHTSA başlangıçta 67 milyon hava yastığı şişiricisinin güvensiz olduğunu kaydederken bazı üreticilerden aldığı bilgiler doğrultusunda rakamı revize etmeyi tercih etti.

GM, Mart ayında bir sürücünün yüz yaralanmasıyla sonuçlanan bir yırtılmanın ardından Mayıs ayında ARC hava yastığı şişiricilerine sahip yaklaşık 1 milyon aracı geri çağırmayı kabul etti. Autoliv tarafından satın alınan Delphi Automotive, geri kalan 41 milyon şişiriciyi üreten ARC ile yaptığı lisans anlaşması kapsamında şişiricilerin yaklaşık 11 milyonunu kendi başına üretti.

NHTSA 15 yılı aşkın bir süredir hava yastığı şişiricilerini yakından inceliyor.