26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.02.2023 04:30

Elektrikli araçlar mobil jeneratör oldu

Kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan elektrikli araçlar Doğan Trend Otomotiv'in elektrikli MG modelleriyle birer mobil jeneratöre dönüştü
Mete Tansu
Mete Tansu
Elektrikli araçlar mobil jeneratör oldu

Doğan Trend Otomotiv, elektrikli MG modelleriyle deprem bölgesine enerji desteği sağlayacak. Araçtan araca şarj fonksiyonu olarak bilinen V2L (Vehicle to Load) teknolojisine sahip elektrikli MG’ler, deprem bölgesinde aydınlatmaya ve ısıtmaya olan ihtiyacı karşılamak için mobil jeneratör görevi üstlenecek. Bir ucu otomobile bağlanan ve diğer ucunda üçlü priz bulunan özel kablosu sayesinde bir otomobil 70 kWh saat elektrik enerjisi sağlayabiliyor. 70 kWh enerji, normal şartlar altında bir ailenin evindeki temel enerji ihtiyaçlarını 1 ay boyunca karşılayabiliyor. Sadece bir otomobilin gücüyle 3 çadır veya konteyner aynı zamanda ısıtılıp aydınlatılabiliyor.

Aynı anda aktif çalışabilen 3 priz ile saatte 3.3 kWh kadar güç tüketen elektrikli cihazları her yerde çalıştırabiliyor. Bu sayede aydınlatma, elektrikli ısıtıcı ve cep telefonu şarjı gibi temel ihtiyaçları aralıksız olarak 2 gün karşılayabiliyor. Herhangi bir içten yanmalı motor olmadığı için normal jeneratörlerden en önemli farkı sessiz ve egzoz gazı üretmemesi. Grubun temsil ettiği Wallbox markası ise projede kullanılacak elektrikli otomobillerin şarj edilebilmesi için şarj istasyonlarını temin etti. Deprem bölgesinde Aytemiz ile iş birliği yapılarak acil olarak elektrik bulunan yerlerin tespiti ve şarj istasyonunun kurulumu için gerekli çalışmalar da sürdürülüyor.

İlk Japonya’da kullanıldı

Normalde şebekeden beslenen elektrikli otomobillerin tam tersi yönde işlem yapması yani aracın şebekeyi beslemesi ihtiyacı ilk kez Japonya’da yaşanan depremlerde gündeme geldi. Hatta depremden sonra Japon yetkililer, elektrikli otomobillerin acil durumlarda kullanılmasına dair çalışmalar yaptı. Doğan Trend Otomotiv, ilk aşamada 20 adet elektrikli SUV’unu yola çıkardı. Daha fazla sayıda araç Türkiye’ye ulaştıkça, ihtiyaç olan noktalara gönderilmeye devam edilecek.