27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2024 20:59 | Son Güncelleme: 25.01.2024 21:02

Elon Musk'ın açıklamaları ters tepti: Tesla hisseleri çakıldı, piyasa değerinden 70 milyar dolar silinebilir

Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın yeni nesil araç üzerinde çalışılması nedeniyle araç hacmindeki büyümenin bu yıl 2023'e kıyasla daha düşük olabileceği konusunda uyarı yapmasının ardından Tesla hisseleri sert düşüş gösterdi, yüzde 11 değer kaybederek şirketin piyasa değerinden 70 milyar doları silebilir
Elon Musk'ın açıklamaları ters tepti: Tesla hisseleri çakıldı, piyasa değerinden 70 milyar dolar silinebilir

Tesla CEO'u Elon Musk'ın, marjlara zarar veren ve dünyanın en değerli otomobil üreticisinde yatırımcı endişelerini artıran fiyat indirimlerine rağmen satış büyümesinin bu yıl yavaşlayacağı konusunda uyarması piyasadan ters tepki gördü, şirket hisseleri Perşembe günü yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti.

Musk, Tesla'nın 2025'in ikinci yarısında Teksas fabrikasında üretilecek ve teslimatlarda bir sonraki sıçramayı tetiklemesi beklenen daha ucuz, yeni nesil bir elektrikli araca odaklanması nedeniyle 2024'te büyümenin "önemli ölçüde daha düşük" olacağını söyledi.

Tesla 70 milyar dolar eriyebilir

Ancak Musk'ın bu açıklamaları yatırımcılar nezdinde karşılık bulmadı ve kayıplar devam ederse Tesla yaklaşık 70 milyar dolar piyasa değeri kaybedecek. Bu da bu ayki piyasa değeri kaybını yaklaşık 200 milyar dolara çıkaracak.

Diğer elektrikli araç üreticilerinin hisseleri de düşüş gösterdi; Rivian Automotive Inc, Lucid Group, ve Fisker  yüzde 4,7 ila 8,8 arasında değer kaybetti.

Otomotiv sektörü üzerindeki baskı arttı

Elektrikli araç endüstrisi bir yıldan uzun bir süredir talepteki yavaşlamayla boğuşuyor ve Tesla'nın fiyat indirimleri muhtemelen yeni başlayanlar ve Ford gibi otomobil üreticileri üzerindeki baskıyı daha da kötüleştirecek.

CMC Markets baş piyasa analisti Michael Hewson, "Tesla için sorun şu: Bundan sonra satışları artırmaya yönelik herhangi bir önemli girişim, Çin'de BYD ile rekabet etmek zorunda kalmanın yanı sıra başka yerlerde artan rekabet nedeniyle muhtemelen işletme marjında daha fazla düşüş pahasına olacak" sözlerini kaydetti.

9'u not düşürdü, 7'si yükseltti

En azından dokuz aracı kurum hisse senedinin notunu düşürürken, yedisi notlarını yükseltti. Şirket ortalama olarak "tut" notuna sahip ve medyan fiyat hedefi 225 dolar, yani hissenin son kapanış fiyatından yaklaşık yüzde 9 daha yüksek.

Veri ve analiz firması Ortex'e göre Tesla açığa satışçıları bu yıl şimdiye kadar 3,45 milyar dolar kazanarak ABD'nin en kârlı açığa satış işlemi gerçekleştirdi. LSEG verilerine göre, şirketin hisseleri 12 aylık ileriye dönük kazanç tahminlerinin yaklaşık 60 katından işlem görüyor. Bu da Apple, Microsoft ve Nvidia'nın da dahil olduğu diğer "Muhteşem Yedi" hisse senedinden daha yüksek bir değerleme sağlıyor.

Bazı analistler, Tesla'nın satış büyümesi ve marjının daha da zayıflaması durumunda değerlemenin haklı çıkarılmasının zorlaşabileceğini söyledi. Bernstein analisti Toni Sacconaghi, "Tesla giderek geleneksel bir otomobil şirketine dönüşüyor" dedi.