Türkiye ikinci el araç pazarında 2026’nın ilk yedi ayında işlem hacmi yüksek seyrini korusa da geçen yılın gerisinde kaldı. TÜİK verilerine göre ocak-temmuz döneminde 6 milyon 27 bin 109 motorlu kara taşıtının devri yapılırken, otomobil satışları 4 milyon adedin üzerinde gerçekleşti.
Toplam taşıt devirleri geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 2,3 azaldı. Böylece 143 bin 466 daha az araç el değiştirdi. Otomobil devirlerindeki düşüş ise 115 bin 933 adetle yüzde 2,8 oldu. Toplam devirlerin yaklaşık üçte ikisini otomobiller oluşturdu.
Yılın ilk çeyreğindeki güçlü seyir nisan ayında yavaşlamaya başladı. Nisan 2026’da toplam taşıt devri yıllık bazda yüzde 3,9 düşerek 919 bin 896’ya geriledi. Mayısta ise düşüş hızlandı. Geçen yıl aynı ayda 960 bin 640 olan devir sayısı, bu yıl 752 bin 150’ye indi. Böylece yıllık kayıp yüzde 21,7’ye ulaştı.
Haziranda pazar yeniden toparlandı. Taşıt devirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 941 bin 964’e çıktı. Ancak temmuzda yeniden düşüş görüldü ve toplam devir sayısı 907 bin 846’da kaldı.
Motosiklet piyasasında ise belirgin bir değişim yaşanmadı. Geçen yılın ilk yedi ayında 651 bin 785 motosiklet el değiştirirken, bu yıl sayı 651 bin 491 oldu. Kamyon devirleri yüzde 1,6 artarken, en güçlü yükseliş yüzde 6,3 ile özel amaçlı taşıtlarda görüldü.
İkinci elde reel fiyatlar düşüyor
İkinci el araç piyasasında satışların yanı sıra fiyatlarda da aşağı yönlü seyir sürüyor. BETAM’ın sahibindex Otomobil Piyasası Görünümü araştırmasına göre temmuzda ortalama satılık otomobil fiyatı yaklaşık 1 milyon 169 bin TL oldu. Ortalama ilan fiyatı bir önceki aya göre yüzde 0,5 gerilerken, yıllık bazda yüzde 20,7 yükseldi.
Ancak enflasyondan arındırıldığında fiyatlarda düşüş devam etti. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin hesaplamasına göre reel ikinci el otomobil fiyatları yıllık bazda yüzde 8,6 geriledi.
Cardata’nın İkinci El Araç Fiyat Endeksi de Aralık 2025’te 103,4 seviyesindeyken Haziran 2026’da 102,1’e düştü. Böylece fiyatlar yılın ilk yarısında nominal olarak yaklaşık yüzde 1,3 azalırken, aynı dönemdeki enflasyon dikkate alındığında reel kayıp yüzde 16’yı aştı.
Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ikinci el araç fiyatlarının marttan bu yana her ay gerilediğine dikkat çekti. Yalçın, temmuzdaki aylık düşüşün yüzde 1,60’a ulaştığını belirterek, “Üst üste beş aydır süren ve giderek güçlenen bu tablo, yaşananların yalnızca mevsimsel bir yavaşlama olmadığını gösteriyor” dedi.
Sıfır araç kampanyaları ikinci ele baskı yapıyor
Dünya'ya konuşan sektör temsilcilerine göre sıfır araçlarda uygulanan kampanyalar, yüksek finansman maliyetleri ve krediye erişimdeki zorluklar ikinci el piyasasını baskılıyor. Özellikle düşük kilometreli ve genç ikinci el araçlarla sıfır otomobiller arasındaki fiyat farkı önemli ölçüde daralmış durumda.
Araç arzındaki artış ve zayıflayan talep nedeniyle pazarlık paylarının da yükseldiği belirtiliyor. Bu durum ikinci el piyasasında alıcının elini güçlendirirken, araçların satış süresini uzatıyor.
arabam.com CEO’su Önder Oğuzhan, ilanların satışa dönüşme süresinin haziran ve temmuzda uzadığını, ağustosta ise piyasada hareketlenme görüldüğünü söyledi. Oğuzhan, eylül ayından itibaren satışların canlanmasını ve buna bağlı olarak fiyatlarda da toparlanma görülmesini beklediklerini belirtti.
Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş da yaz tatilinin sona ermesi, okulların açılması ve şirketlerin filo yenileme ihtiyacının talebi artırabileceğini ifade etti. Karakaş, eylül ortasından itibaren hem satış hacminde hem de fiyatlarda kademeli bir hareketlenme beklediklerini söyledi.