Otomobil üreticileri, dahili fren sıvısı sızıntılarının yangına yol açabilecek bir kısa devreye neden olabileceğini paylaştı. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), araç sahiplerinin otomobil üreticilerinin tavsiyelerine uymaları ve onarımlar yapılana kadar araçlarını dışarıda park etmeleri gerektiğini söyledi.
Ölümle sonuçlanan bir vaka yok
Reuters'ın haberine göre Hyundai, geri çağırma ile ilgili olarak 2017'den bu yana 21 yangın rapor ettiğini, Kia'nın ise en az 10 doğrulanmış yangın ve erime olayı rapor ettiğini söyledi. NHTSA, her iki otomobil üreticisinin de geri çağırmalarla bağlantılı herhangi bir çarpışma, yaralanma veya ölüm ya da kaza raporuna sahip olmadığını söyledi.
Kia 1,73 milyon sorunlu aracını geri çağırdı
Kia America'nın geri çağırması 1.73 milyon adet Borrego, Cadenza, Forte, Sportage, K900, Optima, Soul Rio, Sorento ve Rondo araçlarını kapsıyor. NHTSA'ya yapılan başvuruya göre, geri çağırma her bir araç için 2010'dan 2017'ye kadar çeşitli modelleri kapsıyor.
Yangın riski
Otomobil üreticisi, araçlardaki Hidrolik Elektronik Kontrol Ünitesi'nin (HECU) fren hidroliği sızıntıları nedeniyle elektriksel kısa devre yaşayabileceğini ve bunun da park halindeyken veya sürüş sırasında motor bölmesinde yangına neden olabileceğini söyledi.
Hyundai, 2011-2015 model yıllarını kapsayan 1,64 milyon Elantra, Genesis Coupe, Sonata Hybrid, Accent, Azera, Veloster, Santa Fe, Equus, Veracruz, Tucson, Tucson Fuel Cell ve Santa Fe Sport aracını geri çağırıyor. Otomobil üreticisi dosyada ABS modülünün dahili olarak fren sıvısı sızdırabileceğini ve kısa devreye neden olabileceğini, bunun da park halindeyken veya sürüş sırasında motor bölmesinde yangına yol açabileceğini belirtti.
Hyundai, araç sahiplerini ABS modülü sigortasının değiştirilmesi için araçlarını bir bayiye götürmeleri konusunda bilgilendirmeyi planlıyor. NHTSA, Kia'nın hala bir çözüm üzerinde çalıştığını söyledi.