05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2024 10:26 | Son Güncelleme: 13.03.2024 12:06

Tesla otonom sürüş testinden zayıf aldı

ABD Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) aralarından Tesla'nın da olduğu 9 otomobil üreticisinin 14 destekli sürüş sisteminden sadece 1 tanesinin kaza oranlarını azalttığını duyurdu. Buna göre Lexus Teammate dışında otomatik pilotun güvenlik açısından faydalı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadı
Tesla otonom sürüş testinden zayıf aldı

Sigorta sektörünün güvenlik araştırma kolu olan IIHS, kaza verilerine dayanarak yaptığı araştırmada 9 otomobil üreticisinin 14 destekli sürüş sistemi kendi geliştirdiği standartlara göre değerlendirdi. Kaza verilerine dayanarak yapılan araştırmada otomatik pilot veya diğer destekli sürüş sistemlerinin güvenlik açısından faydalı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadı.

IIHS Başkanı David Harkey, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sigorta hasar verilerini inceleyebiliyoruz. Bu sistemlere sahip olan ve olmayan araçları inceleyebildik ve daha gelişmiş sistemlerin kazaları azaltmadığı sonucuna vardık" dedi. Bununla beraber Harkey, otomatik acil fren sistemlerinin arkadan çarpmaları yüzde 50, bir aracın yayaya çarpmasını da yüzde 30 azalttığına dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.

2 sistem marjinal olarak değerlendirildi

Fortune IIHS'nin test ettiği sistemler arasından yalnızca Lexus LS hibrit sedan araçlarında sunulan Gelişmiş Sürüş özelliğine sahip Lexus Teammate'in güvenilir olduğu sonucuna varıldı. Test edilen sistemlerden General Motors'un GMC Sierra'daki Super Cruise'u ve Nissan'ın elektrikli aracı Ariya'daki ProPilot ve Navi-link sistemleri "marjinal" olarak değerlendirildi. Nissan, Tesla, BMW, Ford, Genesis, Mercedes-Benz ve Volvo  "zayıf" olarak derecelendirildi. Hiçbir sistem en üst seviye olan "iyi" derecesini alamadı.

"Sistemler kötü kullanımı önlemek için yetersiz"

David Harkey, "Destekli sürüş sistemlerinin çoğu, kötü kullanımı önlemek ve sürücülerin yolda olup bitenlere odaklanması için yeterli önlemler içermiyor" dedi. Harkey amaçlarının otomobil üreticilerinin sürücüleri ne kadar yakından izledikleri ve sürücülerin dikkatini vermemesi durumunda araçların ne kadar hızlı uyarı verdiği gibi standartlara uymalarını sağlamak olduğunu bunun için de yeni  derecelendirmeler belirlenmesi gerektiğini söyledi.