29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 11:02 | Son Güncelleme: 04.04.2023 13:31

Tesla Türkiye'de satışa başladı

ABD'li elektrikli araç devi resmen Türkiye'de... Tesla piyasaya Model Y aracıyla giriş yaptı. Web sayfası üzerinden 10 bin TL kaparo verenler 3 farklı motor seçenekli 5 kişilik Model Y’yi satın alabilecek
Tesla Türkiye'de satışa başladı

Tesla bugünden itibaren Türkiye’de satışlara başladı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki satış sürecini de sadece internet sitesi üzerinden gerçekleşecek. Tıpkı Togg’da olduğu gibi Tesla için de ön sipariş için bir bedel belirlendi. Togg’daki 60 bin TL’lik rakam Tesla’da 10 bin TL olarak belirlendi.  İlk araçlar sahiplerine mayıs ayından itibaren teslim edilecek. Tesla Model Y için sipariş veren bir kullanıcı, aracı tahmini olarak ne zaman teslim alabileceğini siparişini tamamladıktan sonra görebilecek.

Teslimat mayıs olarak açıklansa da internet sitesinde sipariş teslim tarihi ekim-aralık olarak gösteriliyor.

Sipariş verilen araç, Berlin’de bulunan Tesla fabrikasında üretilip seri numarası oluşturulduktan sonra teslim edileceği tarih tam olarak netleşmiş olacak. Araçların teslimat noktası ise ilk etapta yalnızca İstanbul’da olacak.

Tesla’nın ilk servisi Merter’de olacak. Bu servis dışında kullanıcılarına mobil servislerle hizmet verecek.

İlk olarak Model Y ismindeki SUV gövde tipine sahip modelin tüm versiyonlarını satışa sunan şirketin Türkiye için belirlediği fiyatlar ise oldukça rekabetçi. Buna göre;

  • Model Y’nin arkadan itişli ve 430 km menzile sahip versiyonu (Standard Range) 1 milyon 548 bin 732 TL’den satışa çıkarılıyor.
  • Çift motorlu ve 533 km menzile sahip versiyonun (Long Range) satış fiyatı 1 milyon 619 bin 532 TL olarak belirlendi.
  • Yine çift motorlu 514 km menzile sahip versiyonun (Performance) fiyatı ise 1 milyon 778 bin 821 TL oldu.
Fiyatlar teslimat dönemine göre değişiklik gösterebilir

Edirne, Ankara, Bolu ve İstanbul’da her birinde 8’er DC olmak üzere Tesla hızlı şarj noktaları da yarından itibaren tüm elektrikli otomobil kullanıcılarının hizmetinde olacak.

Hızlı şarjı 6.90 TL’den başlayacak

Tesla’nın 250 kW güce sahip hızlı şarj noktaları da yarından itibaren kullanıma açılacak. Şirket ilk etapta sekiz noktada Supercharger isimli hızlı şarj istasyonlarını faaliyete geçirecek. Bu istasyonlar Tesla’nın dışında diğer elektrikli araç kullanıcılarına da açık olacak.

Ancak, Tesla sahipleri daha uygun fiyata araçlarını şarj edebilecek. Bir Tesla sahibi kWh başına 6.90 ila 7.7 TL arasında değişen fiyatlarla aracını şarj edecekken, diğer elektrikli araç kullanıcıları için fiyat 8.60 TL olacak.

Diğer modeller için piyasa koşulları belirleyici olacak

Türkiye’de satışa sunulan Model Y’ler 5 farklı renk seçeneği ve ve uzaktan güncelleme özelliğiyle geliyor.  Araçlar standart otopilotla teslim edilecek.

Gelişmiş otopilot ve akıllı çağrı sistemi gibi özelliklere ise opsiyonla yani ek ücret ödeyerek sahip olunabilecek. Tesla Model 3, Model 3 ve Model X’in Türkiye’ye getirilmesinin ise piyasa koşullarına ve vergi düzenlemelerine bağlı olacağı değerlendiriliyor.