27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 22:12 | Son Güncelleme: 10.12.2023 22:24

Tesla'nın Cybertruck'ı uzmanları korkutuyor: Yayalar ve bisikletliler için ölümcül olabilir

Paslanmaz çelikten yapılan düz panelleri ve keskin köşeleriyle dikkat çeken Tesla'nın elektrikli kamyonu Cybertruck uzmanları endişelendiriyor. Uzmanlar, bu büyüklükte, güçte ve ciddi ağırlıkta bir aracın, çarpışma durumunda yayalar ve bisikletliler için önemli bir risk oluşturacağını belirtiyor
Tesla'nın Cybertruck'ı uzmanları korkutuyor: Yayalar ve bisikletliler için ölümcül olabilir

Tesla çatısı altında üretilen Cybertruck köşeli, aykırı tasarımı ve çelik gövdesiyle tartışma yaratmaya devam ediyor. Paslanmaz çelikten yapılan düz paneller ve keskin köşeler güvenlik uzmanlarını endişelendiriyor. Özellikle yaya güvenliği konusu kafaları karıştırıyor.

Tesla'ya göre Cybertruck'ın önünde ve arkasında bulunan özel çubuklar çarpışma sırasında enerjiyi yayarak çarpışma etkisini azaltıyor. Elon Musk da Cybertruck'ın yüksek güvenlik düzeyine sahip olduğunu ve bu konuda diğer kamyonetlerden daha başarılı olduğunu iddia ediyor. Ayrıca düzenleyici kurumlardan onay aldığını da belirtiyor.

İnsanlar kaza anında çok zarar görür

Ancak uzmanlar yine de şüpheli yaklaşıyor. IIHS'nin (Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü) eski başkanı Adrian Lund konuyla ilgili endişelerini şu sözlerle dile getirdi: "Eğer aracın dışını kalın çelikten yaparsanız insanlar kafasını çarptıklarında daha çok zarar görür"

George Washington Üniversitesi'nde otomotiv güvenliği profesörü olan Samer Hamdar, elektrikli kamyonetteki keskin 'hatlarla' ilgili kaygılarını paylaştı. Ancak "şok emici mekanizma" gibi diğer özelliklerin potansiyel olarak bu endişeleri giderebileceğini de kabul etti.

California Üniversitesi Berkeley Güvenli Ulaşım Araştırma Merkezi'nin yöneticisi Julia Griswold ise kamyonun ağırlığı ve yüksek ivmelenmesiyle ilgili olumsuz bir noktaya dikkat çekti.

Avrupa piyasasına girmesi zor olabilir

Tesla'nın baş mühendisi, Top Gear ile yaptığı röportajda bu konuyu ele alarak yaya güvenliğine ilişkin Avrupa güvenlik düzenlemelerinin, keskin kenarlara sahip Cybertruck'un Avrupa'da piyasaya sürülmesinde zorluklar yaratabileceğini kabul etti.

NHTSA'nın (Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi) eski başkanı David Friedman konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: "Eğer başka bir araçla çarpıştığınızda aracınız daha az deforme oluyorsa, daha fazla deforme olan araç enerjiyi emer, sizinki ise daha sağlam kalır"