19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.10.2022 13:47 | Son Güncelleme: 27.10.2022 13:59

Tesla’ya kendi kendini sürüş sistemi sebebiyle federal suç soruşturması

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın otopilot ve tam kendi kendine sürüş sistemine dair ABD'de Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı
Tesla’ya kendi kendini sürüş sistemi sebebiyle federal suç soruşturması

ABD Adalet Bakanlığı, Tesla’nın ürettiği araçların kendi kendine sürdüğü iddiasına dair bir ceza soruşturması yürütüyor. Forbes’un Reuters’a dayandırdığı haberine göre soruşturma, geçen yıl araçlarda otopilot sisteminin kullanıldığı bir dizi Tesla kazasının ardından başlatıldı.

Şirket herhangi bir görevi kötüye kullanmakla suçlanmadı ve soruşturmanın durumu ya da savcıların bir suçlamada bulunup bulunmayacağı şimdilik net değil. Tesla’nın CEO’su Elon Musk konuyla ilgili yorum taleplerine dönmedi, Adalet Bakanlığı da sorulara yanıt vermeyi reddetti. 

Sorumluluğu reddediyor

Tesla araçlarında bulunan otomatik pilot sistemi ve sadece bazılarında bulunan tam kendi kendine sürüş yeteneği ile sık sık reklam yapıyor. Ancak sitesinde kendi kendine sürüş özelliklerinin aktif sürücü denetimi gerektirdiği ve aracı otonom hale getirmediğini belirten sorumluluk reddi beyanı bulunuyor. 

Teknoloji hisselerinde geniş düşüşe rağmen bu haberlerin çıkmasının ardından dün yüzde 1 yükselen Tesla’nın üzerinde olumsuz bir etki yaratmadı. Musk, yıllarca Tesla'yı otonom arabalara devrim niteliğindeki bir geçişin liderlerinden biri olarak tanıttı ancak son zamanlarda, büyük vaatlerini azalttı. Milyarder, geçen hafta Tesla'nın üçüncü çeyrek kazanç raporunun yayınlanmasının ardından yaptığı bir konferans görüşmesinde, araçlarının direksiyonun arkasında kimsenin olmaması için tam olarak hazır olmadığını söyledi.

Geçen yıl da soruşturma başlatıldı

Musk, Ocak ayında, birkaç sürücü Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne şikayette bulunmasına rağmen, tam kendi kendine sürüş beta sürümü çıktığından beri tek bir kaza veya yaralanma olmadı iddiasının doğru olmadığını kabul etti. Kendi Kendine Sürüş özelliğinin araçlarını mahvettiğini belirtti. Federal ajans, Tesla araçlarının geri çağrılmasının gerekli olup olmadığını belirlemek için geçen yıl Tesla hakkında bir soruşturma başlattı. O soruşturma devam ediyor.