04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 08:49 | Son Güncelleme: 25.04.2024 08:50

The Guardian yazdı: Tesla daha uygun fiyatlı otomobilini ne kadar sürede pazara sunabilir?

Tesla daha düşük fiyatlı elektrikli araçların üretimini hızlandırmak istediğini açıklamasının ardından hisseler sıçradı. Yatırımcılar açıkça bu plan için heyecanlı. Ancak otomobil üreticisi bunu ne kadar sürede başarabilir?
The Guardian yazdı: Tesla daha uygun fiyatlı otomobilini ne kadar sürede pazara sunabilir?

Tesla'nın piyasaya daha uygun fiyatlı bir elektrikli araç sunma planları bir adım daha yaklaşmış görünüyor. Bu hafta, otomobil üreticisinin daha düşük fiyatlı elektrikli araçların üretimini hızlandırmayı umduğunu ve ilk araçların üretimine bu yıl başlanacağını ortaya koyan bir güncellemenin ardından şirketin hisse fiyatı yüzde 12 oranında yükseldi. Peki, yatırımcıları bu kadar heyecanlandıran planını şirket ne kadar sürede uygulamaya koyabilecek?

Tesla ne planlıyor?

Şirketin yaklaşımındaki en önemli değişiklik, üretime başlama konusunda daha hızlı hareket etme kararı. Salı günü şirket, "2025'in ikinci yarısında daha önce bildirdiğimiz üretim başlangıcından önce yeni modellerin piyasaya sürülmesini hızlandırmak için" araç serisini güncellediğini söyledi. Bunların arasında yeni daha uygun fiyatlı araçların da yer alacağı belirtildi.

Tesla'nın patronu Elon Musk yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede bunun muhtemelen "bu yılın sonlarında olmasa da 2025'in başlarında" üretime başlanması anlamına geleceğini açıkladı. Ancak şirket zaman çizelgeleri konusunda net olsa da, yeni otomobillerin tasarımı ve özellikleri hakkında çok az ayrıntı verdi. Daha önce Tesla, genellikle Model 2 olarak adlandırılan ve 25 bin dolar veya daha düşük fiyatlı olacak isimsiz bir araç üretmekten bahsediyordu. Ancak bu ay söz konusu aracı üretme planlarının rafa kaldırıldığı öne sürüldü. Yatırımcı görüşmesi sırasında Musk, yeni araçların tamamen yeni mi yoksa mevcut modellerde yapılan değişiklikler mi olacağı sorulduğunda suskun kaldı. 

Bunu nasıl başarabilir?

Yeni, daha uygun fiyatlı otomobillerin üretimini hızlandırmak için Tesla'nın Model 2 planından en azından kısmen geri çekilmesi gerekiyor gibi görünüyor. Tesla, otomobilin farklı parçalarının büyük alt montaj grupları tarafından aynı anda üretileceği ve sonunda bir araya getirilip takılacağı bir üretim sürecini hayata geçirmek istiyordu. Bunun üretim maliyetlerini yarıya indireceği umuluyordu. Ancak fabrikaları hazır hale getirmek için milyarlarca dolarlık yatırım da gerekecekti. Ancak salı günü yapılan açıklamada yeni araçların mevcut üretim hatlarında üretileceği belirtildi.

Reuters'a göre Tesla'nın mühendislik şefi Lars Moravy, şirketin devrim niteliğinde bir üretim sürecine yatırım yapma riskinden kaçınacağını söyledi. Bazı yorumcular bunun Model 2 planının tamamen rafa kaldırıldığına işaret ettiğini düşünüyor. Danışmanlık firması Guidehouse Insights'ta analist olan Sam Abuelsamid, "Yeni nesil aracın mevcut modellerden temelde farklı üretim süreçleri kullanması gerekiyordu. Yeni üretim tesislerine milyarlar harcamak ya da mevcut fabrikaları yeniden donatmak istemeyen Tesla'nın mevcut ürünleri üretmeye devam edeceğini göreceğiz gibi görünüyor" dedi. 

Daha uygun fiyat ne kadar?

Yeni daha uygun fiyatlı modellerin maliyeti hala belirsiz. Mevcut Model 3 araçlarının en ucuzunun başlangıç fiyatı yaklaşık 39 bin dolar. Tesla başlangıçta yeni uygun fiyatlı modelin Model 2'yi 25 bin dolara mal ederek Çinli rakipleriyle rekabet edebileceğini ummuştu. Ancak şirket, revize edilen planının daha önce beklenenden daha az maliyet düşüşü elde edilmesiyle sonuçlanabileceği konusunda uyarıda bulundu.