14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2022 14:46 | Son Güncelleme: 25.07.2022 15:28

AB, Bavarian Nordic'in maymun çiçeği aşısını onayladı

DSÖ'nün küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği salgını ile mücadele için çalışmalar devam ediyor. AB, Bavarian Nordic'in maymun çiçeği aşısını onay verdi, Hollanda’da virüse karşı aşılama başladı
AB, Bavarian Nordic'in maymun çiçeği aşısını onayladı

Şimdiye kadar 75 ülkeden 16 binin üzerinde maymun çiçeği ile mücadele için alarm verildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) başta Avrupa olmak üzere dünyada yayılmayı sürdüren maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan etmesi sonrası aşı çalışmaları hız ve önem kazandı.

AB Komisyonu'ndan pazarlama izni

Avrupa Birliği (AB) maymun çiçeği virüsüne karşı Danimarkalı biyoteknoloji şirketi Bavarian Nordic'e onay verdi.

AB Komisyonu, Bavarian Nordic'e (BAVA.CO) maymun çiçeği aşısı için pazarlama izni verdi. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da geçen hafta söz konusu aşıyı tavsiye etmişti.

Fransa ve Almanya zirvede

Avrupa Hastalıkları Önleme Merkezinin son verilerine göre, 27 AB ülkesinde şimdiye kadar 8 bin 697 vaka görüldü. İspanya, Almanya, Fransa başı çekerken, en az vakalar Bulgaristan, Letonya ve Slovakya'da tespit edildi.

"Eşcinsel hastalığı değil"

Hollanda'da maymun çiçeği virüsünün yüksek oranda görüldüğü eşcinsel erkekler, transseksüeller ve seks işçilerinin aşılanmasına başlandı.

Sağlık yetkilileri, maymun çiçeği virüsünün kesinlikle bir eşcinsel hastalığı olmadığını vurgulayarak, şimdiye kadar virüsün esas olarak bu gruplar arasında yayılması nedeniyle, risk altındaki 32 bin kişinin aşılanacağını söyledi.

Japonya’da ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi

Tokyo'da ilk vakanın görülmesinin ardından alarm seviyesi 1’e çıkarıldı. Hükümet salgınıyla mücadelede yol haritası belirlemek için çalışma ekibi oluşturdu.