29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 31.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 31.03.2023 04:30

Aşırı davranışların sebebi fruktoz

Türkiye Çocuk ve Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Cem Tarakçıoğlu çocuklarda görülen aşırı davranışların sebebinin fruktoz olduğunu dile getirirken egzersizin mental sağlığa etkisine dikkat çekiyor.
Aşırı davranışların sebebi fruktoz

Türkiye Çocuk ve Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Cem Tarakçıoğlu “Egzersizin öfkeyi azaltma etkisi var. Yapılmadığında keyifsizlik, motivasyon eksikliği ve uyku sorunları ortaya çıkıyor. Hareketsizlik obeziteye yol açıyor ancak obezitenin de hareketsizliğe yol açtığı bir döngü var. Bununla birlikte çocuklar dış görünüşleri nedeniyle akran zorbalığına da maruz kalabiliyor” diyerek egzersizin mental sağlığa etkisine dikkat çekiyor.

Türkiye Sağlık Vakfı Genel Başkanı Dr. Murat Balaban da çocukların sergilediği aşırı davranışların asıl sebebinin paketli ürünlerde bulunan glikoz ve fruktoz şurubunda olduğunu söylüyor: “Özellikle üzerinde ‘pancar şekerinden üretilmiştir’ ibaresi yoksa neredeyse bütün yiyeceklerde bu şuruplar yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu şurup kan şekerini yükseltip enerji veriyor. Çocukların yüzde 70’inde dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite var. Bu çocuklar psikoloğa yönlendiriliyor, orada Omega 3 ile sorun çözülmeye çalışılıyor. Oysaki sorun beslenme şekillerinde. Yaklaşık son 50 senedir vücuda giren bu ürünler çocuklarda enerjinin artmasına, bu da hiperaktiviteye yol açtı. Çünkü yakıt yanlış. Okulda kendini yerden yere atma, duvarlara vurma bir zehirlenme göstergesi.”

Balaban beslenme ve karın doyurma arasındaki farkı çözemeyen bir toplum olduğumuzun altını çiziyor: “İnsanlar beslenmiyor, yakıt alıyor. Eğitim seviyesi arttıkça durum değişiyor. Çocukları doğayla buluşturacak eğitim sistemi olmalı. Sabah 9’dan akşam 5’e kadar çocukları betonların arasına toplama kampına alır gibi kapatıyoruz. Çocuklar tarımla, doğayla insani dünyayı keşfetmeli. Ebeveynler de en azından hafta sonu AVM’lerdeki fast food restoranlarına değil, parklara, bahçelere yönelmeli.”