20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 18.06.2022 16:49 | Son Güncelleme: 18.06.2022 21:03

Avrupa alarmda: Sıcak hava dalgasıyla başa çıkma yolları

2022 yazının ilk sıcak hava dalgası özellikle Batı Avrupa ülkelerinde sıcaklıkların rekor seviyelere çıkmasına neden oldu. Uzmanlar sıcaklarla başa çıkmak için 7 ipucu paylaştı
Avrupa alarmda: Sıcak hava dalgasıyla başa çıkma yolları

Batı Avrupa’da birçok kentte sıcak hava dalgasına karşı alarma geçildi. İngiltere’de uzmanlar sıcak hava dalgasıyla başa çıkmak ve serinlemek için çeşitli ipuçları paylaştı. Bunların içinde kafeinden ve alkolden uzak durmaya, vantilatörün önüne bir kase buz koymaya kadar birçok popüler yaz tüyosu bulunuyor. 

1 - Yatmadan önce ılık bir banyo yapın

Birçok kişi yükselen sıcaklıklar sırasında buz gibi bir banyo yapmayı tercih ederken uzmanlar geceleri serinlemek için tam tersini tavsiye ediyor.  Çekirdek vücut sıcaklığı 24 saatlik bir döngüyü takip eder ve geceleri yaklaşık 2 derece düşer. Sıcaklıktaki düşüş, vücudun enerjiyi korumasını ve ihtiyacı olan organlara yönlendirmesini sağlar. 

Bununla birlikte döngü, sıcak hava dönemlerinde bozulabilir ve uyku kalitenizin düşmesine neden olabilir. Ancak bilim sıcak banyoların, hızla serinlemenize  yardımcı olabileceğini söylüyor. Bunun nedeni, ılık suyun cilt yüzeyindeki kan damarlarının genişlemesine ve kanın uç noktalara kadar akmasına neden olmasıdır. Böylece banyodan çıktıktan sonra, vücudun hızla soğur.

SleepSeeker'da uyku uzmanı olan Hayley Thistleton, "Soğuk kalmak için yapmanız gerekenin tam tersi gibi görünebilir. Ancak yatmadan bir veya iki saat önce ılık bir banyo yapmakta fayda var. Çünkü bu banyodan çıktıktan sonra vücut ısınızın düşmesine ve vücudunuzun daha serin ortama uyum sağlamasına yardımcı olur” dedi.

2 - Baharatlı yemekler yiyin

Dünyanın en sıcak ülkelerinin olduğu Güney Asya, Afrika ve Karayipler’de baharatlı yiyeceklerin sevilmesinin başka bir nedeni olabilir. Aynı zamanda etkili gibi görünmese de, ekstra sıcak yemekler aslında sizi serinletebilir. Baharatlı yiyecekler iç vücut ısısını yükseltir. Bu terlemenize neden olur ve vücut ısınız nemi buharlaştıdıktan sonra serinlemeye başlarsınız. 

Soğuk bir içecek içmenin veya bir dondurma yemenin aksine (vücudunuzun sıcaklığının çok hızlı düşmesine sonra hızla yükselmesine neden olur) bu uzun süreli bir soğutma etkisine neden olur. Sleep Site’dan Dave Gibson, sıcak hava dalgası sırasında yatmadan en az üç saat önce baharatlı yiyecekler yemenizi tavsiye ediyor.

3 - Nevresimlerinizi dondurucuya koyun

Güneşin altında geçen uzun bir günün ardından herkes güzel, soğuk bir yatağa dönmek ister. Yatmadan önce yapılan sıcak banyo tüyosunda olduğu gibi, serin çarşaflarda dinlenmek, vücut sıcaklığının iyi bir uyku için gerekli olan 2 dereceye kadar düşmesine yardımcı olur.

Bu yöntem sizi doğrudan dışarıdan içeriye doğru serinletir ve iç sıcaklığınızın tekrar yükselmesini önler. Evelina London Çocuk Hastanesi’nde tıbbi uyku danışmanı olan Doktor Mike Farquhar, nevresim takımlarınızı gece birkaç dakika dondurucuya koymanın uykunuz boyunca serin kalmanıza yardımcı olacağını söyledi.

4 - Vantilatörün önüne buz koymayı deneyin

İngiltere’de birçok insan evinde klima olmadığı için vantilatörlerinin önüne buz koymaya yöneliyor.  Tüketici danışma şirketleri tarafından desteklenen bu eski usul yöntem serin havanın odanın içinde dolaşmasına yardımcı olabilir. 

Oldukça basit bir şekilde çalışır: Buzun etrafındaki hava donma noktasına yakın sıcaklıklara düşer ve fan bunu odanın diğer tarafına doğru itmeye yardımcı olur. Good Housekeeping Institute'teki uzmanlar şunları söyledi: “Hava buzun üzerinden geçerken soğuyacak ve odanın etrafında canlandırıcı soğuk havayı dolaştıracak”.

Ancak eridiğinde fana su girmesini önlemek için buzun bir kase de ya da şişede olduğunda emin olun.

5 - Kafein ve alkolden kaçının

Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler, sıcak hava dalgası sırasında karşılaşılan en büyük risk faktörlerinden biri olan dehidrasyona neden olabilir. Aynı şey güneşte tüketildiğinde susuz kalma riskine sokan bira ve kokteyller için de geçerli.

Kafein ve alkol ADH hormonunu baskılar bu nedenle vücudunuzdaki depolar azaldığında böbreğiniz su tutar. Bu normalden daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak dehidrasyona neden olur. 

Dehidrasyon baş ağrısı daha ileriki seviyede mide bulantısına sebep olur. Eğer bu noktada su içemezseniz uykuya dalabilirsiniz. Norfolk County Council Halk Sağlığı Direktörü Doktor Louise Smith, insanlara mümkün olduğunca alkol ve kafein içmekten kaçınmalarını söyledi.

Smith, “Serin kalmak, bol su içmek, aşırı alkol veya kafeinden kaçınmak hayati önem taşıyor. Bunların hepsi yapılabilecek basit şeyler. Bunları yapmaya zaman ayırırsa yazı güvenli ve mutlu geçirebiliriz” dedi. 

6 - Bol giysiler giyin

Keten gömlekler ve yazlık elbiseler, yakıcı güneşi yenmek için idealdir. Dar giysiler, vücudunuzla dışarısı arasında yalıtkan bir hava tabakası oluşturarak daha sıcak hissetmenize neden olabilir. Doktor Hilary Jones, özellikle yaşlıları bol giysiler giyme konusunda uyardı. Jones aksi halde bayılma riski olabileceğini söyledi.

Jones, “Bol su içmek, gölgede kalmak, bol giysiler giymek mantıklı olan. Tanıdığım birçok hasta üzerinde çok fazla kıyafetle geliyorlar. Bu yüzden başları dönüyor ve düşüyorlar. Risk altındalar. Doğrudan sıcak havayla ilişkilendirilecek bir şey olmasa da ileri yaşta bu çok fazla oluyor” dedi.

7 - Şarj cihazlarınızın fişini çekin

Uzmanlar, gereksiz bir ısı kaynağı olan şarj cihazlarının özellikle gece yatmadan ön prizden çekilmesi gerektiğini söylüyor. Şarj cihazları, tam pil seviyesine ulaştıklarında cihazların aşırı ısınmasına neden olarak başka bir ısı kaynağına dolaşıyor. 

Uzmanlar telefonlardan tabletlere ve bilgisayarlara kadar ne kadar çok cihaz prize takılıysa, o kadar fazla ısı üretildiğini belirtiyor. Amplify şirketinden uzmanlar, elektroniklerin sandığınızdan daha fazla ısı yarattığı konusunda uyararak cihazlar yüzde 100 şarja ulaşır ulaşmaz fişten çekilmesi gerektiğini söyledi. 

(Kaynak: DailyMail)