26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2022 13:05 | Son Güncelleme: 03.05.2022 13:20

Bill Gates'ten salgın uyarısı: En kötüsünü henüz görmedik

Küresel salgınla ilgili öngörüleriyle gündeme gelen Bill Gates, dünyada Covid-19 tedbirleri gevşetilirken dikkat çeken bir açıklama yaptı. Ölümcül bir varyantın çıkma ihtimalinin geçmediğini belirten Gates, "En kötüsünü henüz görmedik" dedi
Bill Gates'ten salgın uyarısı: En kötüsünü henüz görmedik

Bill Gates, yeni bir pandemiden kaçınmak için daha fazla yatırım yapılması gerektiği konusundaki çağrısını yineledi. 2015 yılında dünya üzerinde salgın bir hastalık olabileceğini söyleyen ve buna hazırlıklı olunmadığı konusunda uyarıda bulunan Gates, pandemiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

"Risk yüzde 5'in üzerinde"

Financial Times’a konuşan Gates, “Hala pandeminin daha bulaşıcı ve daha ölümcül bir varyant oluşturma riski altındayız. Bu risk yüzde beşin üstünde. Kıyametin sesi olmak istemiyorum ancak daha en kötüsünü görmedik” dedi.

"Savaş sağlık krizini unutturmamalı"

Microsoft'un kurucusu, dünyada 6,2 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğu tahmin edilen Covid-19 salgınına karşı daha önce GERM (Global Epidemic Response and Mobilization -  Küresel Salgına Müdahale ve Seferberlik) adını verdiği bir ekip kuracağını ve buna yılda 1 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı.  Gates, bu ekibin Dünya Sağlık Örgütü tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi. Ukrayna'daki savaş uluslararası gündeme hakim olurken, Gates küresel liderleri sağlık krizini gözden kaçırmamaya davet etti. Gelecekteki salgınları önlemek için daha fazla yatırım çağrısında bulundu. 

Gates, Financial Times'a verdiği demeçte, "Bu trajediye bakmamak ve insanlar adına bu yatırımları yapmamak bana çılgınca geliyor. DSÖ fonu pandemiler konusunda yeterli değil " dedi. Enfeksiyonu engelleyen daha uzun ömürlü aşılara acil ihtiyaç olduğunu savunan Gates, mevcut pandeminin hala bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.